Różne sumy

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13376
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Różne sumy

Post autor: mol_ksiazkowy »

Przedstawić rozmieszczenie liczb, które można przedstawiać w obu formach tj. jako \(\displaystyle{ a^2+b^2}\) jaki i \(\displaystyle{ c^2 +3d^2}\) w zbiorze liczb naturalnych...

Liczby \(\displaystyle{ a, b, c, d}\) są całkowite.

Przykład takiej liczby \(\displaystyle{ n=13}\).
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 592
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Różne sumy

Post autor: Brombal »

Zasady nie znalazłem ale ciąg liczb jest taki \(\displaystyle{ a<b}\), \(\displaystyle{ c}\) może być równe \(\displaystyle{ d}\)
\(\displaystyle{ 13 ,37 ,52 ,61 ,73 ,97 ,100 ,109 ,117 ,148 ,157 ,169 ,181 ,193 ,208 ,229 ,241 ,244 ,277 ,292 ,313 ,325 ,333 ,337 ,349 ,373 ,388 ,397 ,400 ,409 ,421 ,433 ,436 ,457 ,468 ,481 ,541 ,549 ,577 ,592 ,601 ,613 ,628 ,637 ,657 ,661 ,673 ,676 ,709 ,724 ,733 ,757 ,769 ,772 ,793 ,829 ,832 ,853 ,873 ,877 ,900 ,916 ,925 ,937 ,949 ,964 ,976 ,981 ,1009 ,1021 ,1053 ,1069 ,1108 ,1117 ,1129 ,1156 ,1201 ,1213 ,1225 ,1252 ,1261 ,1300 ,1417 ,1429 ,1525 ,1629 ,1684 ,1741,...}\)
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 592
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Różne sumy

Post autor: Brombal »

Jednak pewna reguła jest.
Jeżeli \(\displaystyle{ n_1=13}\) to spełniają warunek liczby \(\displaystyle{ i^2 \cdot n_1}\) gdzie \(\displaystyle{ i= 1, 2, 3...}\)
Dodatkowo warunek spełniają liczby \(\displaystyle{ n_1 \cdot n_2}\) i tak dalej.
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 592
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Różne sumy

Post autor: Brombal »

To samo dotyczy pozostałych \(\displaystyle{ n_i}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

Re: Różne sumy

Post autor: kerajs »

Brombal pisze: 10 cze 2025, o 09:36 Zasady nie znalazłem ale ciąg liczb jest taki \(\displaystyle{ a<b}\), \(\displaystyle{ c}\) może być równe \(\displaystyle{ d}\)
Tych liczb jest więce,j gdyż warunki dla programu powinny być takie:
\(\displaystyle{ 0 \le a \le b}\),
Naturalne \(\displaystyle{ c}\) może być równe \(\displaystyle{ d}\) oraz każda z nich może być zerem (jeśli ktoś zera nie uznaje za naturalne).
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 592
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Różne sumy

Post autor: Brombal »

Jeżeli \(\displaystyle{ 0 \le a \le b \le c \le d}\)
to lista jest większa
\(\displaystyle{ { 0, 4, 13, 16, 36, 37, 49, 52, 61, 64, 73, 97, 100, 109, 117, 144, 148, 157, 169, 181, 193, 196, 208, 229, 241, 244, 256, 277, 292, 313, 324, 325, 333, 337, 349, 361, 373, 388, 397, 400, 409, 421, 433, 436, 441, 457, 468, 481, 484, 541, 549, 576, 577, 592, 601, 613, 628, 637, 657, 661, 673, 676, 709, 724, 733, 757, 769, 772, 784, 793, 829, 832, 853, 873, 877, 900, 916, 925, 937, 949, 964, 976, 981, 1009, 1021, 1053, 1069, 1108, 1117, 1129, 1156, 1201, 1213, 1225, 1252, 1261, 1300, 1417, 1429, 1525, 1629, 1684, 1741…}}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

Re: Różne sumy

Post autor: kerajs »

Brombal pisze: 12 cze 2025, o 11:31 Jeżeli \(\displaystyle{ 0 \le a \le b \le c \le d}\)
Jeśli dasz
\(\displaystyle{ \begin{cases}0 \le a \le b \\ 0 \le c \\ 0 \le d \end{cases} }\)
to dopiero wtedy lista będzie kompletna (do pewnej ustalonej wartości)
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 592
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Różne sumy

Post autor: Brombal »

Źle zapisałem ta lista spełnia twoje warunki

Czyste \(\displaystyle{ n_i}\) nie będące wynikiem znalezionych reguł to
\(\displaystyle{ {0, 4, 13, 37, 49, 61, 73, 97, 109, 157, 181, 193, 229, 241, 277, 313...}}\)
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 592
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Różne sumy

Post autor: Brombal »

Znaczna część \(\displaystyle{ n}\) spełnia warunek
\(\displaystyle{ (n_i+3 \cdot k)^2}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Różne sumy

Post autor: a4karo »

To tak jak byś powiedział znaczna część spelnia 75
ODPOWIEDZ