Matematyka.pl
Przejdź do zawartości
Więcej…
Tematy bez odpowiedzi
Aktywne tematy
Szukaj
Krótki kurs LaTeX
Świat matematyki
Zaloguj się
Zarejestruj się
Matematyka
Matematyka królowa nauk
Analiza
Rachunek całkowy
Szukaj
Wyszukiwanie zaawansowane
Szukaj
Wyprowadź wzór na całkę
Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
ODPOWIEDZ
Podgląd wydruku
Szukaj
Wyszukiwanie zaawansowane
Posty: 1 • Strona
1
z
1
Mariusz M
Użytkownik
Posty:
6953
Rejestracja:
25 wrz 2007, o 01:03
Płeć:
Mężczyzna
Lokalizacja:
53°02'N 18°35'E
Podziękował:
2 razy
Pomógł:
1254 razy
Wyprowadź wzór na całkę
Cytuj
Post
autor:
Mariusz M
»
3 cze 2025, o 02:49
\(\displaystyle{ \int_{0}^{\theta}{\sin^{2n}{\left(t\right)}\mbox{d}t} = \frac{1}{2^{2n}}\left({2n \choose n}\cdot\theta +\sum\limits_{m=1}^{n}{\left( -1\right)^{m}\cdot{2n \choose n+m}\cdot\frac{\sin{\left( 2m\theta\right) }}{m} }\right)}\)
Znalazłem ten wzorek w tablicach i odrobinę go przekształciłem
ale jak go wyprowadzić
Na górę
ODPOWIEDZ
Podgląd wydruku
Posty: 1 • Strona
1
z
1
Wróć do „Rachunek całkowy”