Rozwiązać równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 444
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 231 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: poetaopole »

\(\displaystyle{ \ctg x-2\sin2x=1}\)
Ostatnio zmieniony 14 sie 2025, o 17:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 444
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 231 razy

Re: Rozwiązać równanie

Post autor: poetaopole »

Zmagam się z tym od 2 dni... i nic. Rozwiązania: \(\displaystyle{ \pi /8, -\pi /4 }\) z odpowiednimi okresami
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 444
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 231 razy

Re: Rozwiązać równanie

Post autor: poetaopole »

Pewien Hindus na filmiku rozwiązał to równanie sprowadzając je do równania 3-stopnia, ale w efekcie końcowym wymagana była znajomość tangensa kąta 22,5 stopnia, co jak wiemy nasza szkoła nie obejmuje
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 478 razy

Re: Rozwiązać równanie

Post autor: Psiaczek »

\(\displaystyle{ 2\cos A\cos B=\cos(A+B)+\cos(A−B)}\)

Jeżeli możesz korzystać z tego wzoru to idzie dość łatwo
w przekształceniach kluczowym momentem jest

\(\displaystyle{ 2\cos(2x)\cos x=\cos(3x)+\cos x.}\)

i dochodzisz do prostego równania \(\displaystyle{ \cos(3x)=\sin x}\)

czyli \(\displaystyle{ \cos(3x)=\cos( \frac{ \pi }{2}- x)}\)

i wychodzą te rozwiązania które podałeś.

Jeszcze wcześniej przekształcenie \(\displaystyle{ 1−4\sin^2x=1−2(1−\cos(2x))=2\cos(2x)−1.}\)

wszystkiego mi się nie chce pisać bo długie jest :)
Ostatnio zmieniony 14 sie 2025, o 17:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 444
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 231 razy

Re: Rozwiązać równanie

Post autor: poetaopole »

Poradzę sobie :) dzięki
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 444
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 231 razy

Re: Rozwiązać równanie

Post autor: poetaopole »

poszło jak z płatka! jeszcze raz dzięki!
ODPOWIEDZ