Wielkie twierdzenie Fermata - pytanie

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
ksetlak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 23 sty 2024, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 40
Podziękował: 8 razy

Wielkie twierdzenie Fermata - pytanie

Post autor: ksetlak »

Wielkie twierdzenie Fermata

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielkie_twierdzenie_Fermata

"Jest niemożliwe rozłożyć sześcian na dwa sześciany, czwartą potęgę na dwie czwarte potęgi i ogólnie potęgę wyższą niż druga na dwie takie potęgi; znalazłem naprawdę zadziwiający dowód tego, jednak margines jest za mały, by go pomieścić."

Wiadomo, że Fermat raczej nie znalazł dowodu, ale najprawdopodobniej faktycznie znalazł coś, co wyglądało na "zadziwiający dowód". Pytanie, co.

Moim zdaniem widział dowód w zestawieniu 1) przekształcenia jednego z wzorów skróconego mnożenia oraz 1) uogólnionej postaci wzoru na brzeg hiperkuli (jeśli dobrze pamiętam swoje zmagania z tym tematem, gdzieś mam notatki).

Nie mam pojęcia, dlaczego Fermat miałby łączyć te wzory, nie jestem matematykiem. Nie potrafię też wyjaśnić, na czym miałby polegać dowód.

Oprócz tego, że to zestawienie ładnie wygląda i jest tam liczba 2 oraz wartości idące do góry dla jednego elementu oraz wartości idące w dół dla drugiego.

To tyle z pamięci. Pytanie, czy warto szukać tamtej kartki, jak myślicie?
Ostatnio zmieniony 31 mar 2025, o 00:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ksetlak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 23 sty 2024, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 40
Podziękował: 8 razy

Re: Wielkie twierdzenie Fermata - pytanie

Post autor: ksetlak »

Znalazłem to, ale nie jestem matematykiem, więc nawet nie będę się starał napisać tego w poprawny sposób.

Kto chce, może zerknąć :)

https://ksetlak.pl/wp/wielkie-twierdzenie-fermata/

Nie mówię, ze tu jest dowód, tylko że tu Fermat mógł go widzieć.

Gdyby ktoś nie wiedział, o co chodzi na końcu, to

\(\displaystyle{ b^{2} = A^{2} }\)

\(\displaystyle{ r^{2} = B^{2} }\)

\(\displaystyle{ a^{2} = C^{2} }\)
ksetlak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 23 sty 2024, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
wiek: 40
Podziękował: 8 razy

Re: Wielkie twierdzenie Fermata - pytanie

Post autor: ksetlak »

Sednem jest to
Screenshot_2025-12-20 ksetlak pl wp.png
Screenshot_2025-12-20 ksetlak pl wp.png (103.2 KiB) Przejrzano 3013 razy
A wartości idące w dół i idące w górę są tu
Screenshot_2025-12-20 ksetlak pl wp(1).png
Screenshot_2025-12-20 ksetlak pl wp(1).png (50.58 KiB) Przejrzano 3013 razy
i tu
Screenshot_2025-12-20 ksetlak pl wp(2).png
Screenshot_2025-12-20 ksetlak pl wp(2).png (40.19 KiB) Przejrzano 3013 razy
- jedno rośnie, a drugie maleje.

"Spotykają się" tylko dla 2.
Screenshot_2025-12-20 Wielkie Twierdzenie Fermata - ksetlak pl wp.png
Screenshot_2025-12-20 Wielkie Twierdzenie Fermata - ksetlak pl wp.png (39.16 KiB) Przejrzano 3010 razy
ODPOWIEDZ