równania prostych a) stycznej, b) normMnej (prostopadłej)

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
krzakzak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 paź 2007, o 08:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: n.d.m

równania prostych a) stycznej, b) normMnej (prostopadłej)

Post autor: krzakzak »

Wyznaczyć równania prostych a) stycznej, b) normMnej (prostopadłej) do wykresu funkcji f(x) = x^4
w punkcie o odciętej x = 1. Naszkicować wykres funkcji i otrzymanych prostych.
styczna czyli jak ma się stykać ?
a prostopadła to 1/X^4

i przy okazji zeby asyptopy poziome , pionowe , ukośne istniały to jakie wyniki musza wychodzic moze ktos mi wytlumaczyc bo jak wychodzi mi naprzykład w nieckonczonoś cz pionowej to istnieje?
może ktoś po polsku przetłumaczyc ta definicje bo juz mam mętlik

[ Dodano: 25 Października 2007, 08:31 ]
z tego co patrzę to y-y0=fprim(xj eden) (x -x jeden)
y=fprim(x jeden ) (x - x jeden)+ f(x jeden )
y= (x^4)prim (x - x jeden ) +x ^4
y = 4x ^3 *x - 4x^4 jeden + x^4
te jeden to chodzi o 1 z indeksem dolnym i co teraz dobrze robię?
za x mam 1 podstawić
ODPOWIEDZ