Dzień dobry, mam wątpliwości, czy dobrze obliczyłem pochodną funkcji \(\displaystyle{ f\left( x\right) }\)
\(\displaystyle{ f\left( x\right)= \sqrt{x ^{2} }+5 }\)
\(\displaystyle{ f'\left( x\right)=\left( \sqrt{x ^{2} } \right)'+5' =\left[ \left( x ^{2} \right) ^{ \frac{1}{2} } \right]'\left( x ^{2} \right)' +5' = \frac{1}{2}\left( x ^{2} \right) ^{ \frac{-1}{2} } \cdot 2x = \frac{1}{2}\left( \frac{1}{x ^{2} } \right) ^{ \frac{1}{2} } \cdot 2x = \frac{x}{ \sqrt{x ^{2} } }= \frac{x}{\left| x\right| } }\)
I teraz:
-jeśli \(\displaystyle{ x \ge 0}\) to \(\displaystyle{ f'\left( x\right) =1}\)
-jeśli \(\displaystyle{ x<0}\) to \(\displaystyle{ f'\left( x\right)=-1 }\)
Dobrze?
Pochodna funkcji z wartością bezwzględną
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36083
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5346 razy
Re: Pochodna funkcji z wartością bezwzględną
A skąd pomysł, że ta funkcja jest różniczkowalna w \(\displaystyle{ x=0}\)?
JK
JK
-
arek1357
Re: Pochodna funkcji z wartością bezwzględną
Możliwe, że jest pochodna lewostronna i prawostronna ale niekoniecznie są one sobie równe...
a czy ta funkcja to nie czasem:
\(\displaystyle{ f(x)=|x|+5}\) ???
warto się nad tym zastanowić...
a czy ta funkcja to nie czasem:
\(\displaystyle{ f(x)=|x|+5}\) ???
warto się nad tym zastanowić...
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22469
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3855 razy
Re: Pochodna funkcji z wartością bezwzględną
To jest temat, który warto zanalizować. W końcu Damieux używał znanych wzorków, a wyszła kiszka. To rzecz, na którą rzadko zwraca się uwagę, ale każdy z tych wzorków (pochodna sumy, iloczynu, złożenia etc) na swoje założenia. Jednym z nich jest: jeżeli funkcja jest różniczkowalna
Otóż łatwo zauważyć, że funkcja \(\displaystyle{ \sqrt{}}\) nie jest różniczkowalna w zerze, i dlatego całe rozumowanie w tym punkcie nie działa i trzeba użyć innej metody.
Wniosek stąd, że stwierdzenie
Rózniczkowanie tej funkcji metodą użytą przez Damieux wygląda tak
\(\displaystyle{ g'(x)=\frac{4x^3}{2\sqrt{x^4}}}\), co nie ma sensu w zerze, a przecież `g(x)=x^2` jest ładnie różniczkowalna.
Żeby dokończyć zadanie, trzeba z definicji policzyć prawostronną i lewostronną pochodną funkcji `f` w zerze i wyciągnąć stosowny wniosek.
Otóż łatwo zauważyć, że funkcja \(\displaystyle{ \sqrt{}}\) nie jest różniczkowalna w zerze, i dlatego całe rozumowanie w tym punkcie nie działa i trzeba użyć innej metody.
Wniosek stąd, że stwierdzenie
nie jest poprawne, bo w pierwszym czytaniu sugeruje brak różniczkowalności tej funkcji w zerze. A że tak być nie musi - pokazuje prosty przykład `g(x)=\sqrt{x^4}`.Damieux pisze:No tak, przecież mianownik musi być różny od zera..
Rózniczkowanie tej funkcji metodą użytą przez Damieux wygląda tak
\(\displaystyle{ g'(x)=\frac{4x^3}{2\sqrt{x^4}}}\), co nie ma sensu w zerze, a przecież `g(x)=x^2` jest ładnie różniczkowalna.
Żeby dokończyć zadanie, trzeba z definicji policzyć prawostronną i lewostronną pochodną funkcji `f` w zerze i wyciągnąć stosowny wniosek.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36083
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5346 razy
-
arek1357
