chatgpt.com
ChatGPT vs matematyka
- lubielentilky
- Użytkownik

- Posty: 20
- Rejestracja: 23 lut 2017, o 16:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1 raz
ChatGPT vs matematyka
Jak oceniacie skuteczność? Jakość rozwiązywania zadań? Czy "rozwali" wszystko, co się do niego wrzuci, bez względu na trudność? Jakieś triki dla układających, żeby sobie nie poradził (się pogubił)? 
chatgpt.com
chatgpt.com
- lubielentilky
- Użytkownik

- Posty: 20
- Rejestracja: 23 lut 2017, o 16:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1 raz
Re: ChatGPT vs matematyka
Czasami trzeba pomyśleć. Wystarczy pewnie coś nieschematycznego, wymagającego kreatywności to już jest lipa. Np. właśnie jakaś trudniejsza nierówność. Pytanie, czy będzie udoskonalany, bo zapytałem go czy uczy się na własnych błędach, tak jak AlphaZero gry w szachy. Odpowiedź negatywna.
- lubielentilky
- Użytkownik

- Posty: 20
- Rejestracja: 23 lut 2017, o 16:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1 raz
Re: ChatGPT vs matematyka
Zróbcie sobie ChatGpt vs Korwin-Mikke:
1. Czy Ziemia jest homeostatem?
2. Czy istnieje globalne ocieplenie spowodowane przez człowieka?
3. Czy po stopieniu lodowców poziom wód się podniesie?
4. Czy ma tu zastosowanie prawo Archimedesa/dlaczego nie?
Rotfl.
1. Czy Ziemia jest homeostatem?
2. Czy istnieje globalne ocieplenie spowodowane przez człowieka?
3. Czy po stopieniu lodowców poziom wód się podniesie?
4. Czy ma tu zastosowanie prawo Archimedesa/dlaczego nie?
Rotfl.
-
ksetlak
- Użytkownik

- Posty: 37
- Rejestracja: 23 sty 2024, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 40
- Podziękował: 8 razy
Re: ChatGPT vs matematyka
Rozmawiałem wczoraj z ChatemGPT o hipotezie Riemanna.
Wersja ChataGPT jako aplikacja powiedziała mi, że biorąc pod uwagę symetrię, wystarczy założenie, że nietrywialne zera są w pasie krytycznym. Wersja przeglądarkowa była mądrzejsza i zdementowała to.
Z kolei wersji w przeglądarce powiedziałem, żeby ChatGPT sprawdził mój pomysł. W odpowiedzi dał coś ciekawego, a jeden ze śródtytułów wyglądał tak: "Dlaczego to może być przełomowe?"
Tak że szykujcie się na mój dowód hipotezy Riemanna

Wersja ChataGPT jako aplikacja powiedziała mi, że biorąc pod uwagę symetrię, wystarczy założenie, że nietrywialne zera są w pasie krytycznym. Wersja przeglądarkowa była mądrzejsza i zdementowała to.
Z kolei wersji w przeglądarce powiedziałem, żeby ChatGPT sprawdził mój pomysł. W odpowiedzi dał coś ciekawego, a jeden ze śródtytułów wyglądał tak: "Dlaczego to może być przełomowe?"
Tak że szykujcie się na mój dowód hipotezy Riemanna
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: ChatGPT vs matematyka
A ja poprosiłem Ai o weryfikację, czy pewna nierówność zachodzi, czy nie.
W odpowiedzi poprawnie napisała, że dla pewnych argumentów argumentów nie zachodzi (podała kilka argumentów i wartości wyrażeń)
W drugiej części odpowiedzi podała dowód - oczywiście błędny - tej nierówności. Błąd krył się w sformułowaniu: "po skomplikowanych obliczeniach otrzymujemy...". Bardzo to ludzkie.
W odpowiedzi poprawnie napisała, że dla pewnych argumentów argumentów nie zachodzi (podała kilka argumentów i wartości wyrażeń)
W drugiej części odpowiedzi podała dowód - oczywiście błędny - tej nierówności. Błąd krył się w sformułowaniu: "po skomplikowanych obliczeniach otrzymujemy...". Bardzo to ludzkie.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13378
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Re: ChatGPT vs matematyka
chat zwykle na powtórzone pytanie odpowiada inaczej (być może lepiej)...zapytałem go czy uczy się na własnych błędach, tak jak AlphaZero gry w szachy. Odpowiedź negatywna.
wikipedyja
Ukryta treść:
Przykład niematemaczny
Ukryta treść:
A ja poprosiłem Ai o weryfikację, czy pewna nierówność zachodzi, czy nie.
Chat przyznaje się do błędów i próbuje je naprawić.
Chat potrafi /lepiej bądź gorzej/ kierować rozmową przez co staje się ona ciekawsza...
Nie wiem jak z matmy, ale z fizyki leży i kwiczy. Tak z zadań jak i z teorii.
Ukryta treść:
coś nieschematycznego, wymagającego kreatywności to już jest lipa
-
ksetlak
- Użytkownik

