Obszar ograniczony parabolami we współrzędnych biegunowych
- Mlodsza
- Użytkownik

- Posty: 86
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 22:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 2 razy
Obszar ograniczony parabolami we współrzędnych biegunowych
Prosze o wybaczenie, jesli dzial wybralam niewlasciwy.
Taka troche sztuka dla sztuki:
Wyrazic obszar
\(\displaystyle{ D=\{(x,y)\in\mathbb R^2|\; x\in[0,1], \;\; y\in[4\sqrt x, 2x^2]\} }\)
we wspolrzednych biegunowych.
Same krzywe zapisuje sie latwo jako \(\displaystyle{ r(\varphi)}\) ale mam watpliwosci co do zakresu kata.
Mozna prosic o podpowiedz?
Taka troche sztuka dla sztuki:
Wyrazic obszar
\(\displaystyle{ D=\{(x,y)\in\mathbb R^2|\; x\in[0,1], \;\; y\in[4\sqrt x, 2x^2]\} }\)
we wspolrzednych biegunowych.
Same krzywe zapisuje sie latwo jako \(\displaystyle{ r(\varphi)}\) ale mam watpliwosci co do zakresu kata.
Mozna prosic o podpowiedz?
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 362 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: Obszar ograniczony parabolami we współrzędnych biegunowych
Podpowiedź: kąt nie musi wyjść liczbowy, może być jakąś tam funkcją zmiennej \(\displaystyle{ r}\), bo to nie jest kawałek koła, żeby obie zmienne miały liczbowe przedziały.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22460
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Obszar ograniczony parabolami we współrzędnych biegunowych
Zadziwiająca to funkcja \(\displaystyle{ \varphi=\varphi(r)}\), która każdemu \(\displaystyle{ r}\) w pewnym zakresie przypisuje dwie wartości.
@Mlodsza Żeby wyznaczyć zakres kąta sprawdź, jakie kąty z osią \(\displaystyle{ OX}\) tworzą obie krzywe w punkcie \(\displaystyle{ (0,0)}\)
@Mlodsza Żeby wyznaczyć zakres kąta sprawdź, jakie kąty z osią \(\displaystyle{ OX}\) tworzą obie krzywe w punkcie \(\displaystyle{ (0,0)}\)
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 362 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: Obszar ograniczony parabolami we współrzędnych biegunowych
To się nazywa MULTIFUNKCJA, panie doktorze nauk matematycznych. A tak na poważnie to co za problem, żeby był przedział \(\displaystyle{ [\phi(r),\chi(r)]}\)?
Jaki masz pomysł z szukaniem kąta w \(\displaystyle{ (0,0)}\)? Przecież pierwiastek nie jest tam różniczkowalny, to jedna z tych krzywych jest nachylona pod nieskończenie wielkim kątem.
Jaki masz pomysł z szukaniem kąta w \(\displaystyle{ (0,0)}\)? Przecież pierwiastek nie jest tam różniczkowalny, to jedna z tych krzywych jest nachylona pod nieskończenie wielkim kątem.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22460
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Obszar ograniczony parabolami we współrzędnych biegunowych
Używanie pojęcia multifunkcji do rozwiązania prostego zadania z analizy 1 ??
No właśnie, co za problem. Po prostu wylicz te przedziały i pokaż, jak stąd wyniknie odpowiedź na pytanie autorki zadania.
Jak sama zauważyłaś, krzywa `y=4\sqrt{x}` nie jest różniczkowalna w zerze, a styczna do niej jest pionowa. (Ten kąt nie jest nieskończony, jego tangens jest nieskończony - warto umieć rozróżniać te pojęcia). Student na pierwszym roku powinien umieć zinterpretować ten fakt.
A jeżeli nie umie, to powinien umieć obrócić kartkę z rysunkiem o `90` stopni
No właśnie, co za problem. Po prostu wylicz te przedziały i pokaż, jak stąd wyniknie odpowiedź na pytanie autorki zadania.
Jak sama zauważyłaś, krzywa `y=4\sqrt{x}` nie jest różniczkowalna w zerze, a styczna do niej jest pionowa. (Ten kąt nie jest nieskończony, jego tangens jest nieskończony - warto umieć rozróżniać te pojęcia). Student na pierwszym roku powinien umieć zinterpretować ten fakt.
