[MIX] Mix dla Świeżaków i Wapniaków
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[MIX] Mix dla Świeżaków i Wapniaków
1. Niech \(\displaystyle{ f: \mathbb{R} \to \mathbb{R} }\) będzie taka, że:
\(\displaystyle{ f(0)=0 \\ f(1)=1 \\ f(x^2+ \frac{1}{x}) = f(x)^2 + f(\frac{1}{x})}\)
gdy \(\displaystyle{ x \neq 0}\) .
Udowodnić, że \(\displaystyle{ f}\) nie jest ograniczona z góry.
Korea
2. Wyznaczyć te liczby naturalne, o ile istnieją, których nie można przedstawić w formie \(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2+c}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b,c}\) są liczbami naturalnymi.
powtórzone
3. Wyznaczyć ułamek w przedziale \(\displaystyle{ (\frac{1}{n+1}, \frac{1}{n})}\) o najmniejszym możliwie mianowniku.
4. Niech \(\displaystyle{ ABCD}\) będzie czworokątem, a punkty \(\displaystyle{ L, N}\) to środki przekątnych \(\displaystyle{ AC, BD}\) odpowiednio. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ BD}\) jest dwusieczną kata \(\displaystyle{ ANC}\), to \(\displaystyle{ AC}\) jest dwusieczną kata \(\displaystyle{ BLD.}\)
Turcja
5. Liczbę wymierną \(\displaystyle{ r \in \QQ}\) nazywa sie rozdzielającą, jeśli istnieje rozkład \(\displaystyle{ x^3 - 3x - r =(x-q_1)(x - q_2)(x - q_3)}\) gdzie \(\displaystyle{ q_1, q_2, q_3 \in \QQ}\). Wyznaczyć wielomiany \(\displaystyle{ f, g}\) o współczynnikach całkowitych, takie że \(\displaystyle{ r \in \QQ}\) jest rozdzielająca wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ r = \frac{f(t)}{g(t)}}\) dla jakiegoś \(\displaystyle{ t \in \QQ.}\)
Australia
6. Czy każde dwie rozłączne parabole można rozdzielić prostą ?
7. Ciekawy stożek
Okręgiem o środku \(\displaystyle{ O}\) (punkt na powierzchni bocznej stożka) i promieniu \(\displaystyle{ r}\) jest zbiór tych punktów na powierzchni bocznej stożka odległych o \(\displaystyle{ r}\) od punktu \(\displaystyle{ O}\). Wykazać, że istnieje nieskończenie wiele takich okręgówo tym samym promieniu, ale o różnym obwodzie.
8. Czy do każdego odcinka o maksymalnej długości zawartego we wnętrzu figury ograniczonej, wypukłej i środkowosymetrycznej musi należeć środek symetrii tej figury ?
Uzasadnić
9. Wykazać, że wszystkie romby wpisane w elipsę są opisane na jednym i tym samym okręgu.
10. Prawdopodobieństwo dla \(\displaystyle{ f}\)
Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie zbiorem bijekcji \(\displaystyle{ f: \{ 1,…, n \} \to \{ 1,…, n \} }\) takich, że
\(\displaystyle{ f(k) \le k+ 1}\) (\(\displaystyle{ k}\) dowolne)
\(\displaystyle{ f(k) \neq k}\) dla \(\displaystyle{ k>1.}\)
Obliczyć prawdopodobieństwo tego, iż \(\displaystyle{ f(1) \neq 1}\) dla losowo wziętej \(\displaystyle{ f}\) z \(\displaystyle{ X.}\)
Tajwan
powtórzone
11. Czy istnieje zbiór kolejnych liczb naturalnych , tj. zbiór \(\displaystyle{ \{ m, m+1, …, m+k \}}\) który można podzielić na dwa rozłączne podzbiory o równych iloczynach elementów w tych podzbiorach ?
Uwagi: W rozwiązaniu elementarnym nie będzie się można podpierać własnością: iloczyn kolejnych liczb nie jest kwadratem.