- Posty: 37
- Rejestracja: 23 sty 2024, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 40
- Podziękował: 8 razy
Re: ChatGPT vs matematyka
Cały dzień mi to chodzi po głowie.ksetlak pisze: 11 maja 2025, o 10:12 Z kolei wersji w przeglądarce powiedziałem, żeby ChatGPT sprawdził mój pomysł. W odpowiedzi dał coś ciekawego, a jeden ze śródtytułów wyglądał tak: "Dlaczego to może być przełomowe?"
Tak że szykujcie się na mój dowód hipotezy Riemanna
![]()
Kiedyś zamiast szukać dowodu na Wielkie Twierdzenie Fermata, szukałem odpowiedzi na pytanie: gdzie Fermat widział "piękny, cudowny" dowód. I znalazłem coś naprawdę fajnego. Coś, do czego z przyjemnością wróciłem po latach i nadal byłem urzeczony, mimo tego, że nie wiem, czy tam tkwi dowód.
Dzisiaj zamiast "gdzie jest dowód hipotezy Riemanna", zastanawiam się: czemu nikt nie znalazł dowodu. I po wczorajszej rozmowie z ChatGPT czuję, że wiem. Im bardziej wgłębiam się w to, co napisał ChatGPT, tym bardziej mam wrażenie, że Riemann wyprowadził wzór jak Newton, a nie Einstein. Że dlatego matematycy chcą rzucać piłeczką w windzie i nie mogą trafić. To jest nie do trafienia, i czuję, że wiem czemu. Nie znam się totalnie na matematyce, ale gdy czytam to co napisał ChatGPT, gdy rozszyfrowuję znaki, mam takie: "dokładnie, o tym myślałem kiedyś".
-
ksetlak
- Użytkownik