A jeżeli nie umie, to powinien umieć obrócić kartkę z rysunkiem o `90` stopni
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 362 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: Obszar ograniczony parabolami we współrzędnych biegunowych
a4karo nie złapałeś żartu. Nie ma tu żadnej multifunkcji.
No ok, czyli mamy przedział kątów \(\displaystyle{ [0, \frac{\pi}{2}] }\). Ale potem ten kąt się zwężą. Nie przekonuje mnie to. Może coś z moją uczelnią jest nie tak, bo nie kojarzę takich zadań na analizie1 a na pewno nie metodą pochodnych w ten sposób.
No ok, czyli mamy przedział kątów \(\displaystyle{ [0, \frac{\pi}{2}] }\). Ale potem ten kąt się zwężą. Nie przekonuje mnie to. Może coś z moją uczelnią jest nie tak, bo nie kojarzę takich zadań na analizie1 a na pewno nie metodą pochodnych w ten sposób.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22460
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Obszar ograniczony parabolami we współrzędnych biegunowych
No cóż, pan Jerzy też nie zrozumiał żartu pana Karola.
Otóż wyobraź sobie, że tu akurat można użyć multifunkcji, ale trzeba o tym wiedzieć trochę więcej niż znać termin.
A jak się zrobi obrazek
to widać, że niebieska parabola tworzy z osią kąt `0`, (bo pochodna tej funkcji w zerze jest zerowa) a czerwona `\pi/2`.
A jak się w to nie chce uwierzyć, to wystarczy napisać czerwona parabolę tak: \(\displaystyle{ \red {x=y^2/4}}\) żeby zobaczyć ten fakt.
A jak si,e nie wierzy w obrazki, to można skorzystać z faktu, że z góry wiadomo, że krzywa leży w pierwszej ćwiartce, więc \(\displaystyle{ 0\le\varphi\le\pi/2}\).
jak jesteśmy na niebieskiej krzywej, to \(\displaystyle{ \tan\varphi=\frac{y}{x}=2x\to 0}\) gdy \(\displaystyle{ x\to 0}\),
a jak jesteśmy na czerwonej, to \(\displaystyle{ \tan\varphi=\frac{y}{x}=\frac{2}{\sqrt{x}}\to \infty}\) gdy \(\displaystyle{ x\to 0}\),
Zaraz, chwila, co ja tutaj robię? To przecież Ty miałaś udzielać korepetycji
Otóż wyobraź sobie, że tu akurat można użyć multifunkcji, ale trzeba o tym wiedzieć trochę więcej niż znać termin.
A jak się zrobi obrazek
to widać, że niebieska parabola tworzy z osią kąt `0`, (bo pochodna tej funkcji w zerze jest zerowa) a czerwona `\pi/2`.
A jak się w to nie chce uwierzyć, to wystarczy napisać czerwona parabolę tak: \(\displaystyle{ \red {x=y^2/4}}\) żeby zobaczyć ten fakt.
A jak si,e nie wierzy w obrazki, to można skorzystać z faktu, że z góry wiadomo, że krzywa leży w pierwszej ćwiartce, więc \(\displaystyle{ 0\le\varphi\le\pi/2}\).
jak jesteśmy na niebieskiej krzywej, to \(\displaystyle{ \tan\varphi=\frac{y}{x}=2x\to 0}\) gdy \(\displaystyle{ x\to 0}\),
a jak jesteśmy na czerwonej, to \(\displaystyle{ \tan\varphi=\frac{y}{x}=\frac{2}{\sqrt{x}}\to \infty}\) gdy \(\displaystyle{ x\to 0}\),
Zaraz, chwila, co ja tutaj robię? To przecież Ty miałaś udzielać korepetycji
- Załączniki
-
- parabole.jpg (12.48 KiB) Przejrzano 2674 razy
Ostatnio zmieniony 11 maja 2025, o 12:53 przez a4karo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 362 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: Obszar ograniczony parabolami we współrzędnych biegunowych
Żeby nie było, korepetycji udzielałam humanistom w liceum. Inżynierom nie chciałam na razie, bo mają inaczej rozłożony materiał niż matematycy. Ostatecznie odpuściłam se korki po tym jak jeden z moich uczniów chciał bym mu się rozbierała, ale to offtopic.