12. Dla ustalonej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) wyznaczyć minimum wyrażenia
\(\displaystyle{ |x_1|+ |x_1 - x_2|+ |x_1+x_2 - x_3|+ ….+ |x_1+…+x_{n-1}-x_n|}\)
gdzie liczby \(\displaystyle{ x_j}\) są rzeczywiste i takie, że \(\displaystyle{ |x_1|+ …+ |x_n|=1.}\)
Dragomir Grozev's math blog
13. Rozwiązać układ
tj. wyznaczyć \(\displaystyle{ x, y, z ,w}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y^2 z^2 w^2 x = a^7 \\ z^2w^2x^2 y = b^7 \\ w^2x^2y^2z = c^7 \\ x^2y^2z^2w = d^7, \end{cases}}\)
gdy znane sa \(\displaystyle{ a, b , c , d.}\)
14. Na egzamin Profesor Grymasiński przygotował \(\displaystyle{ 3n}\) pytań. Student Wektorek zna odpowiedzi na \(\displaystyle{ 2n}\) pytań; losuje trzy pytania. Aby zdać, to musi poprawnie odpowiedzieć na co najmniej dwa. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że Wektorek zda egzamin ?
15. Udowodnić, że każdy graf planarny o minimalnym stopniu co najmniej 3 ma dwa sąsiadujące wierzchołki o sumie stopni co najwyżej 13.
16. Gra
Gracz rzuca dwiema kostkami. Jeśli suma wyrzuconych oczek wynosi 7 lub 11, wygrywa i otrzymuje 3 punkty. Jeśli suma wynosi 2, 3 lub 12, przegrywa i traci 2 punkty. W każdym innym przypadku może zdecydować, czy chce rzucić jeszcze raz czy zakończyć grę i zachować dotychczasowy wynik (bez zysku ani straty punktów). Jeśli zdecyduje się rzucić jeszcze raz, obowiązują te same zasady.
Grę zaczyna z zerowym dorobkiem punktowym.
i) Jaka jest oczekiwana wartość punktów, które gracz może zdobyć, jeśli stosuje optymalną strategię?
ii) Jaką strategię powinien przyjąć gracz - kiedy powinien decydować się na kolejne rzuty, a kiedy przerwać grę?
17. Wykaż lub obal: Jeśli \(\displaystyle{ f: \mathbb{R} \to \mathbb{R} }\), to \(\displaystyle{ \lim_{x \to + \infty} (f(x)+ \sqrt{x} f'(x)) = \lim_{x \to + \infty} f(x)}\)
(zakładamy, że \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją różniczkowalną i obydwie granice istnieją).
18. Udowodnić, że jeśli umieścić w dowolny sposób \(\displaystyle{ 2n}\) pionów na planszy \(\displaystyle{ n \times n}\), to jakieś cztery piony będą wyznaczały równoległobok.
powtórzone
19. Ile pierwiastków ma wielomian \(\displaystyle{ x^7 + 2x^6 - x^5+ x^4 - 3x^3 + x^2 - 5x - 2}\) ?
20. Iloczyn z liczbami pierwszymi.
Wykazać, że \(\displaystyle{ \prod_{ p \equiv \pm 3 \ mod \ 8} \frac{p^2+1}{p^2-1} = \sqrt{2}.}\)
21. Łamana i szereg
Dany jest trójkąt. Budujemy nieskończony ciąg odcinków (łamaną) która jest zbudowana z wysokości naprzemiennie narysowanych na dwa boki trójkąta. Początkiem łamanej jest jeden z wierzchołków. Czy ma ona zawsze skończoną długość i czy zależy to od trójkąta ?
