Koniunkcja świąt

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
zr3456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 29 lis 2015, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

Koniunkcja świąt

Post autor: zr3456 »

Za ile lat Święta Bożego Narodzenia świętowane wg.kalendarza juliańskiego przez Kościół Prawosławny,świętowane będą w tym samym dniu co Wielkanoc w Kościele Rzymsko-Katolickim?Niech tym dniem będzie 8 kwietnia wg.kalendarza gregoriańskiego.
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

Re: Koniunkcja świąt

Post autor: Borneq »

Dlaczego dajesz ograniczenie że 8 kwietnia?
zr3456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 29 lis 2015, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Koniunkcja świąt

Post autor: zr3456 »

Dobre pytanie.Wielkanoc obchodzi się w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca czyli jest świętem ruchomym;najwcześniej może być 21(?),22 marca,najpóźniej 25,26(?) kwietnia.Wybrałem konkretną datę,aby "ustabilizować" obliczenia;można też policzyć na dzień 21 marca czyli dzień równonocy.
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

Re: Koniunkcja świąt

Post autor: Borneq »

Nie jest potrzebne takie stabilizowanie:
algorytm może wyglądąć :
for rok = 1900 to 2200
oblicz dzień Wielkanocy Gregoriańskiej
oblicz dzień Wielkanocy Juliańskiej
if są takie same: print rok
zr3456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 29 lis 2015, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Koniunkcja świąt

Post autor: zr3456 »

Borneq pisze: 24 sty 2025, o 13:18 Nie jest potrzebne takie stabilizowanie:
algorytm może wyglądąć :
for rok = 1900 to 2200
No to z koniunkcji "nici".
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

Re: Koniunkcja świąt

Post autor: Borneq »

Dlaczego, co rozumiesz przez "koniunkcję"?
zr3456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 29 lis 2015, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Koniunkcja świąt

Post autor: zr3456 »

Wygląda na to,że "dobre pytanie" wyniknęło z przypadku,przeczytaj dokładnie o jakie święta chodzi.
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

Re: Koniunkcja świąt

Post autor: Borneq »

Aaaa. chodzi o Boże Narodzenie, Trochę długi okres czasu, przesuwa się równomiernie jeden dzień co 128 lat, (jeśli się nie mylę i nie jest 125), sto dni to będzie 8 tysięcy lat,
zr3456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 29 lis 2015, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Koniunkcja świąt

Post autor: zr3456 »

Skąd się wzięło 8000 lat?
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

Re: Koniunkcja świąt

Post autor: Borneq »

Rachunek przybliżony: co 128 lat przybywa różnicy między dwoma kalendarzami
Między Bożym Narodzeniem a Wielkanocą może być tak ze 100 dni, nie liczyłem , ale przyjmuję że tak mniej niż pół roku, więcej niż 3 miesiące.
Czat:
Różnica między kalendarzem gregoriańskim a juliańskim wynosi jeden dzień co 128 lat. W ciągu 400 lat kalendarz gregoriański przyjmuje 3 dodatkowe dni przestępne (zamiast 4), co prowadzi do tej różnicy.
W praktyce oznacza to, że w roku 2100, na przykład, kalendarz juliański będzie o 13 dni do tyłu w stosunku do kalendarza gregoriańskiego (8 marca w kalendarzu juliańskim będzie odpowiadać 21 marca w kalendarzu gregoriańskim).
Mój błąd - pomyliłem się, bo zasugerowalem się że 1000/125 = 8


pytanie: kalendarz julianski wyprzedza gregoriański czy na odwrót?
Kalendarz juliański wyprzedza kalendarz gregoriański. Kalendarz juliański, wprowadzony przez Juliusza Cezara w 46 roku p.n.e., ma rok słoneczny trwający 365,25 dni. Kalendarz gregoriański, który został wprowadzony przez papieża Grzegorza XIII w 1582 roku, koryguje te różnice, aby lepiej dostosować się do roku słonecznego, co powoduje, że co 400 lat dodaje mniej dni przestępnych.

W wyniku tych różnic kalendarz juliański jest opóźniony w stosunku do kalendarza gregoriańskiego. W chwili obecnej różnica wynosi 13 dni (na przykład, 1 stycznia w kalendarzu juliańskim przypada na 14 stycznia w kalendarzu gregoriańskim).
Ostatnio różnica wynosiła 95 dni, odejmiemy 13 dni dodamy rok 2100
czyli (95-13)*128+2100 = 12 596 rok, trzeba więc baardzo długo czekać.
zr3456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 29 lis 2015, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Koniunkcja świąt

Post autor: zr3456 »

