o dwóch probówkach

przemekp07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 25 paź 2007, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zambrów
Podziękował: 13 razy

o dwóch probówkach

Post autor: przemekp07 » 25 paź 2007, o 17:37

W dwóch próbówkach znajdują sie glukoza i saharoza . Mając do dyspozycji siarczan (VI) miedzi (II) i wodorotlenek sodu zaprojektuj doświadczenie pozwalające odróznić te cukry .
Rekrutacja Instytut Matematyczny, Uniwersytet Wrocławski (gif)

Awatar użytkownika
Szemek
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

o dwóch probówkach

Post autor: Szemek » 25 paź 2007, o 18:05

najpierw trzeba zmieszać siarczan (VI) miedzi (II) i wodorotlenek sodu
\(\displaystyle{ CuSO_4 + 2NaOH Cu(OH)_2 \downarrow + Na_2SO_4}\)
Po wymieszaniu tych sładników wytrąci się niebieski, galaretowaty osad wodorotlenku miedzi (II)\(\displaystyle{ Cu(OH)_2}\).
Później tę przygotowaną mieszaninę należy wlać do probówki z glukozą i sacharozą, a następnie ogrzać w płomieniu palnika obie probówki.
Probówka z glukozą i z \(\displaystyle{ Cu(OH)_2}\) zmieni barwę na ceglastoczerwoną.
Probówką z sacharozą i z \(\displaystyle{ Cu(OH)_2}\) nie zmieni zabarwienia.

To jest tzw. Próba Trommera
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3ba_Trommera

ODPOWIEDZ