Równanie trygonometryczne
-
poetaopole
- Użytkownik

- Posty: 444
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 231 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x =\sin3x+\cos x(\cos x-1)}\). Jakieś pomysły? Oczywiście, nie ma potrzeby rozwiązywać do końca, wystarczy wskazać kierunek, który doprowadzi do sukcesu
dziękuję
Ostatnio zmieniony 28 sie 2025, o 14:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
poetaopole
- Użytkownik

- Posty: 444
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 231 razy
Re: Równanie trygonometryczne
Rozwiązania to podobno: \(\displaystyle{ \frac{2}{3}k \pi }\) oraz\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}+k \pi }\)
-
poetaopole
- Użytkownik

- Posty: 444
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 231 razy
Re: Równanie trygonometryczne
Wygląda na to, że w książce jest błąd. Autor chciałby mieć przed cosinusem minus zamiast plusa...? ale też nic sensownego nie wychodzi
- JHN
- Użytkownik

- Posty: 728
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 245 razy
Re: Równanie trygonometryczne
Dane równanie, wg mnie, można przekształcić do postaci:
\[0=\sin3x+(\cos2x-\cos x)\\
0=2\sin\frac{3x}{2}\cos\frac{3x}{2}-2\sin\frac{x}{2}\sin\frac{3x}{2}\]
Pozdrawiam
\[0=\sin3x+(\cos2x-\cos x)\\
0=2\sin\frac{3x}{2}\cos\frac{3x}{2}-2\sin\frac{x}{2}\sin\frac{3x}{2}\]
Pozdrawiam
-
poetaopole
- Użytkownik

- Posty: 444
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 231 razy
Re: Równanie trygonometryczne
Bardzo dziękuję... ułamki mnie zmyliły z różnicy cosinusów, a wystarczyło rozpisać sinusa z kąta podwojonego. Oj! wszystko przez te upały chyba 