Rozwiaz rownanie...

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
przep
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 paź 2007, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mmz

Rozwiaz rownanie...

Post autor: przep »

\(\displaystyle{ z^{2}+iz+2=0}\)

prosze o rozwiązanie
Ostatnio zmieniony 25 paź 2007, o 13:00 przez przep, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Rozwiaz rownanie...

Post autor: kuch2r »

Liczysz delte i smigasz dalej...
przep
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 paź 2007, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mmz

Rozwiaz rownanie...

Post autor: przep »

no tak wyliczyłem delte i mi wychodzi -9 dobrze ?

a w odpowiedziach mam \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\),-\(\displaystyle{ \frac {3}{5},}\) oczywiscie to z1 i z2
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Rozwiaz rownanie...

Post autor: kuch2r »

Skoro:
\(\displaystyle{ \Delta=-9=9i^2\\
\sqrt{\Delta}=3i}\)

Wowczas:
\(\displaystyle{ z_1=\frac{-i-3i}{2}=-2i\\z_2=\frac{-i+3i}{2}=i}\)
przep
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 paź 2007, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mmz

Rozwiaz rownanie...

Post autor: przep »

ok dzięki za pomoc zmyliły mnie te odpowiedzi
mógłby mi ktoś pomoc jeszcze przy tym

\(\displaystyle{ z^{2} + (1+2i)z + i = 0}\)
Sylwusia88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 27 paź 2007, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Rozwiaz rownanie...

Post autor: Sylwusia88 »

a jak rozwiązać rownanie z2+z-i+1=0?
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Rozwiaz rownanie...

Post autor: soku11 »

1.
\(\displaystyle{ z^{2} + (1+2i)z + i = 0 \\
\Delta=1+4i+4i^2-4i=-3=3i^2\\
\sqrt{\Delta}=\sqrt{3i^2}=\sqrt{3}i\\
z=\frac{-1-2i\pm\sqrt{3}i}{2}}\)


2.
\(\displaystyle{ z^2+z-i+1=0\\
\Delta=1-4(-i+1)=1+4i-4=1+4i+(2i)^2\\
\sqrt{\Delta}=\sqrt{( 1+2i )^2}=1+2i\\
z=\frac{-1\pm 1+2i}{2}}\)


POZDRO
Sylwusia88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 27 paź 2007, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

Rozwiaz rownanie...

Post autor: Sylwusia88 »

jak rozwiazac rownanie z*2+3iz-2=0?

oraz mam pytanie dotyczace jak znalezc pierwiastki 4 stopnia z 4
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Rozwiaz rownanie...

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ \Delta=-9+8=(i)^2\\
\sqrt{\Delta}=i\\
z=\frac{-3i\pm i}{2}\\}\)


Zakladaj nowe tematy i uzywaj \(\displaystyle{ \LaTeX-a}\), bo ci nikt nie pomoze a post wyladuje w koszu POZDRO
ODPOWIEDZ