GPT a liczba Rayo

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

GPT a liczba Rayo

Post autor: Borneq »

Tutaj przykład jak GPT zakałapućkał się odnośnie definicji liczby Rayo, podając
„Najmniejsza liczba naturalna, której nie można zdefiniować w pierwszorzędowym języku teorii zbiorów (ZF) przy użyciu formuły krótszej niż \(\displaystyle{ 10^3}\) znaków.”
gdy odpisałem
No i o tu mamy paradoks: definiujemy literami, cyframi, symbolami, niech słownik liczy nawet pełne 256 symboli; więc za pomocą 1000 symboli możemy zdefiniować jedynie 256^1000 róznych definicji, malutko w porównaniu choćby do Grahama; więc masę mniejszych liczb będzie niedefiniowanych tą formułą; o ile za pomocą 900 znaków można zdefinować np. ogromną liczbę, to będą takie że za pomocą większej liczby niż 1000 będzie o wiele mniejsza a nam chodzi chyba o najmniejszą definiowaną wieksza ilością znaków niż 1000; przykład: o ile liczba Grahama to np. 150 znaków definicji, to liczba podobna, mająca tyle samo cyfr, ale innych, losowo zmienionych, nie da się łatwo zdefiniować
a definicja z polskiej Wiki:
Najmniejsza liczba większa niż każda liczba skończona wyrażona w języku teorii mnogości z użyciem googol lub mniej symboli.

Kod: Zaznacz cały

https://chatgpt.com/share/68c5cee8-3064-800c-b3d1-83caec730b7b
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3797
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 707 razy

Re: GPT a liczba Rayo

Post autor: AiDi »

GPT generalnie gada bardzo dużo głupot, dlatego nie rozumiem tego wielkiego strachu, że wszystkim zaraz robotę zabierze. W szczególności zażenował mnie Andrzej Dragan, bo fakt iż chat zrobił dobrze jedno jego zadanie (standardowe przy okazji) wcale nie oznacza, że GPT będzie w przyszłości uprawiał fizykę teoretyczną. Bo z fizyki to rzeczony chat leży i kwiczy.
Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 156 razy

Re: GPT a liczba Rayo

Post autor: Slup »

AiDi pisze: 14 wrz 2025, o 10:07 W szczególności zażenował mnie Andrzej Dragan, bo fakt iż chat zrobił dobrze jedno jego zadanie (standardowe przy okazji) wcale nie oznacza, że GPT będzie w przyszłości uprawiał fizykę teoretyczną. Bo z fizyki to rzeczony chat leży i kwiczy.
Rozwiązałbyś tutaj to zadanie? Chodzi o zadanie ze szczególnej teorii względności, prawda?
arek1357

Re: GPT a liczba Rayo

Post autor: arek1357 »

Bo z fizyki to rzeczony chat leży i kwiczy.
Fizyka tym się charakteryzuje, a szczególnie ta kosmiczna. że jeżeli brakuje czegokolwiek to oczywiście można to wziąć z niczego, tak jak promieniowanie czarnych dziur już nie mówiąc o klasyce czyli promieniowaniu tła znanego jako czarna materia, dla mnie materia a promieniowanie to dwie różne rzeczy jednak dla fizyków niekoniecznie, zresztą ciemnej materii nikt nie widział ani nie doświadczył, ale cóż szkodzi jej użyć , jeżeli czegoś braknie to wymyślmy to...jak nie będę umiał rozwiązać równania w dziedzinie całkowitej (tak jak fizycy nie potrafią rozwiązać równań opisującej czasoprzestrzeń, sorry źle się wyraziłem) potrafią rozwiązać, ale wychodzi im, że wtedy wszechświat nie miałby prawa istnieć więc dokładają 70% ciemnej materii lub energii a co tam czy to ważne i wtedy zapewniają stabilność rozwiązań doprawdy genialne...
a ja sobie równanie rozszerzę na wszystkie rzeczywiste i rozwiążę:
np. załóżmy, że nie umiem rozwiązać w całkowitych czegoś takiego:
\(\displaystyle{ x^2-y^2=7 }\) w całkowitych, no ale w rzeczywistych już potrafię, więc uczmy się od lepszych...
Takie moje dywagacje na temat fizyki kosmicznej...

