Witam
Czy ktoś może mi pomóc z takim zadaniem?
Z talii 52 kart losujemy dwie karty. Określ przestrzeń zdarzeń elementarnych. Oblicz jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania:
a) dwóch kierów
b) króla i damy
c) co najmniej jednego asa
Wg. moich obliczeń a) 78/326 = 39/663 b) 8/663 c) 17/1326
Losowanie 2 kart z 52
-
- Użytkownik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
Losowanie 2 kart z 52
\(\displaystyle{ \Omega = C_{52}^{2} \\ a) \ A=C_{13}^{2} \\ P(A)=\frac{A}{ \Omega} \\ b) B=C_{4}^{1} * C_{4}^{1} \\ P(B) = \frac{B}{ \Omega} \\ c) C'=C_{48}^{2} \\ P(C') = \frac{C'}{ \Omega} \\ P(C)=1-P(C')}\)
wszedzie uzyc symbolu Netona i wynik gotowy:)
[ Dodano: 25 Października 2007, 15:15 ]
Rozumiesz?
wszedzie uzyc symbolu Netona i wynik gotowy:)
[ Dodano: 25 Października 2007, 15:15 ]
Rozumiesz?
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 25 paź 2007, o 13:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 1 raz
Losowanie 2 kart z 52
dzięki, miałem to jakiś czas temu ale zapomniałem i nie byłem pewny czy dobrze