22. Wyznaczyć \(\displaystyle{ x }\) z równania
\(\displaystyle{ \frac{x-10}{x-2}+ \frac{x-9}{x-3}+ \frac{x-8}{x-4}+ \frac{x-7}{x-5}= -4. }\)
23. Przedstawić trzy istotnie różne dowody tego, iż \(\displaystyle{ \lim_{n \to + \infty} \sqrt[n]{n!} =+\infty.}\)
W jednym z nich wykazać, że \(\displaystyle{ \sqrt[n]{n!} > \sqrt{n}}\) dla \(\displaystyle{ n>2.}\)
24. Kropki
W punktach kratowych kwadratu narysowano kropki: czerwone lub niebieskie. W każdym wierszu i kolumnie jest równa ilość kropek obu kolorów. Jeśli mamy sąsiednie jednokolorowe kropki (w wierszu lub w kolumnie), to łączymy je odcinkiem o tym kolorze. Udowodnić, że czerwonych odcinków będzie tyle samo co niebieskich.
25. Ciąg
Niech określony będzie ciąg
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_1=2 \\ a_2=5 \\ a_{n} = 2a_{n-1}+ 3 a_{n-2}. \end{cases}}\)
i) Wyznaczyć jawnie \(\displaystyle{ a_n.}\)
ii) Wyjaśnić, czy w tym ciągu jest nieskończenie wiele liczb pierwszych.
iii) Obliczyć \(\displaystyle{ \lim_{n \to + \infty} \frac{a_{n+1}}{a_n}.}\)
26. Konstrukcja
Niech dany będzie okrąg \(\displaystyle{ \omega_1}\) i dwa dowolne punkty. Skonstruować inny okrąg \(\displaystyle{ \omega_2}\), do którego należą te punkty i który wyznacza średnicę \(\displaystyle{ \omega_1}\) (przez punkty przecięcia okręgów).
Przedstawić warunki dla istnienia rozwiązania.
27. Niech \(\displaystyle{ f}\) będzie funkcją ciągłą i \(\displaystyle{ f(x)+ f(1- \frac{1}{x}) = \arctg(x)}\) gdy \(\displaystyle{ x \neq 0}\). Wyznaczyć \(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f(x) \dd x.}\)
28. Prosty Diofantos
Dla jakich liczb naturalnych \(\displaystyle{ a, b}\) spełnione jest równanie \(\displaystyle{ a^2+1 =b(a+b) }\) ?
29. Czy jeśli suma dowolnych \(\displaystyle{ n }\) liczb spośród \(\displaystyle{ 2n+1 }\) liczb dodatnich jest mniejsza od sumy pozostałych \(\displaystyle{ n+1 }\) liczb, to wszystkie są równe ?
powtórzone
30. Z trzech naczyń, zawierających wodę o temperaturze odpowiednio \(\displaystyle{ 25^\circ, 45^\circ, 72^\circ}\) pobrano pewne ilości wody, które następnie zmieszano. Z trzeciego naczynia pobrano tyle, co z pierwszych dwu razem. Temperatura mieszaniny wynosiła \(\displaystyle{ 53^\circ}\). Potem dolano \(\displaystyle{ 60\,\text{g}}\) wody z pierwszego naczynia, przez co temperatura mieszaniny obniżyła się o \(\displaystyle{ 10,5^\circ}\). Ile wody pobrano na początku z każdego naczynia ?
S. Banach, Algebra
\(\displaystyle{ f(0)=0 \\ f(1)=1 \\ f(x^2+ \frac{1}{x}) = f(x)^2 + f(\frac{1}{x})}\)
gdy \(\displaystyle{ x \neq 0}\) .
Udowodnić, że \(\displaystyle{ f}\) nie jest ograniczona z góry.
Korea
2. Wyznaczyć te liczby naturalne, o ile istnieją, których nie można przedstawić w formie \(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2+c}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b,c}\) są liczbami naturalnymi.
