Trójkąt mola
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Trójkąt mola
Wyznaczyć trójkąt o bokach całkowitych i różnej długości i jednym z kątów \(\displaystyle{ 60^{o}}\), który ma najmniejszy możliwie obwód.
-
dzialka11o
- Użytkownik

- Posty: 429
- Rejestracja: 12 wrz 2012, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 123 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: Trójkąt mola
Ten załącznik też może wyjaśnić tą ciekawą problematykę .
T.W.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_FermataT.W.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2025, o 15:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
-
arek1357
Re: Trójkąt mola
bo:
\(\displaystyle{ 3^2+8^2-3 \cdot 8=7^2}\)
i
\(\displaystyle{ 5^2+8^2-5 \cdot 8=7^2}\)
\(\displaystyle{ 3^2+8^2-3 \cdot 8=7^2}\)
i
\(\displaystyle{ 5^2+8^2-5 \cdot 8=7^2}\)
-
dzialka11o
- Użytkownik

- Posty: 429
- Rejestracja: 12 wrz 2012, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 123 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: Trójkąt mola
A gdybyśmy nie znali rozwiązania podanego przez <kerajs>
to jak znaleźć równanie podane przez < arek1357> (z trzema niewiadomymi )
w odniesieniu do trójkąta <mola > .
< ARKU > jaką drogą te dwa wyniki rozwłókniłeś .
T.W.
to jak znaleźć równanie podane przez < arek1357> (z trzema niewiadomymi )
w odniesieniu do trójkąta <mola > .
< ARKU > jaką drogą te dwa wyniki rozwłókniłeś .
T.W.
-
arek1357
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Re: Trójkąt mola
\(\displaystyle{ x^2+y^2-xy=z^2}\) jako równanie kwadratowe zmiennej \(\displaystyle{ x}\) ma deltę \(\displaystyle{ 4z^2-3y^2}\)..,
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
- kitsu-ne
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 25 sty 2025, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 35
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 10 razy
Re: Trójkąt mola
To prawda, ale te mają 60 stopni:
5, 7, 8
7, 13, 15
9, 21, 24
11, 31, 35
13, 43, 48
15, 57, 63
16, 19, 21
17, 73, 80
19, 91, 99
20, 28, 32
24, 39, 45
28, 52, 60
32, 67, 77
33, 37, 40
36, 84, 96
39, 49, 55
45, 63, 72
51, 79, 91
56, 61, 65
64, 76, 84
85, 91, 96
5, 7, 8
7, 13, 15
9, 21, 24
11, 31, 35
13, 43, 48
15, 57, 63
16, 19, 21
17, 73, 80
19, 91, 99
20, 28, 32
24, 39, 45
28, 52, 60
32, 67, 77
33, 37, 40
36, 84, 96
39, 49, 55
45, 63, 72
51, 79, 91
56, 61, 65
64, 76, 84
85, 91, 96
-
dzialka11o
- Użytkownik

- Posty: 429
- Rejestracja: 12 wrz 2012, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 123 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: Trójkąt mola
OK!
Podobny problem :
Wyznaczyć trójkąt o bokach całkowitych i różnej długości i jednym z kątów 90,
odp. (270)
który ma najmniejszy możliwie obwód ,
Rozumiem to tak :
Czy istnieją takie punkt miedzy ramionami tego kąta ,( leżące na przeciwko tego kąta)
dla których obwody stanowią najmniejszą wartość w liczbach całkowitych .
Podać równanie diofantyczne . w rozumieniu Kolegi <arka1357> , oraz Kolegi< kitsu-ne>
Pozdrawiam
T.W.
Podobny problem :
Wyznaczyć trójkąt o bokach całkowitych i różnej długości i jednym z kątów 90,
który ma najmniejszy możliwie obwód ,
Rozumiem to tak :
Czy istnieją takie punkt miedzy ramionami tego kąta ,( leżące na przeciwko tego kąta)
dla których obwody stanowią najmniejszą wartość w liczbach całkowitych .
Podać równanie diofantyczne . w rozumieniu Kolegi <arka1357> , oraz Kolegi< kitsu-ne>
Pozdrawiam
T.W.
-
dzialka11o
- Użytkownik

- Posty: 429
- Rejestracja: 12 wrz 2012, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 123 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: Trójkąt mola
A jak to się ma do minimalnego obwodu podanego przez Herona
T.W.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Herona T.W.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2025, o 13:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Re: Trójkąt mola
Trójkąt prostokątny /pierwotny/ ma boki \(\displaystyle{ x^2-y^2, \ 2xy, \ x^2+y^2}\) a obwód \(\displaystyle{ 2x(x+y)}\); więc to będzie egipski (boki 3, 4, 5).
-
dzialka11o
- Użytkownik

- Posty: 429
- Rejestracja: 12 wrz 2012, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 123 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: Trójkąt mola
Rozwiązania idą zawsze parami:
Drugim rozwiązaniem jest trójkąt egipski o bokach w liczbach całkowitych 4, 3 ,5 .
stąd takich rozwiązań w przypadku trójkątów egipskich powiększonych k -krotnie
( gdzie k- liczbą całkowitą ) .
o obwodach najmniejszych jest bez liku , znaczy do chcenia .
T.W.
Drugim rozwiązaniem jest trójkąt egipski o bokach w liczbach całkowitych 4, 3 ,5 .
stąd takich rozwiązań w przypadku trójkątów egipskich powiększonych k -krotnie
( gdzie k- liczbą całkowitą ) .
o obwodach najmniejszych jest bez liku , znaczy do chcenia .
T.W.
