Okręgi i kąty
-
Sandacz89
- Użytkownik

- Posty: 116
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszków
- Podziękował: 35 razy
Okręgi i kąty
Dwa okręgi przecinają się w punktach \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\). Przez \(\displaystyle{ A}\) poprowadzono prostą przecinająca okręgi w punktach \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ D}\). Przez \(\displaystyle{ B}\) poprowadzono prostą przecinającą okręgi w punktach \(\displaystyle{ E}\) i \(\displaystyle{ F.}\) Udowodnij że kąty \(\displaystyle{ CBD}\) i \(\displaystyle{ EAF}\) mają równe miary.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2024, o 19:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Gouranga
- Użytkownik

- Posty: 1595
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 252 razy
Re: Okręgi i kąty
Wskazówka:
\(\displaystyle{ ACB = AEB}\) bo są oparte na tym samym łuku, tak samo \(\displaystyle{ ADB = AFB.}\)
\(\displaystyle{ ACB = AEB}\) bo są oparte na tym samym łuku, tak samo \(\displaystyle{ ADB = AFB.}\)
Ostatnio zmieniony 15 gru 2024, o 19:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.