powtórzone
3. Wyznaczyć ułamek w przedziale \(\displaystyle{ (\frac{1}{n+1}, \frac{1}{n})}\) o najmniejszym możliwie mianowniku.
4. Niech \(\displaystyle{ ABCD}\) będzie czworokątem, a punkty \(\displaystyle{ L, N}\) to środki przekątnych \(\displaystyle{ AC, BD}\) odpowiednio. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ BD}\) jest dwusieczną kata \(\displaystyle{ ANC}\), to \(\displaystyle{ AC}\) jest dwusieczną kata \(\displaystyle{ BLD.}\)
Turcja
5. Liczbę wymierną \(\displaystyle{ r \in \QQ}\) nazywa sie rozdzielającą, jeśli istnieje rozkład \(\displaystyle{ x^3 - 3x - r =(x-q_1)(x - q_2)(x - q_3)}\) gdzie \(\displaystyle{ q_1, q_2, q_3 \in \QQ}\). Wyznaczyć wielomiany \(\displaystyle{ f, g}\) o współczynnikach całkowitych, takie że \(\displaystyle{ r \in \QQ}\) jest rozdzielająca wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ r = \frac{f(t)}{g(t)}}\) dla jakiegoś \(\displaystyle{ t \in \QQ.}\)
Australia
6. Czy każde dwie rozłączne parabole można rozdzielić prostą ?
7. Ciekawy stożek
Okręgiem o środku \(\displaystyle{ O}\) (punkt na powierzchni bocznej stożka) i promieniu \(\displaystyle{ r}\) jest zbiór tych punktów na powierzchni bocznej stożka odległych o \(\displaystyle{ r}\) od punktu \(\displaystyle{ O}\). Wykazać, że istnieje nieskończenie wiele takich okręgówo tym samym promieniu, ale o różnym obwodzie.
8. Czy do każdego odcinka o maksymalnej długości zawartego we wnętrzu figury ograniczonej, wypukłej i środkowosymetrycznej musi należeć środek symetrii tej figury ?
Uzasadnić
9. Wykazać, że wszystkie romby wpisane w elipsę są opisane na jednym i tym samym okręgu.
10. Prawdopodobieństwo dla \(\displaystyle{ f}\)
Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie zbiorem bijekcji \(\displaystyle{ f: \{ 1,…, n \} \to \{ 1,…, n \} }\) takich, że
\(\displaystyle{ f(k) \le k+ 1}\) (\(\displaystyle{ k}\) dowolne)
\(\displaystyle{ f(k) \neq k}\) dla \(\displaystyle{ k>1.}\)
Obliczyć prawdopodobieństwo tego, iż \(\displaystyle{ f(1) \neq 1}\) dla losowo wziętej \(\displaystyle{ f}\) z \(\displaystyle{ X.}\)
Tajwan
powtórzone
11. Czy istnieje zbiór kolejnych liczb naturalnych , tj. zbiór \(\displaystyle{ \{ m, m+1, …, m+k \}}\) który można podzielić na dwa rozłączne podzbiory o równych iloczynach elementów w tych podzbiorach ?
Uwagi: W rozwiązaniu elementarnym nie będzie się można podpierać własnością: iloczyn kolejnych liczb nie jest kwadratem.
12. Dla ustalonej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) wyznaczyć minimum wyrażenia
\(\displaystyle{ |x_1|+ |x_1 - x_2|+ |x_1+x_2 - x_3|+ ….+ |x_1+…+x_{n-1}-x_n|}\)
gdzie liczby \(\displaystyle{ x_j}\) są rzeczywiste i takie, że \(\displaystyle{ |x_1|+ …+ |x_n|=1.}\)
Dragomir Grozev's math blog
13. Rozwiązać układ
tj. wyznaczyć \(\displaystyle{ x, y, z ,w}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y^2 z^2 w^2 x = a^7 \\ z^2w^2x^2 y = b^7 \\ w^2x^2y^2z = c^7 \\ x^2y^2z^2w = d^7, \end{cases}}\)
gdy znane sa \(\displaystyle{ a, b , c , d.}\)
14. Na egzamin Profesor Grymasiński przygotował \(\displaystyle{ 3n}\) pytań. Student Wektorek zna odpowiedzi na \(\displaystyle{ 2n}\) pytań; losuje trzy pytania. Aby zdać, to musi poprawnie odpowiedzieć na co najmniej dwa. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że Wektorek zda egzamin ?
