Opracowany przeze mnie wzór na cięciwę okręgu powstał na bazie właściwości trójkąta i twierdzenia sinusów.
Materiał w załączniku.
Nowy wzór na cięciwę okręgu.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Nowy wzór na cięciwę okręgu.
To - z całym szacunkiem - nie znaczy, że jest to nowy wzór. To znaczy wyłącznie tyle, że jest on nowy dla Ciebie.
JK
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Nowy wzór na cięciwę okręgu.
Dla mnie? Nie.
Przy czym musisz mieć świadomość, że nie oznacza to, iż jest to jeden ze wzorów, które pamiętam - w gruncie rzeczy pamiętam stosunkowo niewiele wzorów. A to dlatego, że nie mam żadnej potrzeby, by je pamiętać. Natomiast gdybym dostał polecenie, by wyznaczyć długość cięciwy w zależności od promienia i kąta środkowego, który wyznacza, to zrobiłbym to od ręki i byłby to wzór
\(\displaystyle{ L=2r\sin\frac{\alpha}{2},}\)
który jest inną wersją Twojego wzoru.
JK
Przy czym musisz mieć świadomość, że nie oznacza to, iż jest to jeden ze wzorów, które pamiętam - w gruncie rzeczy pamiętam stosunkowo niewiele wzorów. A to dlatego, że nie mam żadnej potrzeby, by je pamiętać. Natomiast gdybym dostał polecenie, by wyznaczyć długość cięciwy w zależności od promienia i kąta środkowego, który wyznacza, to zrobiłbym to od ręki i byłby to wzór
\(\displaystyle{ L=2r\sin\frac{\alpha}{2},}\)
który jest inną wersją Twojego wzoru.
JK
-
wolar
- Użytkownik

- Posty: 18
- Rejestracja: 24 maja 2017, o 07:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Osiecznica
- Podziękował: 3 razy
Re: Nowy wzór na cięciwę okręgu.
Nie wiem tylko do czego zmierzasz?
Do udowodnienia, że używam wyrazów nadużywających ich znaczenia?
Czy też, że wzór ten jest bezsensowny bo inne są bardziej sensowne?
Do udowodnienia, że używam wyrazów nadużywających ich znaczenia?
Czy też, że wzór ten jest bezsensowny bo inne są bardziej sensowne?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Nowy wzór na cięciwę okręgu.
Wyjaśniałem Ci, dlaczego dla mnie nie jest to nowy wzór, odpowiadając na sugestię
Dlaczego miałbym coś udowadniać? Wyprowadziłeś wzór, który jest dla Ciebie nowy i fajnie. Natomiast nie jest on nowy dla innych (co nie deprecjonuje tego wzoru - to jest po prostu stwierdzenie faktu).
Jak dla mnie wzory nie dzielą się na sensowne i bezsensowne, tylko na prawdziwe i nieprawdziwe.wolar pisze: 26 sty 2025, o 15:28Czy też, że wzór ten jest bezsensowny bo inne są bardziej sensowne?
Ten jest prawdziwy.
JK