Podaj wzor funkcji odwrotnej do :
1.y=sinhx
2.y=ln(sinhx)
3.y=2^2x-e(-2x)
Prosze o pomoc. W razie mozliwosci rowniez o pelne rozwiazanie
Podaj funckje odwrotna
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
Podaj funckje odwrotna
\(\displaystyle{ y=sinhx=\frac{e^{x}-e^{-x}}{2}}\)
Funkcja jest roznowartosciowa w \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ 2y=e^{x}-e^{-x}\\e^{x}=t\\
2y=t+\frac{1}{t} \\
t^2-2yt+1=0\\
\Delta=4y^2-4=(2\sqrt{y^2-1}^2\\
t=\pm\sqrt{y^2-1}\\
e^x=\sqrt{y^2-1}\\
e^x=e^{ln(\sqrt{y^2-1})}\\
x=ln(\sqrt{y^2-1})\\
f^{-1}(x)= ln(\sqrt{x^2-1})}\)
Reszta analogcznie POZDRO
Funkcja jest roznowartosciowa w \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ 2y=e^{x}-e^{-x}\\e^{x}=t\\
2y=t+\frac{1}{t} \\
t^2-2yt+1=0\\
\Delta=4y^2-4=(2\sqrt{y^2-1}^2\\
t=\pm\sqrt{y^2-1}\\
e^x=\sqrt{y^2-1}\\
e^x=e^{ln(\sqrt{y^2-1})}\\
x=ln(\sqrt{y^2-1})\\
f^{-1}(x)= ln(\sqrt{x^2-1})}\)
Reszta analogcznie POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 14 kwie 2007, o 23:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 6 razy
Podaj funckje odwrotna
dzieki za rozwiazanie, wynik powinien co prawda....wedlug zbioru zadan wyniesc
y=ln(x+(x^2+1)^1/2),ale mysle,ze sama metoda rozwiazywania zadan tego typu jest wlasciwa , a o nia mi wlasciwie chodzilo.
y=ln(x+(x^2+1)^1/2),ale mysle,ze sama metoda rozwiazywania zadan tego typu jest wlasciwa , a o nia mi wlasciwie chodzilo.