Witam
Moja kolezanka poprosila mnie o rozwiazanie tych oto zadan, a ze ja nie bardzo no mowiac szczerze to wogole nie umiem fizyki dlatego zwracam sie do Was kochani forumowicze, gdyz juz nie raz uratowaliscie mi tylek. Bardzo Was prosze o pomoc.
Oto zadania:
1. Samochód jedzie z miejscowosci A do miejscowosci B ze stałą szybkością \(\displaystyle{ V_{1}=40 km/h}\). W miejscowości B natychmiast zawraca i jedzie do miejscowosci A ze stałą szybkością \(\displaystyle{ v_{2}=60km/h}\). W miejscowosci A podróż się kończy. Oblicz średnią szybkość samochodu podczas tej podróży. Ile wynosi prędkość średnia?
2.Pod jakim kontem od brzegu należy ustawic motorówkę na rzece, żeby poruszała się prostpadle do brzegu? Jaka jest prędkość motorówki względem brzegu?Zakładamy ze prędkość prądu rzeki ma wartość 3m/s, oraz, że motorówka porusza się względem wody z prędkością 5m/s.
3.Łudka oddala sie prostopadle od brzegu rzeki z szybkością v=3,2 m/s. Szybkość nurtu względem brzegu wynosi 2,4 m/s. Szerokość brzeki jest równa 32m. Oblicz wypadkową szybkość łódki, czas w którym łódka przepłynie rzekę, długość odcinka na jaki woda zniesie łódke. drodę łódki pomiędzy brzegami.
Jak dla mnie zadania niewykonalne. Bardzo Was proszę o rozwiązanie ich. Bede bardzo wdzieczny.
Z gory dziekuje
Pozdrawiam
[dem]Pamietaj o zasadzie pisania TEMATÓW
3 zadania na poziomie LO.
- Sylwek
- Gość Specjalny
- Posty: 2711
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 654 razy
3 zadania na poziomie LO.
Zadanie 1
\(\displaystyle{ t_{1}=\frac{s}{v_{1}} \\ t_{2}=\frac{s}{v_{2}} \\ v_{sr}=\frac{2s}{t_{1}+t_{2}}=\frac{2s}{\frac{s}{v_{1}}+\frac{s}{v_{2}}}=\frac{2s}{\frac{s(v_{1}+v_{2})}{v_{1}v_{2}}}=\frac{2v_{1}v_{2}}{v_{1}+v_{2}}}\)
Zadanie 2
Narysuj sobie trójkąt prostokątny, przeciwprostokątna to prędkość motorówki względem brzegu, a jedna z przyprostokątnych to prędkość prądu rzeki. Z Twierdzenia Pitagorasa łatwo wyjdzie
Zadanie 3.
Tu podobnie jak w poprzednim, tylko tu masz do obliczenia przeciwprostokątną, a potem podstawowe wzory na ruch jednostajny prostoliniowy.
\(\displaystyle{ t_{1}=\frac{s}{v_{1}} \\ t_{2}=\frac{s}{v_{2}} \\ v_{sr}=\frac{2s}{t_{1}+t_{2}}=\frac{2s}{\frac{s}{v_{1}}+\frac{s}{v_{2}}}=\frac{2s}{\frac{s(v_{1}+v_{2})}{v_{1}v_{2}}}=\frac{2v_{1}v_{2}}{v_{1}+v_{2}}}\)
Zadanie 2
Narysuj sobie trójkąt prostokątny, przeciwprostokątna to prędkość motorówki względem brzegu, a jedna z przyprostokątnych to prędkość prądu rzeki. Z Twierdzenia Pitagorasa łatwo wyjdzie
Zadanie 3.
Tu podobnie jak w poprzednim, tylko tu masz do obliczenia przeciwprostokątną, a potem podstawowe wzory na ruch jednostajny prostoliniowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 24 sty 2011, o 21:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
3 zadania na poziomie LO.
Witam. Przepraszam ze odkopuje tak stary post, ale to chyba lepsze niż zakładanie nowego.
Proszę o wytłumaczenie mi jak z
\(\displaystyle{ \frac{s}{ v_{1} }+\frac{s}{ v_{2} }}\)
zrobiło się
\(\displaystyle{ \frac{s\left(v_{1}+v_{2} \right) }{v_{1}v_{2}}}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Kto przeczytał, mógł się pośmiać z mojej nie wiedzy ale już wiem.
Z tego co mi wiadomo aby sprowadzić do wspólnego mianownika najszybciej jest pomnożyć mianowniki przez siebie więc:
\(\displaystyle{ \frac{s}{ v_{1} }+\frac{s}{ v_{2} } = \frac{s* v_{2} }{v_{1}*v_{2}}+ \frac{s* v_{1}
}{v_{2}*v_{1}} = \frac{s*v_{2}+s*v_{1}}{v_{1}*v_{2}}}\)
Na końcu wyciągamy czynnik przed nawias i dostajemy to co powyżej napisał Sylwek.
Proszę o wytłumaczenie mi jak z
\(\displaystyle{ \frac{s}{ v_{1} }+\frac{s}{ v_{2} }}\)
zrobiło się
\(\displaystyle{ \frac{s\left(v_{1}+v_{2} \right) }{v_{1}v_{2}}}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Kto przeczytał, mógł się pośmiać z mojej nie wiedzy ale już wiem.
Z tego co mi wiadomo aby sprowadzić do wspólnego mianownika najszybciej jest pomnożyć mianowniki przez siebie więc:
\(\displaystyle{ \frac{s}{ v_{1} }+\frac{s}{ v_{2} } = \frac{s* v_{2} }{v_{1}*v_{2}}+ \frac{s* v_{1}
}{v_{2}*v_{1}} = \frac{s*v_{2}+s*v_{1}}{v_{1}*v_{2}}}\)
Na końcu wyciągamy czynnik przed nawias i dostajemy to co powyżej napisał Sylwek.