15. Udowodnić, że każdy graf planarny o minimalnym stopniu co najmniej 3 ma dwa sąsiadujące wierzchołki o sumie stopni co najwyżej 13.
16. Gra
Gracz rzuca dwiema kostkami. Jeśli suma wyrzuconych oczek wynosi 7 lub 11, wygrywa i otrzymuje 3 punkty. Jeśli suma wynosi 2, 3 lub 12, przegrywa i traci 2 punkty. W każdym innym przypadku może zdecydować, czy chce rzucić jeszcze raz czy zakończyć grę i zachować dotychczasowy wynik (bez zysku ani straty punktów). Jeśli zdecyduje się rzucić jeszcze raz, obowiązują te same zasady.
Grę zaczyna z zerowym dorobkiem punktowym.
i) Jaka jest oczekiwana wartość punktów, które gracz może zdobyć, jeśli stosuje optymalną strategię?
ii) Jaką strategię powinien przyjąć gracz - kiedy powinien decydować się na kolejne rzuty, a kiedy przerwać grę?
17. Wykaż lub obal: Jeśli \(\displaystyle{ f: \mathbb{R} \to \mathbb{R} }\), to \(\displaystyle{ \lim_{x \to + \infty} (f(x)+ \sqrt{x} f'(x)) = \lim_{x \to + \infty} f(x)}\)
(zakładamy, że \(\displaystyle{ f}\) jest funkcją różniczkowalną i obydwie granice istnieją).
18. Udowodnić, że jeśli umieścić w dowolny sposób \(\displaystyle{ 2n}\) pionów na planszy \(\displaystyle{ n \times n}\), to jakieś cztery piony będą wyznaczały równoległobok.
powtórzone
19. Ile pierwiastków ma wielomian \(\displaystyle{ x^7 + 2x^6 - x^5+ x^4 - 3x^3 + x^2 - 5x - 2}\) ?
20. Iloczyn z liczbami pierwszymi.
Wykazać, że \(\displaystyle{ \prod_{ p \equiv \pm 3 \ mod \ 8} \frac{p^2+1}{p^2-1} = \sqrt{2}.}\)
21. Łamana i szereg
Dany jest trójkąt. Budujemy nieskończony ciąg odcinków (łamaną) która jest zbudowana z wysokości naprzemiennie narysowanych na dwa boki trójkąta. Początkiem łamanej jest jeden z wierzchołków. Czy ma ona zawsze skończoną długość i czy zależy to od trójkąta ?
22. Wyznaczyć \(\displaystyle{ x }\) z równania
\(\displaystyle{ \frac{x-10}{x-2}+ \frac{x-9}{x-3}+ \frac{x-8}{x-4}+ \frac{x-7}{x-5}= -4. }\)
23. Przedstawić trzy istotnie różne dowody tego, iż \(\displaystyle{ \lim_{n \to + \infty} \sqrt[n]{n!} =+\infty.}\)
W jednym z nich wykazać, że \(\displaystyle{ \sqrt[n]{n!} > \sqrt{n}}\) dla \(\displaystyle{ n>2.}\)
24. Kropki
W punktach kratowych kwadratu narysowano kropki: czerwone lub niebieskie. W każdym wierszu i kolumnie jest równa ilość kropek obu kolorów. Jeśli mamy sąsiednie jednokolorowe kropki (w wierszu lub w kolumnie), to łączymy je odcinkiem o tym kolorze. Udowodnić, że czerwonych odcinków będzie tyle samo co niebieskich.
25. Ciąg
Niech określony będzie ciąg
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_1=2 \\ a_2=5 \\ a_{n} = 2a_{n-1}+ 3 a_{n-2}. \end{cases}}\)
i) Wyznaczyć jawnie \(\displaystyle{ a_n.}\)
ii) Wyjaśnić, czy w tym ciągu jest nieskończenie wiele liczb pierwszych.
iii) Obliczyć \(\displaystyle{ \lim_{n \to + \infty} \frac{a_{n+1}}{a_n}.}\)
26. Konstrukcja
Niech dany będzie okrąg \(\displaystyle{ \omega_1}\) i dwa dowolne punkty. Skonstruować inny okrąg \(\displaystyle{ \omega_2}\), do którego należą te punkty i który wyznacza średnicę \(\displaystyle{ \omega_1}\) (przez punkty przecięcia okręgów).
