Cześć,
Mam do rozwiązania pewien problem i nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić. Generalnie chodzi o to, że:
1. Kwadrat odchylenia standardowego można zapisać jako:
\(\displaystyle{ \sigma^2=E[X^2]-E[X]^2}\).
To jest dobrze znany wzór, \(\displaystyle{ E}\) oznacza wartość średnią, a \(\displaystyle{ X}\) to zmienna losowa.
2. Chcę sprawdzić czy to odchylenie standardowe (tzn. kwadrat odchylenia st.) można zapisać alternatywnie jako:
\(\displaystyle{ \sigma^2=E[1/X]\cdot E[X]^3-E[X]^2}\) co sprowadza się do udowodnienia, że \(\displaystyle{ E[1/X]\cdot E[X]^3=E[X^2].}\)
Sprawdzałem to numerycznie dla kilku rozkładów gęstości prawdopodobieństwa i dostawałem zgodność więc chyba coś jest na rzeczy. Ale nie potrafię tego udowodnić - czy to jest wykonalne? Dodam, że rozkłady gęstości prawdopodobieństwa, które biorę pod uwagę są określone w dziedzinie od zera do nieskończoności, w zerze mają wartość równą zero (nie wiem czy to ma znaczenie).
Pozdrawiam,
Grzesiek
Odchylenie standardowe - przekształcenie wzoru
-
GKruk
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 28 sty 2025, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 24
- Podziękował: 2 razy
Odchylenie standardowe - przekształcenie wzoru
Ostatnio zmieniony 28 sty 2025, o 19:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
matmatmm
- Użytkownik

- Posty: 2346
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 370 razy
Re: Odchylenie standardowe - przekształcenie wzoru
Nie trzeba daleko szukać. Rozważ rozkład dwupunktowy dany warunkami \(\displaystyle{ P(X=1)=P(X=2)=\frac12}\).
Chociaż rzeczywiście bardzo bliskie wyniki.
Chociaż rzeczywiście bardzo bliskie wyniki.
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Odchylenie standardowe - przekształcenie wzoru
Równość na wariancję
\(\displaystyle{ \sigma^2 = E\left[\frac{1}{X}\right]\cdot E[X]^3 - E[X^2] }\) jest nieprawdziwa, chociaż jak Pan pisze była numerycznie sprawdzana na kilku rozkładach ze zgodnością.
Dlaczego? Dlatego , że \(\displaystyle{ E\left[\frac{1}{X}\right] \neq \frac{1}{E[X]}.}\)
\(\displaystyle{ \sigma^2 = E\left[\frac{1}{X}\right]\cdot E[X]^3 - E[X^2] }\) jest nieprawdziwa, chociaż jak Pan pisze była numerycznie sprawdzana na kilku rozkładach ze zgodnością.
Dlaczego? Dlatego , że \(\displaystyle{ E\left[\frac{1}{X}\right] \neq \frac{1}{E[X]}.}\)
-
GKruk
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 28 sty 2025, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 24
- Podziękował: 2 razy
Re: Odchylenie standardowe - przekształcenie wzoru
Dziękuję za odpowiedzi. Faktycznie, wzór nie jest prawdziwy. Chyba miałem pecha bo sprawdzałem go numerycznie m.in. dla rozkładu log-normalnego i tam przypadkiem dawał dobre wyniki. Ale ogólnie nie działa.