Trójkąt a ortocentrum

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Sandacz89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 35 razy

Trójkąt a ortocentrum

Post autor: Sandacz89 »

Punkty \(\displaystyle{ A=(2,3)}\) i \(\displaystyle{ B=(-2,1)}\) są wierzchołkami trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\), a \(\displaystyle{ P=\left( \tfrac74, \tfrac52\right)}\) jest ortocentrum tego trójkąta. Oblicz współrzędne wierzchołka \(\displaystyle{ C}\) trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\). Prośba o pomoc w rozwiązaniu zadania
Ostatnio zmieniony 11 maja 2025, o 14:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 246 razy

Re: Trójkąt a ortocentrum

Post autor: JHN »

Hint:
Wektory \(\vec{AP},\ \vec{BP}\) są prostopadłe do prostych zawierających, odpowiednio, \(\overline{BC},\overline{AC}\). Pozostaje napisać ich równania i rozwiązać układ z nich utworzony.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