A druga sprawa co chciałbym poruszyć to np. ruch planet np. Ziemi:

1. wokół osi
2. wokół Słońca
3. Słońce z całym układem wokół środka galaktyki...
a galaktyki się rozszerzają a jeszcze przy tym wszystkim księżyc krąży wokół Ziemi można obliczyć, że w pewnym momencie musiałby przyspieszać, żeby nadążyć za Ziemią , mało kto o tym wie ja wiem...

można cały ten ruch zasymulować np. komputerowo i wyjdą piękne sprężynki, cała masa sprężynek,
oczywiście taka struktura jest tak niestabilna, że jej okres trwania trwałby co najwyżej tydzień i wszystko by się w cholerę rozerwało i poleciało każde w inną stronę, więc to po prostu jest studium absurdum...

Takimi rzeczami karmią nas naukowcy...
Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 156 razy

Re: GPT a liczba Rayo

Post autor: Slup »

Płynąłem kiedyś statkiem wycieczkowym. Na statku była karuzela. Na karuzeli pijani weselnicy tańczyli wkoło kankana. Na jednym z tych weselników chodziła mucha. I nic się nie rozerwało i nie rozleciało poza spodniami tego pijanego weselnika.
arek1357

Re: GPT a liczba Rayo

Post autor: arek1357 »

No tak bo statek był bardzo mocny i stanowił bazę, do której każdy mocno przynależał lecz w kosmosie brakuje takiej solidnej bazy tam wszystko żyje własnym życiem więc ten model jaki nam oficjalnie zapodają jest zły, np. nie wiem czy wiesz, ale żaden samolot nie przeleciał wokół połączonych południków trochę to dziwne , zresztą jak popatrzysz na niektóre loty ich trajektorie wydają się być absurdalne, samoloty lecące np. z Warszawy do Pekinu musiałyby co chwilę korygować trajektorie lotu z uwagi na krzywiznę Ziemi a tak nie jest wiem to ze źródeł...Możliwe, że równoleżnik wokół Antarktydy jest dużo dłuższy niż równik a bieguna południowego brak, tego np. nie wiem jak jest, ale więcej wie np. admirał Byrd - lotnik
Ukryta treść:    
Nie mam ani na ten temat dostarczającej wiedzy ani nawet nie mam pewności...

a w to co mówią oficjalnie wierzyć nie muszę bo ciągle się przekonuje, że to nieprawda......
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3949
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
wiek: 39
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 931 razy

Re: GPT a liczba Rayo

Post autor: Spektralny »

ChatGPT potrafi byś jednak pomocny; przewidział wyniki rozwiązania tzw. hotspot conjecture (co prawda był to model o1).
https://arxiv.org/abs/2508.16321
pierwiastekkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 23 lip 2025, o 15:56
Płeć: Mężczyzna
wiek: 39

Re: GPT a liczba Rayo

Post autor: pierwiastekkk »

Oj chat to w takich tematach akurat lubi się mylić i gadać bzdury
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13378
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Re: GPT a liczba Rayo

Post autor: mol_ksiazkowy »

Chat gpt o forum:
Aftermarket - matematyka.pl jest tam wystawiona do sprzedaży z ceną ok. 2 900 000 PLN netto (około 3 567 000 PLN brutto) z opcją negocjacji. Oferta zawiera możliwość zakupu domeny i serwisu (forum) łącznie, zogromną bazę danych i treści (ponad 7 GB danych), itd.

Według narzędzia Hypestat (dane szacunkowe), domena matematyka.pl generuje około 9 300 unikalnych wizyt dziennie oraz ~280 000 odwiedzin miesięcznie. To oznacza, że wciąż ma stały ruch użytkowników, głównie z Polski (~85 %).

👉 9,300 dziennych użytkowników ≈ 280 000 miesięcznie
👉 Strona generuje około 16 860 odsłon dziennie
👉 Ruch jest realny i nie zanika
Zdaniem chata Matematyka.pl jest świetna jakościowo (generyczna, jednoznaczna, autorytatywna), ale:
liczba realnych kupców jest bardzo mała (wydawnictwa, duże firmy edukacyjne, fundusze, państwo, uczelnie), wydaje się całkiem możliwe iż cena może maleć, jeśli domena się nie sprzeda "na pniu".

chat o sobie:
ChatGPT nie uczy się w rozmowie, ale coraz lepiej modeluje Ciebie; nie myśli jak człowiek, ale sieci neuronowe tworzą iluzję myślenia poprzez gigantyczną, wielowarstwową analizę wzorców językowych.
ODPOWIEDZ