Przedstawić warunki dla istnienia rozwiązania.
27. Niech \(\displaystyle{ f}\) będzie funkcją ciągłą i \(\displaystyle{ f(x)+ f(1- \frac{1}{x}) = \arctg(x)}\) gdy \(\displaystyle{ x \neq 0}\). Wyznaczyć \(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f(x) \dd x.}\)
28. Prosty Diofantos
Dla jakich liczb naturalnych \(\displaystyle{ a, b}\) spełnione jest równanie \(\displaystyle{ a^2+1 =b(a+b) }\) ?
29. Czy jeśli suma dowolnych \(\displaystyle{ n }\) liczb spośród \(\displaystyle{ 2n+1 }\) liczb dodatnich jest mniejsza od sumy pozostałych \(\displaystyle{ n+1 }\) liczb, to wszystkie są równe ?
powtórzone
30. Z trzech naczyń, zawierających wodę o temperaturze odpowiednio \(\displaystyle{ 25^\circ, 45^\circ, 72^\circ}\) pobrano pewne ilości wody, które następnie zmieszano. Z trzeciego naczynia pobrano tyle, co z pierwszych dwu razem. Temperatura mieszaniny wynosiła \(\displaystyle{ 53^\circ}\). Potem dolano \(\displaystyle{ 60\,\text{g}}\) wody z pierwszego naczynia, przez co temperatura mieszaniny obniżyła się o \(\displaystyle{ 10,5^\circ}\). Ile wody pobrano na początku z każdego naczynia ?
S. Banach, Algebra
Ostatnio zmieniony 23 mar 2025, o 12:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
-
tometomek91
- Użytkownik

- Posty: 2956
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 284 razy
- Pomógł: 500 razy
-
tometomek91
- Użytkownik

- Posty: 2956
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 284 razy
- Pomógł: 500 razy
Re: [MIX] Mix dla Świeżaków i Wapniaków
Racja, moje rozwiązanie jest ok, gdyby dodać ze wnętrza parabol nie mają punktów wspólnych 
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22485
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3857 razy
Re: [MIX] Mix dla Świeżaków i Wapniaków
Stwierdzenie, że istnieje para punktów minimalizująca odległość, wcale nie jest oczywiste i wymaga dowodu. Na przykład hiperbole `\pm 1/x` nie mają tej własności
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
Re: [MIX] Mix dla Świeżaków i Wapniaków
6 cd
Ukryta treść:
- Załączniki
-
- 3f.jpg (19.47 KiB) Przejrzano 13155 razy
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22485
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3857 razy
Re: [MIX] Mix dla Świeżaków i Wapniaków
To, że \(\displaystyle{ x=6}\) jest rozwiązaniem najłatwiej widać podstawiając \(\displaystyle{ x=t+6}\). Wtedy równanie ma postać
\(\displaystyle{ \frac{t-4}{t+4}+\frac{t-3}{t+3}+\frac{t-2}{t+2}+\frac{t-1}{t+1}=-4}\)
Równanie ma jeszcze trzy dodatkowe rozwiązania, bo wykres rośnie od minus do plus nieskończoności w każdym z przedziałów \(\displaystyle{ (2,3), (3,4), (4,5)}\), ale one pewnie słabo się wyrażają w rozsądnej postaci.
