Oblicz ile wyrazow majacych sens lub nie mozna otrzymac przestawiajac w dowolny sposob litery w wyrazie:
a)matematyka
b)algebra
c)geometria
prosze o jakies wyjasnienie i rozwiazanie nie kumam tego za bardzo;/ -_-
Zadanie z permutacji...
- szczepanik89
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 15 lip 2007, o 02:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 19 cze 2007, o 21:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
Zadanie z permutacji...
Korzystasz z permutacji z powtórzeniami.
a)\(\displaystyle{ \frac{10!}{3!2!2! 1! 1! 1!}}\) gdzie 10 to wszystkie litery, 3 to A, 2: M,T, 1: K,E,Y
b)\(\displaystyle{ \frac{7!}{2! 1! 1! 1! 1! 1!}}\)
c)\(\displaystyle{ \frac{9!}{2! 1! 1! 1! 1! 1! 1! 1!}}\)
oczywiście 1! można pominąć, ale zapisałam to, żeby było widać, jaki jest schemat
a)\(\displaystyle{ \frac{10!}{3!2!2! 1! 1! 1!}}\) gdzie 10 to wszystkie litery, 3 to A, 2: M,T, 1: K,E,Y
b)\(\displaystyle{ \frac{7!}{2! 1! 1! 1! 1! 1!}}\)
c)\(\displaystyle{ \frac{9!}{2! 1! 1! 1! 1! 1! 1! 1!}}\)
oczywiście 1! można pominąć, ale zapisałam to, żeby było widać, jaki jest schemat