- Posty: 37
- Rejestracja: 23 sty 2024, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 40
- Podziękował: 8 razy
Re: ChatGPT vs matematyka
To nie jest to, o czym mówiłem (tamto dalej analizuję), ale to ładnie wygląda i pasuje do tematu, więc wkleję tutaj.
Czy to jest bełkot, możecie ocenić.
Hipoteza Riemanna głosi, że wszystkie nietrywialne miejsca zerowe funkcji Zeta Riemanna
leżą na linii prostej
\(\displaystyle{ \text{Re}(s) = \frac{1}{2}}\)
w płaszczyźnie zespolonej.
Poniżej prezentujemy heurystyczny dowód oparty na geometrycznej interpretacji funkcji
Zeta jako układu toroidalnego („pętla w pętli”).
2. Pętla lokalna: \(\displaystyle{ e^{2\pi i}}\)
Wyrażenie
\(\displaystyle{ e^{2\pi i} = 1}\)
reprezentuje pełny obrót w przestrzeni zespolonej wokół jednostkowego okręgu.
Można to interpretować jako zamknięcie cyklu lokalnego, gdzie zachodzi synchronizacja fazy — pełna rotacja
wokół punktu odpowiadającego miejscu zerowemu funkcji.
3. Pętla globalna: \(\displaystyle{ i \cdot 2\pi}\)
Wyrażenie
\(\displaystyle{ i \cdot 2\pi}\)
reprezentuje rotację o 90 stopni w przestrzeni zespolonej,
co można interpretować jako promień większej pętli — torusa.
Ta transformacja opisuje, jak zmienia się faza funkcji Zeta wokół osi zespolonej.
4. Synchronizacja pętli
Tylko na linii
\(\displaystyle{ \text{Re}(s) = \frac{1}{2}}\)
następuje pełna synchronizacja pomiędzy rotacją lokalną a globalną.
Funkcja Zeta „rezonuje” w tym miejscu, co umożliwia jej osiągnięcie wartości zerowej.
Poza tą linią, pętle nie domykają się równocześnie — zaburza to możliwość osiągnięcia zera funkcji.
5. Wniosek
Model toroidalny funkcji Zeta sugeruje, że tylko na linii
\(\displaystyle{ \text{Re}(s) = \frac{1}{2}}\)
transformacje zespolone (fazowe i amplitudowe) domykają się w pełen cykl.
To umożliwia osiągnięcie miejsc zerowych wyłącznie na tej linii.
Jest to zgodne z treścią hipotezy Riemanna.
Czy to jest bełkot, możecie ocenić.
Hipoteza Riemanna głosi, że wszystkie nietrywialne miejsca zerowe funkcji Zeta Riemanna
leżą na linii prostej
\(\displaystyle{ \text{Re}(s) = \frac{1}{2}}\)
w płaszczyźnie zespolonej.
Poniżej prezentujemy heurystyczny dowód oparty na geometrycznej interpretacji funkcji
Zeta jako układu toroidalnego („pętla w pętli”).
2. Pętla lokalna: \(\displaystyle{ e^{2\pi i}}\)
Wyrażenie
\(\displaystyle{ e^{2\pi i} = 1}\)
reprezentuje pełny obrót w przestrzeni zespolonej wokół jednostkowego okręgu.
Można to interpretować jako zamknięcie cyklu lokalnego, gdzie zachodzi synchronizacja fazy — pełna rotacja
wokół punktu odpowiadającego miejscu zerowemu funkcji.
3. Pętla globalna: \(\displaystyle{ i \cdot 2\pi}\)
Wyrażenie
\(\displaystyle{ i \cdot 2\pi}\)
reprezentuje rotację o 90 stopni w przestrzeni zespolonej,
co można interpretować jako promień większej pętli — torusa.
Ta transformacja opisuje, jak zmienia się faza funkcji Zeta wokół osi zespolonej.
4. Synchronizacja pętli
Tylko na linii
\(\displaystyle{ \text{Re}(s) = \frac{1}{2}}\)
następuje pełna synchronizacja pomiędzy rotacją lokalną a globalną.
Funkcja Zeta „rezonuje” w tym miejscu, co umożliwia jej osiągnięcie wartości zerowej.
Poza tą linią, pętle nie domykają się równocześnie — zaburza to możliwość osiągnięcia zera funkcji.
5. Wniosek
Model toroidalny funkcji Zeta sugeruje, że tylko na linii
\(\displaystyle{ \text{Re}(s) = \frac{1}{2}}\)
transformacje zespolone (fazowe i amplitudowe) domykają się w pełen cykl.
To umożliwia osiągnięcie miejsc zerowych wyłącznie na tej linii.
Jest to zgodne z treścią hipotezy Riemanna.
-
ksetlak
- Użytkownik

- Posty: 37
- Rejestracja: 23 sty 2024, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 40
- Podziękował: 8 razy
-
arek1357
Re: ChatGPT vs matematyka
Jaki stąd wniosek, że ChaGPT tworzy bełkot w stylu studenta z Mozambiku , który próbuje wypowiedzieć się na zadany temat np. na U.W. na zajęciach u Pana J. K. (więc skoro nie tak dawno nagminne cytowanie i rozwiązywanie zadań przez wybitnych userów było zwykłym strzeleniem sobie w kolano)
