Dzień dobry,
mam takie zadanie, jednak nie jestem pewny czy dobrze je rozumie, a właściwie czy nawet czy mam wszystkie potrzebne dane.
Zadanie brzmi następująco:
Na podstawie badań rynku obliczono, że cena lokali w mieście A wynosi \(\displaystyle{ 4300\,\frac{zł}{m^2}.}\) W styczniu następnego roku przeprowadzono podobne badanie na 169 elementowej próbie i stwierdzono, że średnia cena wynosi \(\displaystyle{ 4330\,\frac{zł}{m^2},}\) a odchylenie standardowe \(\displaystyle{ 100\,\frac{zł}{m^2}}\). Czy oznacza to, że ceny nieruchomości wzrosły?
Mam zarówno odpowiedzi: \(\displaystyle{ u=3,9 ; OK(1,645;+\infty)}\)
Z tego co rozumiem chodzi o przedziały ufności, tylko czy nie powinno być właśnie jest jednej kluczowej informacji żeby wyliczyć mi? Do tego nie do końca rozumiem o co chodzi ze zbiorem OK.
Jeśli jest mnie ktoś w stanie naprowadzić to bardzo dziękuję za pomoc.
Radkos
Statystyka Opisowa - zadanie
-
Radkos
- Użytkownik

- Posty: 3
- Rejestracja: 18 sty 2015, o 21:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Toruń
Statystyka Opisowa - zadanie
Ostatnio zmieniony 8 sty 2025, o 17:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Statystyka Opisowa - zadanie
Weryfikacja hipotezy dotyczącej średniej ceny lokali.
Hipotezy:
\(\displaystyle{ H_{0}: m= 4300\,\frac{zł}{m^2} }\)
\(\displaystyle{ H_{1}: m > 4300\,\frac{zł}{m^2} }\)
Statystyka
\(\displaystyle{ U = \frac{\overline{X}_{n} - m}{\frac{S_{n}}{\sqrt{n}}}.}\)
Wartość statystyki
\(\displaystyle{ u = \frac{4330 - 4300}{\frac{100}{\sqrt{169}}} =3,9. }\)
Obszar krytyczny testu
\(\displaystyle{ OK = [ 1,645, +\infty). }\)
Decyzja
\(\displaystyle{ u = 3,9 \in OK = [1,645, +\infty) }\) - hipotezę zerową odrzucamy.
Przyjmujemy hipotezę alternatywną - cena lokali jest większa od \(\displaystyle{ 4300\,\frac{zł}{m^2} }\)
Hipotezy:
\(\displaystyle{ H_{0}: m= 4300\,\frac{zł}{m^2} }\)
\(\displaystyle{ H_{1}: m > 4300\,\frac{zł}{m^2} }\)
Statystyka
\(\displaystyle{ U = \frac{\overline{X}_{n} - m}{\frac{S_{n}}{\sqrt{n}}}.}\)
Wartość statystyki
\(\displaystyle{ u = \frac{4330 - 4300}{\frac{100}{\sqrt{169}}} =3,9. }\)
Obszar krytyczny testu
\(\displaystyle{ OK = [ 1,645, +\infty). }\)
Decyzja
\(\displaystyle{ u = 3,9 \in OK = [1,645, +\infty) }\) - hipotezę zerową odrzucamy.
Przyjmujemy hipotezę alternatywną - cena lokali jest większa od \(\displaystyle{ 4300\,\frac{zł}{m^2} }\)
Ostatnio zmieniony 9 sty 2025, o 18:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.