Rachunek prawdopodobieństwa - twierdzenia graniczne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
jvlivg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 maja 2024, o 09:23
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 5 razy

Rachunek prawdopodobieństwa - twierdzenia graniczne

Post autor: jvlivg »

Dzień dobry, prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu poniższych zadań. Z góry dziękuje za wszelką pomoc :)

Zad. 1
Jajko klasy L waży między \(\displaystyle{ 63}\) a \(\displaystyle{ 73\,\text{g.} }\)Przyjmijmy, że waga jajek klasy L ma rozkład jednostajny. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kontener zawierający \(\displaystyle{ 200}\) jaj klasy L będzie ważył ponad \(\displaystyle{ 15\,\text{kg}}\) jeżeli wiadomo, że masa własna kontenera i opakowań wynosi \(\displaystyle{ 1\,\text{kg}}\)?

Zad. 2
Na trasie do Krakowa jeździ bus, w którym jest \(\displaystyle{ 16}\) miejsc. Po drodze zatrzymuje się na \(\displaystyle{ 40}\) przystankach, na których mogą wsiąść pasażerowie. Wszyscy pasażerowie wysiadają dopiero na ostatnim przystanku (tzn. nikt nie wysiada wcześniej). Prawdopodobieństwo, że na pojedynczym przystanku będzie czekała osoba chcąca jechać do Krakowa wynosi \(\displaystyle{ 0,3.}\)
a) Jaka jest wartość oczekiwana liczby przewożonych pasażerów?
b) Ile powinno być miejsc w busie, by prawdopodobieństwo, że ktoś nie zostanie zabrany było mniejsze niż \(\displaystyle{ 0,05}\)?

Zad. 3
Średnia co czwarta osoba przychodząca do kina kupuje napój. Połowa spośród kupujących wybiera napój w opakowaniu \(\displaystyle{ 0,5}\) litra, \(\displaystyle{ \tfrac13}\) z kupujących wybiera napój \(\displaystyle{ 0,75}\) litra, a pozostałe osoby wybierają napój \(\displaystyle{ 0,3}\) litra. Obliczyć, dla ilu osób z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 0,9}\) wystarczy \(\displaystyle{ 200}\) litrów napoju.
Ostatnio zmieniony 2 sty 2025, o 14:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8035
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1707 razy

Re: Rachunek prawdopodobieństwa - twierdzenia graniczne

Post autor: janusz47 »

Twierdzenie graniczne Moivre'a = Laplace'a:

Prawdopodobieństwo, że jajko należy do klasy L

\(\displaystyle{ p = \frac{1}{73 -63} = \frac{1}{10}.}\)

Integralne Twierdzenie Moivre'a-Laplace'a

\(\displaystyle{ P(15 < S_{200} < 16) = \frac{1}{2}\left [\phi\left(\frac{16-20}{\sqrt{200\cdot \frac{1}{10}\cdot \frac{9}{10}}}\right)-\phi\left(\frac{15-20}{\sqrt{200\cdot \frac{1}{10}\cdot \frac{9}{10}}}\right)\right] =\frac{1}{2}\left[\phi\left(\frac{-4}{\sqrt{18}}\right)- \phi\left(\frac{-5}{\sqrt{18}}\right)\right] \approx 0,03. }\)

Program R

Kod: Zaznacz cały


 (1/2)*(pnorm(-4/sqrt(18))-pnorm(-5/sqrt(18)))
[1] 0.02679644
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22486
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Re: Rachunek prawdopodobieństwa - twierdzenia graniczne

Post autor: a4karo »

Znam wzorek, to podstawię. A że nie ma to sensu? Któż by się takimi drobiazgami przejmował..

Gdyby jajko ważyło między `70` a `70.1` to prawdopodobieństwo byłoby równe \(\displaystyle{ \frac1{70.1-70}=10}\)
ODPOWIEDZ