Niech ten czat wreszcie zdecyduje się,czy kalendarz juliański wyprzedza gregoriański czy na odwrót.Domyślam się co chciał odpowiedzieć ale dlaczego ja mam się domyślać.
Moje obliczenia są inne.Za 9359 lat czyli w 11384 roku k.gregoriańskiego Święta Bożego Narodzenia wg.k.juliańskiego wypadną w dzień 21 marca czyli równonocy,a "później to się zobaczy".
Uwaga nie dot.zadania:
Czy ten czat to nie jest ten czat,który spowodował duże spadki na giełdach,bo czat chiński jest dużo tańszy i robi to samo?
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

Re: Koniunkcja świąt

Post autor: Borneq »

Chat się zdecydował, pisząc, zarówno:
"8 marca w kalendarzu juliańskim będzie odpowiadać 21 marca w kalendarzu gregoriańskim" - gregoriański późniejszy
jak i
" 1 stycznia w kalendarzu juliańskim przypada na 14 stycznia w kalendarzu gregoriańskim" - gregoriański późniejszy
do tak prostego zadania użyłem najtańszego,(czy jednego z najtańszych) czata z Anakin.ai
Rzeczywiście rok 11384 może być bliższy prawdy niż ponad 12 tys, ponieważ mamy tak szeroki zakres czasowy, że tylko patrzeć jak w gregoriańskim wypadnie raczej na początku okresu na którym może wypaść a nie na końcu.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

Re: Koniunkcja świąt

Post autor: kerajs »

zr3456 pisze: 22 sty 2025, o 23:32 Za ile lat Święta Bożego Narodzenia świętowane wg.kalendarza juliańskiego przez Kościół Prawosławny,świętowane będą w tym samym dniu co Wielkanoc w Kościele Rzymsko-Katolickim?
Narzucająca się odpowiedź to : nigdy.
Już dziś część prawosławia odeszła od kalendarza juliańskiego i data ich Bożego Narodzenia jest stała w kalendarzu gregoriańskim.
Nawet jeśli przyjąć mało prawdopodobną sytuację, iż za kilka tysięcy lat oba obrządki będą istniały i nadal będą obchodziły święta jak dziś, to owo prawosławie stanie przed problemem obchodzenia Bożego Narodzenia w Wielkim Poście, a to wymusi zmianę w datach obchodzenia tych świąt.
zr3456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 29 lis 2015, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Koniunkcja świąt

Post autor: zr3456 »

Borneq pisze: 27 sty 2025, o 13:34 Chat się zdecydował, pisząc, zarówno:
"8 marca w kalendarzu juliańskim będzie odpowiadać 21 marca w kalendarzu gregoriańskim" - gregoriański późniejszy
jak i
" 1 stycznia w kalendarzu juliańskim przypada na 14 stycznia w kalendarzu gregoriańskim" - gregoriański późniejszy
do tak prostego zadania użyłem najtańszego,(czy jednego z najtańszych) czata z Anakin.ai
Rzeczywiście rok 11384 może być bliższy prawdy niż ponad 12 tys, ponieważ mamy tak szeroki zakres czasowy, że tylko patrzeć jak w gregoriańskim wypadnie raczej na początku okresu na którym może wypaść a nie na końcu.

"gregoriański późniejszy" ???-To jest błędna interpretacja:daty w k.gregoriańskim są "wcześniejsze"!!!,czyli powinno być "gregoriański wcześniejszy".
Czat nie jest też taki "zdecydowany"-pisze przecież,że "Kalendarz juliański wyprzedza kalendarz gregoriański",;inna nieścisłość to ta,że w 2100r. opóźnienie nie będzie wynosiło 13,a 14 dni.
Obliczenia "szacunkowe",też dają za duże różnice,skąd się wzięła liczba dni 95 ?Przecież liczbę dni np.do daty równonocy 21 marca można dokładnie policzyć,a nie szacować(co tu szacować?).
Nota bene Wielkanoc 2025 wypada w tym samym dniu (20 kwietnia) zarówno dla Kościoła Katolickiego co dla Prawosławnego.
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

Re: Koniunkcja świąt

Post autor: Borneq »

zr3456 pisze: 28 sty 2025, o 13:16 "gregoriański późniejszy" ???-To jest błędna interpretacja:daty w k.gregoriańskim są "wcześniejsze"!!!,czyli powinno być "gregoriański wcześniejszy".
Jak zaczął się kalendarz gregoriański:
Różnice pomiędzy kalendarzami juliańskim i gregoriańskim sprowadzają się do dwóch kwestii[2]:
ominięcia 10 dat dziennych, od 5 października 1582 do 14 października 1582, co miało na celu skorygowanie powstałego opóźnienia,
czyli 4 października to był kalendarz Juliański
następny dzień to był:
5 października - w kalendarzu juliańskim
15 października - w kalendarzu gregoriańskim
chyba że chodzi o to , czy dana data występuje wcześniej czy później- gdzie mamy odwrotnie, jednak ja porównywałem dwie wypowiedzi chata i chodziło o ten sam moment w czasie a różny zapis w dwóch kalendarzach.
czyli data w gregoriańskim jednak późniejsza
ODPOWIEDZ