Oblicz stawkę procentową i cenę towaru
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 25 paź 2007, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Podziękował: 1 raz
Oblicz stawkę procentową i cenę towaru
Hej!!Jestem starsza osoba i zachciało mi się skończyc liceum eksternistyczne:)za cholercie nie rozumiem matematyki!BŁAGAM was pomozcie, musze prace kontrolna oddać w sobote...
oto niektore zadania:
1 Słoik miodu kosztuje netto 12 zł a brutto 12,36 zł. Jaka jest stawka procentowa wat??
2 Rachunek za telefon z 22% watem wynosi 146,40 zł. Jaki jest rachunek netto?
3 Pralka kosztowała 1150 zł. W ramach promocji obnizono jej cene o 18%. Nastepnie po miesiacu podwyzszono o 18%. Oblicz ostateczna cene pralki.
Mam jeszcze pare zadan ale nie wiem jak w wordzie zrobic kwadrat liczby i ułamek, wiecie moze jak??
Z góry bardzo dziekuje za pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
oto niektore zadania:
1 Słoik miodu kosztuje netto 12 zł a brutto 12,36 zł. Jaka jest stawka procentowa wat??
2 Rachunek za telefon z 22% watem wynosi 146,40 zł. Jaki jest rachunek netto?
3 Pralka kosztowała 1150 zł. W ramach promocji obnizono jej cene o 18%. Nastepnie po miesiacu podwyzszono o 18%. Oblicz ostateczna cene pralki.
Mam jeszcze pare zadan ale nie wiem jak w wordzie zrobic kwadrat liczby i ułamek, wiecie moze jak??
Z góry bardzo dziekuje za pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ostatnio zmieniony 25 paź 2007, o 18:20 przez motylesiu, łącznie zmieniany 1 raz.
- ariadna
- Gość Specjalny
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Oblicz stawkę procentową i cenę towaru
1)
\(\displaystyle{ 12\cdot{(1+\frac{p}{100})}=12,36}\)
\(\displaystyle{ p=3}\)
Stawka wynosi 3%
2)
\(\displaystyle{ x\cdot{1,22}=146,4}\)
\(\displaystyle{ x=120}\)
3)
\(\displaystyle{ 1500\cdot{0,82}\cdo{1,18}=1451,4}\)
\(\displaystyle{ 12\cdot{(1+\frac{p}{100})}=12,36}\)
\(\displaystyle{ p=3}\)
Stawka wynosi 3%
2)
\(\displaystyle{ x\cdot{1,22}=146,4}\)
\(\displaystyle{ x=120}\)
3)
\(\displaystyle{ 1500\cdot{0,82}\cdo{1,18}=1451,4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 25 paź 2007, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Podziękował: 1 raz
Oblicz stawkę procentową i cenę towaru
czy moge jeszcze prosic o bardziej szczegulowe rozpisanie zad 2:)??
- ariadna
- Gość Specjalny
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Oblicz stawkę procentową i cenę towaru
2)
\(\displaystyle{ x\cdot{(1+\frac{22}{100})}=146,4}\)
\(\displaystyle{ x\cdot{1,22}=146,4\,\,/ \,\, : 1,22}\)
\(\displaystyle{ x=120}\)
\(\displaystyle{ x\cdot{(1+\frac{22}{100})}=146,4}\)
\(\displaystyle{ x\cdot{1,22}=146,4\,\,/ \,\, : 1,22}\)
\(\displaystyle{ x=120}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 25 paź 2007, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Podziękował: 1 raz
Oblicz stawkę procentową i cenę towaru
czy moge prosic o bardziej szczegułowe rozpisanie reszty zadan, jeśli to nie problem??
- ariadna
- Gość Specjalny
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Oblicz stawkę procentową i cenę towaru
Szczerze mówiąc to nie wiem co już rozpisywać.
Chodzi o to skąd się wzięły takie a nie inne równania czy już konkretnie o obliczenia.
Chodzi o to skąd się wzięły takie a nie inne równania czy już konkretnie o obliczenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Oblicz stawkę procentową i cenę towaru
1.
\(\displaystyle{ 12\cdot (1+\frac{p}{100}=12,36\\
12+\frac{12p}{100}=12,36 / 100\\
1200+12p=1236\\
12p=36\\
p=3}\)
\(\displaystyle{ 12\cdot (1+\frac{p}{100}=12,36\\
12+\frac{12p}{100}=12,36 / 100\\
1200+12p=1236\\
12p=36\\
p=3}\)
- ariadna
- Gość Specjalny
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Oblicz stawkę procentową i cenę towaru
1) i 3)
p-procent
Jeżli wartośc wzrasta o p procent, to
nowa wartość równa się:
\(\displaystyle{ x+x\cdot{\frac{p}{100}=x(1+\frac{p}{100})}\), czyli innymi słowy mnożymy wartość razy
\(\displaystyle{ (1+\frac{p}{100})}\)
Przykłady:
o 20%-mnożymy razy 1,2
o 78%-mnożymy razy 1,78
Jeśli spada, to analogicznie:
\(\displaystyle{ x-x\cdot{\frac{p}{100}}=x(1-\frac{p}{100})}\)
Przykłady:
obniżka o 30%-mnożymy razy 0,7
obniżka o 90%-mnożymy razy 0,1
W zadaniu pierwszym szukamy procentu p, zwykłe podstawienie do wzoru.
W trzecim, najpierw obniżamy o 18% czyli mnożymy razy 0,82, a potem znowu podwyższamy i mnożymy razy 1,18.
Jaśniej?
p-procent
Jeżli wartośc wzrasta o p procent, to
nowa wartość równa się:
\(\displaystyle{ x+x\cdot{\frac{p}{100}=x(1+\frac{p}{100})}\), czyli innymi słowy mnożymy wartość razy
\(\displaystyle{ (1+\frac{p}{100})}\)
Przykłady:
o 20%-mnożymy razy 1,2
o 78%-mnożymy razy 1,78
Jeśli spada, to analogicznie:
\(\displaystyle{ x-x\cdot{\frac{p}{100}}=x(1-\frac{p}{100})}\)
Przykłady:
obniżka o 30%-mnożymy razy 0,7
obniżka o 90%-mnożymy razy 0,1
W zadaniu pierwszym szukamy procentu p, zwykłe podstawienie do wzoru.
W trzecim, najpierw obniżamy o 18% czyli mnożymy razy 0,82, a potem znowu podwyższamy i mnożymy razy 1,18.
Jaśniej?