Potęgi i cyfry
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13385
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Potęgi i cyfry
Czy dla dowolnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ k}\) istnieje taka liczba naturalna \(\displaystyle{ n}\), że liczba \(\displaystyle{ 2^n}\) ma co najmniej \(\displaystyle{ k}\) cyfr nieparzystych ?
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Potęgi i cyfry
Prawdziwe jest silniejsze twierdzenie:
Dla dowolnego ciągu cyfr istnieje potęga dwójki zaczynająca się od tego ciągu.
Wskazówka do dowodu: logarytm dziesiętny z dwójki jest niewymierny
Dla dowolnego ciągu cyfr istnieje potęga dwójki zaczynająca się od tego ciągu.
Wskazówka do dowodu: logarytm dziesiętny z dwójki jest niewymierny
-
Samouk1
- Użytkownik

- Posty: 113
- Rejestracja: 13 lis 2022, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 26
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Potęgi i cyfry
Racja, choć nie do końca rozumiem dlaczego niewymierność tego logarytmu wystarczy za dowód. Ciąg \(\displaystyle{ 0,6,0,0,6,6,0,0,0,6,6,6,\ldots}\) składa się z cyfr rozwinięcia dziesiętnego liczby niewymiernej. Rozumiem, że możemy do niego coś dołożyć, żeby pasowało, ale Twoja podpowiedź mi nie pomaga. Rozumiem, że chcemy logarytmować szukając potęgi, rozumiem, że wybrałeś logarytm dziesiętny ze względu na (swoje) sformułowanie ciągowe zadania, ale nie wiem jak to pomaga.
Być może "od którego się zaczyna" powinno mi wystarczyć, ale co z nieskończonymi ciągami (jak mój podany wyżej)?
Być może "od którego się zaczyna" powinno mi wystarczyć, ale co z nieskończonymi ciągami (jak mój podany wyżej)?
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Potęgi i cyfry
Ok, poprawiam się:
Prawdziwe jest silniejsze twierdzenie:
Dla dowolnego SKOŃCZONEGO ciągu cyfr istnieje potęga dwójki zaczynająca się od tego ciągu.
Swoją drogą, czy może istnieć potęga dwójki zaczynająca się od nieskończonego ciągu cyfr?
Prawdziwe jest silniejsze twierdzenie:
Dla dowolnego SKOŃCZONEGO ciągu cyfr istnieje potęga dwójki zaczynająca się od tego ciągu.
Swoją drogą, czy może istnieć potęga dwójki zaczynająca się od nieskończonego ciągu cyfr?
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Potęgi i cyfry
@samouk
Jeżeli `\log_{10}2` jest liczbą niewymierną, więc zbiór \(\displaystyle{ A=\{n\log_{10}2-[n\log_{10}2]: n\in\NN\}}\) jest gęsty w odcinku \(\displaystyle{ (0,1)}\)
Zamiast pisać teorię, łatwiej pokazać przykład.
Szukamy potęgi dwójki, która zaczyna się od \(\displaystyle{ 31415926}\).
Na mocy gęstości \(\displaystyle{ A}\) znajdziemy takie \(\displaystyle{ n}\), że \(\displaystyle{ \log_{10}31415926-[\log_{10}31415926]<n\log_{10}2-[n\log_{10}2]<\log_{10}31415927-[\log_{10}31415926]}\).
Wtedy \(\displaystyle{ \log_{10}31415926-[\log_{10}31415926]+[n\log_{10}2]<n\log_{10}2<\log_{10}31415927-[\log_{10}31415926]+[n\log_{10}2]}\)
czyli
\(\displaystyle{ 31415926\cdot 10^{-[\log_{10}31415926]+[n\log_{10}2]}<2^n<31415927\cdot 10^{-[\log_{10}31415926][n\log_{10}2]}}\),
czyli `2^n` zaczyna się od `31415926`..
Zadanie dla Ciebie: ten dowód zawiera niewielką wadę. Czy potrafisz ją znaleźć?
Jeżeli `\log_{10}2` jest liczbą niewymierną, więc zbiór \(\displaystyle{ A=\{n\log_{10}2-[n\log_{10}2]: n\in\NN\}}\) jest gęsty w odcinku \(\displaystyle{ (0,1)}\)
Zamiast pisać teorię, łatwiej pokazać przykład.
Szukamy potęgi dwójki, która zaczyna się od \(\displaystyle{ 31415926}\).
Na mocy gęstości \(\displaystyle{ A}\) znajdziemy takie \(\displaystyle{ n}\), że \(\displaystyle{ \log_{10}31415926-[\log_{10}31415926]<n\log_{10}2-[n\log_{10}2]<\log_{10}31415927-[\log_{10}31415926]}\).
Wtedy \(\displaystyle{ \log_{10}31415926-[\log_{10}31415926]+[n\log_{10}2]<n\log_{10}2<\log_{10}31415927-[\log_{10}31415926]+[n\log_{10}2]}\)
czyli
\(\displaystyle{ 31415926\cdot 10^{-[\log_{10}31415926]+[n\log_{10}2]}<2^n<31415927\cdot 10^{-[\log_{10}31415926][n\log_{10}2]}}\),
czyli `2^n` zaczyna się od `31415926`..
Zadanie dla Ciebie: ten dowód zawiera niewielką wadę. Czy potrafisz ją znaleźć?
-
Samouk1
- Użytkownik

- Posty: 113
- Rejestracja: 13 lis 2022, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 26
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Potęgi i cyfry
Jeżeli zależy Ci na gęstości, to po co Ci niewymierność? Zbiór \(\displaystyle{ \mathbb{Q}}\) też jest gęsty. Jeżeli chodzi o tę wadę, to czy chodzi o operowanie na ostrych nierównościach?
Szczerze to nadal nie widzę do końca wynikania (chodzi o ostatnią implikację).
Szczerze to nadal nie widzę do końca wynikania (chodzi o ostatnią implikację).
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Potęgi i cyfry
Tyle że nie każda liczba wymierna ma te ładna własność, że odlogarytmowana będzie potęgą dwójki. Widzę że skoncentrowałeś się na gęstości, a nie na tym, co jest istotne w dowodzie.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2025, o 19:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
