Które z poniższych funkcji

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Które z poniższych funkcji

Post autor: max123321 »

Które z poniższych funkcji są iniekcjami?
a)\(\displaystyle{ f : \RR → \RR; f(x) = x^2}\)
b)\(\displaystyle{ f : \RR → \RR; f(x) = x ^3}\)
c)\(\displaystyle{ f : \NN → \NN; f(x) = 2^x}\)
d)\(\displaystyle{ f : \NN → \NN; f(x) = x + 4}\)

Proszę o sprawdzenie:
a) nie
b) tak
c) tak
d) tak
Ostatnio zmieniony 13 maja 2025, o 18:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36057
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5342 razy

Re: Które z poniższych funkcji

Post autor: Jan Kraszewski »

Dobrze.

JK
ODPOWIEDZ