Podaj dzielnik naturalny liczby-zad.nr 2

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
zr3456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 29 lis 2015, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

Podaj dzielnik naturalny liczby-zad.nr 2

Post autor: zr3456 »

Podaj przynajmniej jeden dzielnik naturalny liczby
\(\displaystyle{ 3,600...00600...003599...99 \cdot 10 ^{120 000 001}}\).
Zer,po pierwszej szóstce jest \(\displaystyle{ 29 999 999}\),zer,po drugiej szóstce jest \(\displaystyle{ 29 999 998}\),dziewiątek,po piątce jest \(\displaystyle{ 60 000 000}\).
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1505
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 364 razy
Pomógł: 24 razy

Re: Podaj dzielnik naturalny liczby-zad.nr 2

Post autor: Niepokonana »

Jeżeli tam jest mnożenie to moim zdaniem \(\displaystyle{ 10}\).
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22485
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3857 razy

Re: Podaj dzielnik naturalny liczby-zad.nr 2

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ 3,1\cdot 10=31}\) nie dzieli się przez \(\displaystyle{ 10}\)
arek1357

Re: Podaj dzielnik naturalny liczby-zad.nr 2

Post autor: arek1357 »

Ta liczba dzieli się przez \(\displaystyle{ 11}\) łatwo zauważyć i skorzystać z cechy podzielności przez \(\displaystyle{ 11}\)

\(\displaystyle{ 3-6-6+3-5+\left[ (9-9+...9)=0\right] =3-12-2=-11}\)

Zer w potędze dziesiątki jest akurat tyle ile miejsc po przecinku...
Peter_85
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 14 sie 2010, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 4 razy

Re: Podaj dzielnik naturalny liczby-zad.nr 2

Post autor: Peter_85 »

Trywializuję, ale skoro ma być dowolny dzielnik naturalny, to bardzo proszę: \(\displaystyle{ 1}\).
arek1357

Re: Podaj dzielnik naturalny liczby-zad.nr 2

Post autor: arek1357 »

Dołożę jeszcze całą liczbę i mamy trzy dzielniki
ale dodam, że dzielniki pierwsze są najwyżej w rankingu...
zr3456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 29 lis 2015, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Podaj dzielnik naturalny liczby-zad.nr 2

Post autor: zr3456 »

Celowo nie podawałem ograniczenia(jeszcze dwa dni temu,wahałem się czy je podać,ba nawet parę godzin po opublikowaniu zadania miałem je podać, ale zostawiłem "pole do poPISu"),że dzielnik ma być liczbą naturalną różną od \(\displaystyle{ 1}\),aby się dowiedzieć,kto się "wyrwie" do odpowiedzi.Był też taki dowcipniś,że napisał,że jest tylko jedna "liczba pierwsza" czyli \(\displaystyle{ 1}\);na to mam zapytanie,skąd ta pewność,czy "doszedł" do nieskończoności na osi liczbowej i "zobaczył" "liczbę pierwszą" z lewej lub prawej strony.
zr3456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 29 lis 2015, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Podaj dzielnik naturalny liczby-zad.nr 2

Post autor: zr3456 »

arek1357 pisze: 30 gru 2024, o 22:27 Ta liczba dzieli się przez \(\displaystyle{ 11}\) łatwo zauważyć i skorzystać z cechy podzielności przez \(\displaystyle{ 11}\)

\(\displaystyle{ 3-6-6+3-5+\left[ (9-9+...9)=0\right] =3-12-2=-11}\)

Zer w potędze dziesiątki jest akurat tyle ile miejsc po przecinku...
Moje rozwiązanie jest inne,liczba jest o wiele większa i wg.mnie nie jest "łatwa do zauważenia".Nie sprawdzałem dzielników wynikających z cech podzielności przez np. \(\displaystyle{ 7}\), \(\displaystyle{ 13}\) i jakichś tam jeszcze.Jeżeli to jest \(\displaystyle{ 11}\) to jest to dodatkowe rozwiązanie.Moje rozwiązanie,tak jak napisałem,jest inne.
arek1357

Re: Podaj dzielnik naturalny liczby-zad.nr 2

Post autor: arek1357 »

To podaj swoje rozwiązanie bo to, że dzieli się przez 11 łatwo wydedukować z zastosowania cechy...
Samouk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 13 lis 2022, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
wiek: 26
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 6 razy

Re: Podaj dzielnik naturalny liczby-zad.nr 2

Post autor: Samouk1 »

zr3456 pisze: 31 gru 2024, o 00:40 Celowo nie podawałem ograniczenia(jeszcze dwa dni temu,wahałem się czy je podać,ba nawet parę godzin po opublikowaniu zadania miałem je podać, ale zostawiłem "pole do poPISu"),że dzielnik ma być liczbą naturalną różną od \(\displaystyle{ 1}\),aby się dowiedzieć,kto się "wyrwie" do odpowiedzi.Był też taki dowcipniś,że napisał,że jest tylko jedna "liczba pierwsza" czyli \(\displaystyle{ 1}\);na to mam zapytanie,skąd ta pewność,czy "doszedł" do nieskończoności na osi liczbowej i "zobaczył" "liczbę pierwszą" z lewej lub prawej strony.
Dziękujemy za pole do POpisu, Peter_85 z niego skorzystał i podał prostą, w pełni poprawną odpowiedź do Twojego zadania. Za co również jemu bardzo dziękujemy.
arek1357

