Zad.1
Piotr ma 153 cm wzrostu i jest niższy od Marcina o 15%. Gdy stanął na słupku, okazało się, że był od Marcina o 15% wyższy. Jaką wysokość miał słupek, na którym stanął Piotr?
Zad.2
Paczka wafelków firmy Andrut kosztuje 2,1zł. W paczce jest 12 wafelków, ale w ramach akcji promocyjnej firma Andrut proponuje po tej samej cenie paczkę zawierającą 15 wafelków. O ile procent tańszy jest teraz każdy wafelek?
Proszę o pomoc i o objaśnienie jak to zrobić. Z góry dziękuje.
Proszę o szybką pomoc. Bardzo proszę.
[dem]Na przyszłość pamiętaj o zasadach pisania TEMATÓW
Zadania - procenty.
-
- Użytkownik
- Posty: 636
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 350 razy
Zadania - procenty.
Zad.2
Stara cena wafelka to 2,10zł/12=0,175zł
Nowa cena wafelka to 2,10zł/15=0,14zł
Wafelek staniał o \(\displaystyle{ \frac{0,175-0,14}{0,175}\cdot100\%=20\%}\)
Stara cena wafelka to 2,10zł/12=0,175zł
Nowa cena wafelka to 2,10zł/15=0,14zł
Wafelek staniał o \(\displaystyle{ \frac{0,175-0,14}{0,175}\cdot100\%=20\%}\)
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Zadania - procenty.
wzrost Piotra: 153 cm
wzrost Marcina: x
Piotr jest niższy od Marcina o 15%:
153=0,85 * x
wzrost Marcina: x=180 cm
Piotr na słupku (y - wysokość słupka):
wzrost Piotra: 153+y
wzrost Marcina: 180
Piotr jest wyższy od Marcina o 15%:
153+y=1,15*180
wyliczyć y
wzrost Marcina: x
Piotr jest niższy od Marcina o 15%:
153=0,85 * x
wzrost Marcina: x=180 cm
Piotr na słupku (y - wysokość słupka):
wzrost Piotra: 153+y
wzrost Marcina: 180
Piotr jest wyższy od Marcina o 15%:
153+y=1,15*180
wyliczyć y