Ukryta treść:
Prosta podzielność
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Prosta podzielność
Rozwiązać kongruencję \(\displaystyle{ x^2 \equiv 2\, (\bmod{257})}\).
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2025, o 19:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Re: Prosta podzielność
1. Problem w tym, że nie zaglądałem do '' ukrytej treści'', gdyż tam zwykle było źródło pochodzenia zadania.
2. Mimo to, nie użyłem komputera, lecz jedynie prostego kalkulatora.
Ponieważ rozwiązanie ''bazowe'' uzyska się dla naturalnego \(\displaystyle{ \sqrt{2+n \cdot 257} }\) dla \(\displaystyle{ n \in \left\{ 0,1,2,...,256\right\} }\) , to ostatnia cyfra wyrażenia pod pierwiastkiem odrzuca z 40% możliwych liczb, a dwie ostatnie ponad połowę z pozostałych. Pomimo tych ograniczeń i tak pozostało mi około 50 liczb do sprawdzenia na kalkulatorze.
3. Ponieważ powyższe wymaga trochę pracy, to zadanie czeka na elementarne rozwiązanie.
PS
Przy okazji, moje rozwiązania się dublują. Powinno być:
\(\displaystyle{ \pm 60+257k}\) gdzie \(\displaystyle{ k}\) jest liczbą całkowitą
albo:
\(\displaystyle{ 60+257k}\) lub \(\displaystyle{ 197+257k}\) gdzie \(\displaystyle{ k}\) jest liczbą całkowitą
2. Mimo to, nie użyłem komputera, lecz jedynie prostego kalkulatora.
Ponieważ rozwiązanie ''bazowe'' uzyska się dla naturalnego \(\displaystyle{ \sqrt{2+n \cdot 257} }\) dla \(\displaystyle{ n \in \left\{ 0,1,2,...,256\right\} }\) , to ostatnia cyfra wyrażenia pod pierwiastkiem odrzuca z 40% możliwych liczb, a dwie ostatnie ponad połowę z pozostałych. Pomimo tych ograniczeń i tak pozostało mi około 50 liczb do sprawdzenia na kalkulatorze.
3. Ponieważ powyższe wymaga trochę pracy, to zadanie czeka na elementarne rozwiązanie.
PS
Przy okazji, moje rozwiązania się dublują. Powinno być:
\(\displaystyle{ \pm 60+257k}\) gdzie \(\displaystyle{ k}\) jest liczbą całkowitą
albo:
\(\displaystyle{ 60+257k}\) lub \(\displaystyle{ 197+257k}\) gdzie \(\displaystyle{ k}\) jest liczbą całkowitą
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Re: Prosta podzielność
zadanie czeka na elementarne rozwiązanie.
Chat GPT zaleca algorytm Tonellego-Shanksa....