Głupie pytanie, ale mnie ciekawi.
Czy istnieje funkcja ciągła (albo chociaż całkowalna) taka, że jej wartość wynosi \(\displaystyle{ 0}\) tylko w przeliczalnie wielu punktach, ale zmienia znak tak często, że na dowolnym przedziale o długości \(\displaystyle{ \varepsilon>0}\) całka z tejże funkcji wynosi \(\displaystyle{ 0}\)?
Zawsze zero
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 364 razy
- Pomógł: 24 razy
- Niepokonana
- Użytkownik

- Posty: 1505
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 364 razy
- Pomógł: 24 razy
Re: Zawsze zero
Pewnie, że w otoczeniu tego punktu ciągłości jest dodatnia. Czyli szukana funkcja nie jest ciągła. A co z funkcjami nieciągłymi?
-
matmatmm
- Użytkownik

- Posty: 2346
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 370 razy
Re: Zawsze zero
Nie istnieją takie.
Niech \(\displaystyle{ f\colon \RR \rightarrow \RR}\) będzie funkcją całkowalną taką, że w każdym przedziale całka z \(\displaystyle{ f}\) wynosi zero. Trzeba pokazać najpierw, że całka z \(\displaystyle{ f}\) wynosi zero w każdym zbiorze mierzalnym w sensie Lebesgue'a. Ten warunek jest z kolei wystarczający, żeby funkcja była prawie wszędzie równa zero.
Niech \(\displaystyle{ f\colon \RR \rightarrow \RR}\) będzie funkcją całkowalną taką, że w każdym przedziale całka z \(\displaystyle{ f}\) wynosi zero. Trzeba pokazać najpierw, że całka z \(\displaystyle{ f}\) wynosi zero w każdym zbiorze mierzalnym w sensie Lebesgue'a. Ten warunek jest z kolei wystarczający, żeby funkcja była prawie wszędzie równa zero.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22486
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Re: Zawsze zero
Wsk, Niech \(\displaystyle{ A_n=\{x: f(x)>1/n\}, B_n=\{x: f(x)<-1/n\}, C=\{x:f(x)=0\}}\).
co wynika z faktu, że \(\displaystyle{ \mathbb{R}= \bigcup_{n}^{} A_n \cup\bigcup_{n}^{} B_n \cup C}\)?
co wynika z faktu, że \(\displaystyle{ \mathbb{R}= \bigcup_{n}^{} A_n \cup\bigcup_{n}^{} B_n \cup C}\)?