Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ z\overline{z} + z-\overline{z}=3+2j}\)
nie wiem coś mi zle to wychodzi, mógłby ktos to przeliczyc i powiedziec jakie wyniki wyszły?
Liczby zespolone rozwiązac równanie
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Liczby zespolone rozwiązac równanie
\(\displaystyle{ z=x+iy \\
z\overline{z}=x^2+y^2 \\
z-\overline{z}=2iy \\
x^2+y^2+2iy=3+2i \\
\begin{cases}
x^2+y^2=3 \\
2y=2
\end{cases} \\
(y=1 x=\sqrt{2}) (y=1 x=-\sqrt{2})}\)
z\overline{z}=x^2+y^2 \\
z-\overline{z}=2iy \\
x^2+y^2+2iy=3+2i \\
\begin{cases}
x^2+y^2=3 \\
2y=2
\end{cases} \\
(y=1 x=\sqrt{2}) (y=1 x=-\sqrt{2})}\)