Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu i znalezieniu prawidłowego wyniku :
\(\displaystyle{ (2\frac{7}{9})^{-2}*5^{\frac{1}{3}}*(0,625)^{-\frac{2}{3}}}\)
wyszło mi w tym:
\(\displaystyle{ =8100*(\sqrt[3]{5})^{-19}}\)
ale to podobno zły wynik..
Dziekuję z góry za pmoc
Potęgi. Działanie na potęgach.
Potęgi. Działanie na potęgach.
Wynik jest dobry Policzylem na kalkulatorze i mi wyszlo to samo
Ostatnio zmieniony 25 paź 2007, o 18:48 przez walkon23, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 28 maja 2007, o 21:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 6 razy
Potęgi. Działanie na potęgach.
liczę i liczę i za każdym razem mi wychodzi ten wynik, a ma być inny :/
czy mógłby ktoś przeliczyć mi jeszcze raz to działanie??
nie na kalkulatorze tylko normalnie.
czy mógłby ktoś przeliczyć mi jeszcze raz to działanie??
nie na kalkulatorze tylko normalnie.
- Justka
- Gość Specjalny
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Potęgi. Działanie na potęgach.
\(\displaystyle{ =(\frac{25}{9})^{-2}\cdot \sqrt[3]{5}\cdot (\frac{5}{8})^{-\frac{2}{3}}=\frac{81}{625}\cdot \sqrt[3]{5}\cdot (\frac{8}{5})^{\frac{2}{3}}=\frac{81}{625}\cdot \sqrt[3]{5\cdot \frac{64}{25}}=...}\)
wychodzi coś takiego...
wychodzi coś takiego...