-
arek1357
Re: [MIX] Mix dla Świeżaków i Wapniaków
Zadanie 27
(*) \(\displaystyle{ f(x)+f\left( 1- \frac{1}{x} \right) =\arctg(x)}\)
lub:
\(\displaystyle{ f(x)+f\left(\frac{x-1}{x} \right) =\arctg(x)}\)
podstawienie:
1) \(\displaystyle{ x:=1-x }\) do (*)
mamy:
2) \(\displaystyle{ f(1-x)+f\left(\frac{x}{x-1} \right) =\arctg(1-x)}\)
teraz podstawienie:
\(\displaystyle{ x:= \frac{1}{x}}\) do (*)
(**) \(\displaystyle{ f\left( \frac{1}{x} \right) +f(1-x)=\arctg \frac{1}{x} }\)
teraz podstawienie:
\(\displaystyle{ x:=1- \frac{1}{x}}\) do (**)
otrzymamy:
4) \(\displaystyle{ f\left( \frac{x}{x-1} \right) +f\left( \frac{1}{x} \right) =\arctg \frac{x}{x-1} }\)
całkujemy obustronnie teraz: (*) oraz 2)
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f(x)dx+ \int_{0}^{1} f\left( \frac{x-1}{x} \right) dx= \int_{0}^{1} \arctg(x) dx }\)
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f(1-x)dx+ \int_{0}^{1} f\left( \frac{x}{x-1} \right) dx= \int_{0}^{1} \arctg(1-x) dx }\)
ale wiadomo, że:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f(1-x)dx =\int_{0}^{1} f(x)dx}\)
więc z tych dwóch równań wyjdzie, że:
6) \(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f\left( \frac{x}{x-1} \right) dx =\int_{0}^{1} f\left( \frac{x-1}{x} \right) dx}\)
scałkujmy teraz 4):
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f\left( \frac{x}{x-1} \right) dx +\int_{0}^{1} f\left( \frac{1}{x} \right) dx =\int_{0}^{1} \arctg\left( \frac{x}{x-1} \right) dx}\)
reasumując otrzymamy układ równań całkując (*) oraz biorąc pod uwagę 6):
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f(x)dx+ \int_{0}^{1} f\left(1-\frac{1}{x} \right) dx= \int_{0}^{1} \arctg(x) dx }\)
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f\left( \frac{1}{x} \right) dx+ \int_{0}^{1} f\left(1-\frac{1}{x} \right) dx= \int_{0}^{1} \arctg\left( \frac{x}{x-1} \right) dx }\)
odejmując dwa ostatnie równania stronami otrzymamy:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f(x)dx- \int_{0}^{1} f\left(\frac{1}{x} \right) dx= \int_{0}^{1} \arctg(x) dx -\int_{0}^{1} \arctg\left( \frac{x}{x-1} \right) dx}\)
teraz scałkujmy (**) oraz weźmy pod uwagę, że: \(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f(x)dx = \int_{0}^{1} f(1-x)dx}\)
otrzymamy:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f(x)dx+ \int_{0}^{1} f\left(\frac{1}{x} \right) dx= \int_{0}^{1} \arctg\left( \frac{1}{x} \right) dx}\)
dodając te dwa ostatnie stronami, otrzymamy:
\(\displaystyle{
2\int_{0}^{1} f(x)dx= \int_{0}^{1} \arctg(x) dx +\int_{0}^{1} \arctg\left( \frac{1}{x}\right)dx -\int_{0}^{1} \arctg\left( \frac{x}{x-1} \right) dx}\)
teraz biorąc pod uwagę, że:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} \arctg(x) dx = \frac{\pi-2 \ln 2}{4} }\)
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} \arctg \left( \frac{1}{x}\right) dx = \frac{\pi+2 \ln 2}{4}}\)
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} \arctg\left( \frac{x}{x-1} \right) dx =- \frac{\pi}{4} }\)
otrzymamy:
\(\displaystyle{ 2\int_{0}^{1} f(x)dx= \frac{3}{4} \pi}\)
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f(x)dx= \frac{3}{8} \pi}\)
cnd...
