[optyka] Soczewki

Zjawiska fotometryczne. Dyfrakcja i interferencja. Załamanie i odbicie światła. Układy optyczne.
YYssYY
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 11 wrz 2005, o 12:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Hel
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 1 raz

[optyka] Soczewki

Post autor: YYssYY »

1) Soczewka ma ogniskową \(\displaystyle{ f=0,5 m}\). W jakiej odległości od soczewki należy umieścić przedmiot, aby powstał obraz powiększony \(\displaystyle{ P=4razy}\)

2) Cienka soczewka o promieniach krzywizny \(\displaystyle{ r1=12cm}\) i \(\displaystyle{ r2=9cm}\) ma współczynnik załamania \(\displaystyle{ n=1,5}\) . W odległości \(\displaystyle{ x=25cm}\) od tej soczewki umieszczono przedmiot o wysokości \(\displaystyle{ h=20cm}\). Gdzie, jaki i w jakiej wysokości powstanie obraz?

3) Soczewka płasko wypukła o współczynniku załamania \(\displaystyle{ n=1,5}\) ma ogniskową \(\displaystyle{ f=25 cm}\) . Jaki jest promień krzywizny części wypukłej krzywizny?

Dziękuję za pomoc.

[ Dodano: 25 Października 2007, 23:01 ]
serdecznie..
ODPOWIEDZ