Znajdź liczby a i b spełniające warunki. OMJ

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
765487
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 24 cze 2024, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
wiek: 17
Podziękował: 4 razy

Znajdź liczby a i b spełniające warunki. OMJ

Post autor: 765487 »

Potrzebuję pomocy z zadaniem.
Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych a i b większych od 1, spełniające warunki.
\(\displaystyle{ b | a-1 \wedge 2a+1 | 5b-3}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8714
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 338 razy
Pomógł: 3434 razy

Re: Znajdź liczby a i b spełniające warunki. OMJ

Post autor: kerajs »

Liczby \(\displaystyle{ a-1, \ 5b-3 , \ 2a+1}\) należą do \(\displaystyle{ \NN_+}\)
Z podzielności wynika, iż istnieją istnieją liczby k, m należące do \(\displaystyle{ \NN_+}\) spełniające układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a-1=kb \\ 5b-3=m(2a+1) \end{cases} }\)
Podstawiając mam
\(\displaystyle{ 5b-3=m(2(kb+1)+1) \\
b(5-2km)=3(m+1)}\)

Obie strony są dodatnie tylko gdy:
1) \(\displaystyle{ k=m=1}\)
2) \(\displaystyle{ k=1 \ \wedge \ m=2}\)
3) \(\displaystyle{ k=2 \ \wedge \ m=1}\)
Wystarczy teraz rozwiązać trzy układy rówań.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Re: Znajdź liczby a i b spełniające warunki. OMJ

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ \frac{5b-3}{2a+1}<3}\)...
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 594
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Znajdź liczby a i b spełniające warunki. OMJ

Post autor: Brombal »

Tak siłowo to widać tylko 3 pary \(\displaystyle{ a=3, b=2}\); \(\displaystyle{ a=10, b=9}\); \(\displaystyle{ a=13, b=6}\)
ODPOWIEDZ