(*) \(\displaystyle{ f(x)+f\left( 1- \frac{1}{x} \right) =\arctg(x)}\)
lub:
\(\displaystyle{ f(x)+f\left(\frac{x-1}{x} \right) =\arctg(x)}\)
podstawienie:
1) \(\displaystyle{ x:=1-x }\) do (*)
mamy:
2) \(\displaystyle{ f(1-x)+f\left(\frac{x}{x-1} \right) =\arctg(1-x)}\)
teraz podstawienie:
\(\displaystyle{ x:= \frac{1}{x}}\) do (*)
(**) \(\displaystyle{ f\left( \frac{1}{x} \right) +f(1-x)=\arctg \frac{1}{x} }\)
teraz podstawienie:
\(\displaystyle{ x:=1- \frac{1}{x}}\) do (**)
otrzymamy:
4) \(\displaystyle{ f\left( \frac{x}{x-1} \right) +f\left( \frac{1}{x} \right) =\arctg \frac{x}{x-1} }\)
całkujemy obustronnie teraz: (*) oraz 2)
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f(x)dx+ \int_{0}^{1} f\left( \frac{x-1}{x} \right) dx= \int_{0}^{1} \arctg(x) dx }\)
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f(1-x)dx+ \int_{0}^{1} f\left( \frac{x}{x-1} \right) dx= \int_{0}^{1} \arctg(1-x) dx }\)
ale wiadomo, że:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f(1-x)dx =\int_{0}^{1} f(x)dx}\)
więc z tych dwóch równań wyjdzie, że:
6) \(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f\left( \frac{x}{x-1} \right) dx =\int_{0}^{1} f\left( \frac{x-1}{x} \right) dx}\)
scałkujmy teraz 4):
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f\left( \frac{x}{x-1} \right) dx +\int_{0}^{1} f\left( \frac{1}{x} \right) dx =\int_{0}^{1} \arctg\left( \frac{x}{x-1} \right) dx}\)
reasumując otrzymamy układ równań całkując (*) oraz biorąc pod uwagę 6):
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f(x)dx+ \int_{0}^{1} f\left(1-\frac{1}{x} \right) dx= \int_{0}^{1} \arctg(x) dx }\)
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f\left( \frac{1}{x} \right) dx+ \int_{0}^{1} f\left(1-\frac{1}{x} \right) dx= \int_{0}^{1} \arctg\left( \frac{x}{x-1} \right) dx }\)
odejmując dwa ostatnie równania stronami otrzymamy:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f(x)dx- \int_{0}^{1} f\left(\frac{1}{x} \right) dx= \int_{0}^{1} \arctg(x) dx -\int_{0}^{1} \arctg\left( \frac{x}{x-1} \right) dx}\)
teraz scałkujmy (**) oraz weźmy pod uwagę, że: \(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f(x)dx = \int_{0}^{1} f(1-x)dx}\)
otrzymamy:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f(x)dx+ \int_{0}^{1} f\left(\frac{1}{x} \right) dx= \int_{0}^{1} \arctg\left( \frac{1}{x} \right) dx}\)
dodając te dwa ostatnie stronami, otrzymamy:
\(\displaystyle{
2\int_{0}^{1} f(x)dx= \int_{0}^{1} \arctg(x) dx +\int_{0}^{1} \arctg\left( \frac{1}{x}\right)dx -\int_{0}^{1} \arctg\left( \frac{x}{x-1} \right) dx}\)
teraz biorąc pod uwagę, że:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} \arctg(x) dx = \frac{\pi-2 \ln 2}{4} }\)
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} \arctg \left( \frac{1}{x}\right) dx = \frac{\pi+2 \ln 2}{4}}\)
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} \arctg\left( \frac{x}{x-1} \right) dx =- \frac{\pi}{4} }\)
otrzymamy:
\(\displaystyle{ 2\int_{0}^{1} f(x)dx= \frac{3}{4} \pi}\)
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} f(x)dx= \frac{3}{8} \pi}\)
cnd...
-
arek1357
Re: [MIX] Mix dla Świeżaków i Wapniaków
W zadaniu 10 wyszło mi prawdopodobieństwo:
\(\displaystyle{ P=\frac{F_{n-1}}{F_{n}} }\)
\(\displaystyle{ P=\frac{F_{n-1}}{F_{n}} }\)
