Co to za liczba, jakie jest stężenie roztworu?
- Markius94
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 24 paź 2007, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 1 raz
Co to za liczba, jakie jest stężenie roztworu?
Zad.1
W liczbie dwucyfrowej druga cyfra jest o 20% większa od pierwszej. Co to za liczba?
Zad.2
Gdyby do roztworu cukru dodać 5g cukru i 195g wody, stężenie nie zmieniłoby się. Jakie jest stężenie tego roztworu?
Z góry dziękuję i proszę o szybką pomoc.
W liczbie dwucyfrowej druga cyfra jest o 20% większa od pierwszej. Co to za liczba?
Zad.2
Gdyby do roztworu cukru dodać 5g cukru i 195g wody, stężenie nie zmieniłoby się. Jakie jest stężenie tego roztworu?
Z góry dziękuję i proszę o szybką pomoc.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2007, o 18:46 przez Markius94, łącznie zmieniany 1 raz.
- abrasax
- Gość Specjalny
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Co to za liczba, jakie jest stężenie roztworu?
zad 1
xy - liczba 2-cyfrowa
y=1,2x
teraz trzeba tak dobrać liczbę naturalną x, źeby po przemnożeniu przez 1,2 wynik (czyli y) był liczbą naturalną
x=5, y=1,2*5=6
xy - liczba 2-cyfrowa
y=1,2x
teraz trzeba tak dobrać liczbę naturalną x, źeby po przemnożeniu przez 1,2 wynik (czyli y) był liczbą naturalną
x=5, y=1,2*5=6
- ariadna
- Gość Specjalny
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Co to za liczba, jakie jest stężenie roztworu?
2)
\(\displaystyle{ \frac{m_{s}}{m_{r}}\cdot{100\%}= \frac{m_{s}+5}{m_{r}+200}\cdot{100\%}}\)
\(\displaystyle{ \frac{m_{s}}{m_{r}}=\frac{1}{40}}\)
Czyli stężenie:
\(\displaystyle{ C_{p}= \frac{m_{s}}{m_{r}}\cdot{100\%}=2,5\%}\)
\(\displaystyle{ \frac{m_{s}}{m_{r}}\cdot{100\%}= \frac{m_{s}+5}{m_{r}+200}\cdot{100\%}}\)
\(\displaystyle{ \frac{m_{s}}{m_{r}}=\frac{1}{40}}\)
Czyli stężenie:
\(\displaystyle{ C_{p}= \frac{m_{s}}{m_{r}}\cdot{100\%}=2,5\%}\)