Re: Podaj dzielnik naturalny liczby-zad.nr 2

Post autor: arek1357 »

Ale jakoś nie widzę innej liczby pierwszej może to kaczka dziennikarska...
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 594
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: Podaj dzielnik naturalny liczby-zad.nr 2

Post autor: Brombal »

\(\displaystyle{ 1}\), \(\displaystyle{ 7}\), \(\displaystyle{ 11}\), \(\displaystyle{ 1447}\) :)
arek1357

Re: Podaj dzielnik naturalny liczby-zad.nr 2

Post autor: arek1357 »

teraz wreszcie zapodałeś to widzę...lecz 11 już widziałem...
arek1357

Re: Podaj dzielnik naturalny liczby-zad.nr 2

Post autor: arek1357 »

Tylko, że powinien to pokazać autor posta bo on leci se w kulki...
zr3456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 29 lis 2015, o 23:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Podaj dzielnik naturalny liczby-zad.nr 2

Post autor: zr3456 »

arek1357 pisze: 31 gru 2024, o 12:31 To podaj swoje rozwiązanie bo to, że dzieli się przez 11 łatwo wydedukować z zastosowania cechy...
Jest to zadanie wymyślone i ułożone przeze mnie i bez sensu dla mnie, jest publikować zadanie z rozwiązaniem. Opracowanie zadania, aby było rozwiązywalne wymagało trochę nakładu pracy, wszystko musiało być policzone i sprawdzone do 1 cyfry, a mamy do czynienia z liczbą o 120mln cyfr!; najmniejszy błąd w publikacji, powoduje, że zadanie może być nierozwiązywalne; czy sądzisz, że zgrabne rozwiązanie, które podał Brombal wzięło się z niczego, przypadkowo ;to jest rozwiązanie, o które pytałem i kropka. Zad. nr 3 opublikowałem po to, aby szukać tego rozwiązania, a nie zajmować się dzielnikami 7,11,13.
Bombardujesz mnie dziwnymi dla mnie żądaniami, pytaniami, uwagami. Może nie zrozumiałeś mojego posta cyt:
"zr3456 pisze: ↑31 gru 2024, o 01:40
Celowo nie podawałem ograniczenia (jeszcze dwa dni temu, wahałem się czy je podać, ba nawet parę godzin po opublikowaniu zadania miałem je podać, ale zostawiłem "pole do poPISu"),że dzielnik ma być liczbą naturalną różną od 1,aby się dowiedzieć, kto się "wyrwie" do odpowiedzi. Był też taki dowcipniś, co napisał, że jest tylko jedna "liczba pierwsza" czyli 1;na to mam zapytanie, skąd ta pewność, czy "doszedł" do nieskończoności na osi liczbowej i "zobaczył" "liczbę pierwszą" z lewej lub prawej strony.
Samouk:
Dziękujemy za pole do POpisu, Peter_85 z niego skorzystał i podał prostą, w pełni poprawną odpowiedź do Twojego zadania. Za co również jemu bardzo dziękujemy." koniec cytatu.
1.Po pierwsze, postawę Peter85 ja ganię, i tym bardziej, wbrew Samoukowi, nie ma za co "bardzo dziękować".
2.Słowa "Był też taki dowcipniś, co napisał, że jest tylko jedna "liczba pierwsza" czyli 1;na to mam zapytanie, skąd ta pewność, czy "doszedł" do nieskończoności na osi liczbowej i "zobaczył" "liczbę pierwszą" z lewej lub prawej strony. " nie odnoszą się do Ciebie!,a jest odniesieniem do jakiegoś kolesia sprzed kilkunastu lat, który, tak jak peter85 chciał "celebrycko zabłysnąć" i tak do mnie napisał.
Jest to "gra słów" i skojarzeń.
3.Cała ta sytuacja kojarzy mi się ze szmoncesem z Kabaretu Dudek "W tym sęk" i skeczem Fronczewskiego z Pszoniakiem , "Docent Awas(z)" z kabaretu "Egida".
4.Zadanie nie było "kaczką dziennikarską"(nie jestem dziennikarzem i nie znam żadnego dziennikarza zajmującego się "o zgrozo" matematyką, przeceniasz ich wiedzę dot. nauk ścisłych ).Nikt cię nie atakuje, trochę za bardzo jesteście rozchwiani w osądach i pobudliwi co prowadzi do pochopnych wniosków.
5.Na te wyjaśnienia straciłem ponad godzinę czasu, bo jeszcze trafiłem na przerwę techniczną i ledwo uratowałem napisanego posta, czyżby UFO?
ODPOWIEDZ