Dzień dobry, mamy taką oto granice do policzenia:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{5^n-6^n+9^n}}\)
Jakie będzie dolne ograniczenie tego ciągu?
Granica z trzech ciągów
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13376
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Re: Granica z trzech ciągów
\(\displaystyle{ a_n \le 9}\) ;
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 9^n \le 5^n - 6^n +9^n}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 9^n \le 5^n - 6^n +9^n}\)