Nie no ja się zgadzam z Tobą, ale mamy sparametryzować aż do \(\displaystyle{ x=1,}\) a nie tylko w okolicy zera. No ja widzę o co Ci chodzi bez tego rysunku, ale co dalej? Bo wraz z długością promienia kąt między krzywymi się dość konkretnie zmienia.
Nie no ja się zgadzam z Tobą, ale mamy sparametryzować aż do \(\displaystyle{ x=1,}\) a nie tylko w okolicy zera. No ja widzę o co Ci chodzi bez tego rysunku, ale co dalej? Bo wraz z długością promienia kąt między krzywymi się dość konkretnie zmienia.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22460
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Obszar ograniczony parabolami we współrzędnych biegunowych
gdybyś przeczytała post autorki, to bys wiedziała, że parametryzację \(\displaystyle{ r=r(\varphi)}\) już ma i pyta tylko o zakres kąta
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 362 razy
- Pomógł: 24 razy
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22460
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Obszar ograniczony parabolami we współrzędnych biegunowych
A powiesz mi jeszcze dlaczego do `x=1`?Niepokonana pisze: 11 maja 2025, o 12:28
Nie no ja się zgadzam z Tobą, ale mamy sparametryzować aż do \(\displaystyle{ x=1,}\) a nie tylko w okolicy zera. No ja widzę o co Ci chodzi bez tego rysunku, ale co dalej? Bo wraz z długością promienia kąt między krzywymi się dość konkretnie zmienia.
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 362 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: Obszar ograniczony parabolami we współrzędnych biegunowych
No bo w zadaniu jest napisane, że \(\displaystyle{ x\in[0,1]}\).
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Re: Obszar ograniczony parabolami we współrzędnych biegunowych
\(\displaystyle{ 4\sqrt x= 2x^2 \ \ \wedge \ \ x \ge 0 \\
4x=x^4 \\
x=0 \ \ \vee \ \ x= \sqrt[3]{4} }\)
Krzywe przecinają się w punktach \(\displaystyle{ (0,0)}\) i \(\displaystyle{ (\sqrt[3]{4} , 4\sqrt[3]{2} )}\)
Kąt dla drugiego punktu to \(\displaystyle{ \alpha_1 =\arctg \frac{4\sqrt[3]{2}}{\sqrt[3]{4}} }\)
Szukany obszar to suma dwóch obszarów:
\(\displaystyle{ o_1: \ r \le 2\cos^2 \alpha \ \ \wedge \ \ \alpha \in \left\langle 0\ ; \arctg 2\sqrt[3]{4} \right\rangle \\
o_2: \ r \le 4 \sqrt{ \cos \alpha} \ \ \wedge \ \ \alpha \in \left\langle \arctg 2\sqrt[3]{4} ; \frac{ \pi }{2} \right\rangle
}\)
4x=x^4 \\
x=0 \ \ \vee \ \ x= \sqrt[3]{4} }\)
Krzywe przecinają się w punktach \(\displaystyle{ (0,0)}\) i \(\displaystyle{ (\sqrt[3]{4} , 4\sqrt[3]{2} )}\)
Kąt dla drugiego punktu to \(\displaystyle{ \alpha_1 =\arctg \frac{4\sqrt[3]{2}}{\sqrt[3]{4}} }\)
Szukany obszar to suma dwóch obszarów:
\(\displaystyle{ o_1: \ r \le 2\cos^2 \alpha \ \ \wedge \ \ \alpha \in \left\langle 0\ ; \arctg 2\sqrt[3]{4} \right\rangle \\
o_2: \ r \le 4 \sqrt{ \cos \alpha} \ \ \wedge \ \ \alpha \in \left\langle \arctg 2\sqrt[3]{4} ; \frac{ \pi }{2} \right\rangle
}\)
Ostatnio zmieniony 26 maja 2025, o 09:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.