Dany jest trójkąt prostokątny o długościach boków równych \(\displaystyle{ a, b, c}\), które spełniają nierówność \(\displaystyle{ a≤b<c}\). W trójkąt ten wpisano okrąg, a następnie poprowadzono styczną do wpisanego okręgu, która jest prostopadła do boku \(\displaystyle{ b}\), następnie w nowo powstały trójkąt ponownie wpisano okrąg o promieniu \(\displaystyle{ x}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ x=\frac{a\left(c-a\right)}{a+b+c}}\).
Moje pytanie brzmi, czy tutaj nie ma przypadkiem błędu w treści? Mi wychodzi:
\(\displaystyle{ x=\frac{a^2}{a+b+c}}\).
Dwa okręgi w trójkącie
- JHN
- Użytkownik

- Posty: 729
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 246 razy
Re: Dwa okręgi w trójkącie
Wtrącę się, przepraszam,: ja bym wykorzystał podobieństwo trójkątów i
\[x=\dfrac{b-2r}{b}\cdot r \quad\text{gdzie}\quad r=\dfrac{a+b-c}{2}\]
pozostaje doliczyć...
Pozdrawiam
\[x=\dfrac{b-2r}{b}\cdot r \quad\text{gdzie}\quad r=\dfrac{a+b-c}{2}\]
pozostaje doliczyć...
Pozdrawiam
-
41421356
- Użytkownik

- Posty: 583
- Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 543 razy
- Pomógł: 5 razy
Re: Dwa okręgi w trójkącie
Doliczam i wychodzi jednak co innego niż pisałem wcześniej:
\(\displaystyle{ x=\frac{ab\left(b+c-a\right)}{a+b+c}}\)
Dalej nie wiem co mam z tym zrobić aby uzyskać tezę.
\(\displaystyle{ x=\frac{ab\left(b+c-a\right)}{a+b+c}}\)
Dalej nie wiem co mam z tym zrobić aby uzyskać tezę.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22487
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Re: Dwa okręgi w trójkącie
Tak na pewno nie może być.. jednostki się nie zgadzają41421356 pisze: 27 mar 2025, o 17:44 Doliczam i wychodzi jednak co innego niż pisałem wcześniej:
\(\displaystyle{ x=\frac{ab\left(b+c-a\right)}{a+b+c}}\)
Dalej nie wiem co mam z tym zrobić aby uzyskać tezę.
-
anna_
- Użytkownik

- Posty: 16318
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3254 razy
Re: Dwa okręgi w trójkącie
Promień okręgu wpisanego w duży trójkąt
\(\displaystyle{ r = \frac{a + b - c}{2}}\)
Boki małego trójkąta \(\displaystyle{ a', b', c'}\)
Promień okręgu wpisanego w mały trójkąt
\(\displaystyle{ x=\frac{a' + b'-c'}{2}}\)
\(\displaystyle{ b'=b-2r\\\\
b'=b-2\cdot \frac{a + b - c}{2}\\\\
b'=b-(a + b - c)\\\\
b'=b-a - b + c\\\\
b'=c-a}\)
Z podobieństwa trójkątów
\(\displaystyle{ \frac{a'}{a}=\frac{b'}{b}\\\\
\frac{a'}{a}=\frac{c-a}{b}\\\\
a'=\frac{a(c-a)}{b}}\)
\(\displaystyle{ \frac{c'}{c}=\frac{b'}{b}\\\\
\frac{c'}{c}=\frac{c-a}{b}\\\\
c'=\frac{c(c-a)}{b}}\)
Pole małego trójkąta
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}b'a'}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}x(a'+b'+c')}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x(a'+b'+c')=\frac{1}{2}b'a'}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{b'a'}{a'+b'+c'}}\)
\(\displaystyle{ r = \frac{a + b - c}{2}}\)
Boki małego trójkąta \(\displaystyle{ a', b', c'}\)
Promień okręgu wpisanego w mały trójkąt
\(\displaystyle{ x=\frac{a' + b'-c'}{2}}\)
\(\displaystyle{ b'=b-2r\\\\
b'=b-2\cdot \frac{a + b - c}{2}\\\\
b'=b-(a + b - c)\\\\
b'=b-a - b + c\\\\
b'=c-a}\)
Z podobieństwa trójkątów
\(\displaystyle{ \frac{a'}{a}=\frac{b'}{b}\\\\
\frac{a'}{a}=\frac{c-a}{b}\\\\
a'=\frac{a(c-a)}{b}}\)
\(\displaystyle{ \frac{c'}{c}=\frac{b'}{b}\\\\
\frac{c'}{c}=\frac{c-a}{b}\\\\
c'=\frac{c(c-a)}{b}}\)
Pole małego trójkąta
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}b'a'}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}x(a'+b'+c')}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x(a'+b'+c')=\frac{1}{2}b'a'}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{b'a'}{a'+b'+c'}}\)
-
anna_
- Użytkownik

- Posty: 16318
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3254 razy
Re: Dwa okręgi w trójkącie
Wyjdzie
\(\displaystyle{ x=\frac{a\left(c-a\right)}{a+b+c}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{(a + b - c)(c - a)}{2b}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{(a+b+c)(a+b-c)(c-a)}{2b(a+b+c)}\\\\
x=\frac{((a+b)^2-c^2)(c-a)}{2b(a+b+c)}\\\\
x=\frac{((a+b)^2-c^2)(c-a)}{2b(a+b+c)}\\\\
x=\frac{(a^2+2ab+b^2-c^2)(c-a)}{2b(a+b+c)}\\\\
x=\frac{(c^2+2ab-c^2)(c-a)}{2b(a+b+c)}\\\\
x=\frac{2ab(c-a)}{2b(a+b+c)}\\\\
x=\frac{a(c-a)}{a+b+c}\\\\}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{a\left(c-a\right)}{a+b+c}}\)
Z tego to mi wyszłoJHN pisze: 27 mar 2025, o 17:01 Wtrącę się, przepraszam,: ja bym wykorzystał podobieństwo trójkątów i
\[x=\dfrac{b-2r}{b}\cdot r \quad\text{gdzie}\quad r=\dfrac{a+b-c}{2}\]
pozostaje doliczyć...
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ x=\frac{(a + b - c)(c - a)}{2b}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{(a+b+c)(a+b-c)(c-a)}{2b(a+b+c)}\\\\
x=\frac{((a+b)^2-c^2)(c-a)}{2b(a+b+c)}\\\\
x=\frac{((a+b)^2-c^2)(c-a)}{2b(a+b+c)}\\\\
x=\frac{(a^2+2ab+b^2-c^2)(c-a)}{2b(a+b+c)}\\\\
x=\frac{(c^2+2ab-c^2)(c-a)}{2b(a+b+c)}\\\\
x=\frac{2ab(c-a)}{2b(a+b+c)}\\\\
x=\frac{a(c-a)}{a+b+c}\\\\}\)