[MIX] Mix matematyczny 48
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13384
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
[MIX] Mix matematyczny 48
1. Udowodnić, że w grafie, w którym każdy cykl o długości co najmniej 4 ma cięciwę istnieje wierzchołek, którego sąsiedztwo jest kliką.
Cięciwa cyklu \(\displaystyle{ A_1A_2…A_nA_1 }\) to krawędź \(\displaystyle{ A_iA_j }\) taka, że \(\displaystyle{ |i-j|>1 }\) oraz \(\displaystyle{ \{ i, j \} \neq \{ 1, n \}. }\)
2. Niech \(\displaystyle{ n }\) będzie daną liczbą nieparzystą. Wyznaczyć największą możliwie wartość \(\displaystyle{ f(n) }\) taką, że jeśli \(\displaystyle{ a_1,…,a_n }\) są dowolnymi liczbami rzeczywistymi, których suma jest liczbą całkowitą, to istnieje \(\displaystyle{ j }\) takie, iż \(\displaystyle{ |a_j - \frac{1}{2}| \ge f(n).}\)
3. Wyznaczyć wszystkie funkcje \(\displaystyle{ f: \mathbb{R^{+}} \to \mathbb{R} }\) takie, że
\(\displaystyle{ f(x+y)=f(x^2+y^2)}\) dla \(\displaystyle{ x, y \in \mathbb{R^{+}}}\)
gdzie \(\displaystyle{ \mathbb{R^{+}}}\) to zbiór liczb rzeczywistych dodatnich.
4. Udowodnić, że \(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \sqrt[3]{2} -1} = \sqrt[3]{\frac{1}{9}} - \sqrt[3]{\frac{2}{9}}+ \sqrt[3]{\frac{4}{9}}. }\)
5. Wykazać, że \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{+\infty} \frac{1}{2^n (1+ \sqrt[2^n]{2})} = \frac{1}{\ln(2)} – 1.}\)
6. W kwadracie \(\displaystyle{ ABCD }\) punkt \(\displaystyle{ K}\) jest środkiem boku \(\displaystyle{ CD}\), a w punkcie \(\displaystyle{ L}\) przecina się odcinek \(\displaystyle{ KB}\) z przekątną \(\displaystyle{ AC}\). Wyznaczyć kąt \(\displaystyle{ ALB}\).
7. Jakie liczby całkowite \(\displaystyle{ a }\) i \(\displaystyle{ b }\) są takie, że:
\(\displaystyle{ a^2 }\) dzieli \(\displaystyle{ b^3 }\) oraz \(\displaystyle{ b-1 }\) dzieli \(\displaystyle{ a-1 }\) ?
8. Wyznaczyć wszystkie liczby zespolone \(\displaystyle{ z }\) iż \(\displaystyle{ |z^2|= |z+1|}\) i określić \(\displaystyle{ \max_{z \in A} \ |\Re(z)|}\) i \(\displaystyle{ \min _{z \in A} \ |\Re(z)|}\)
gdzie \(\displaystyle{ A}\) jest zbiorem rozwiązań tego równania .
9. Rozwiązać układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^3-y^3-z^3=207 \\ x-2y+z= -2 \\ x^2-2z^2 -3y=2.\end{cases}}\)
Cięciwa cyklu \(\displaystyle{ A_1A_2…A_nA_1 }\) to krawędź \(\displaystyle{ A_iA_j }\) taka, że \(\displaystyle{ |i-j|>1 }\) oraz \(\displaystyle{ \{ i, j \} \neq \{ 1, n \}. }\)
2. Niech \(\displaystyle{ n }\) będzie daną liczbą nieparzystą. Wyznaczyć największą możliwie wartość \(\displaystyle{ f(n) }\) taką, że jeśli \(\displaystyle{ a_1,…,a_n }\) są dowolnymi liczbami rzeczywistymi, których suma jest liczbą całkowitą, to istnieje \(\displaystyle{ j }\) takie, iż \(\displaystyle{ |a_j - \frac{1}{2}| \ge f(n).}\)
3. Wyznaczyć wszystkie funkcje \(\displaystyle{ f: \mathbb{R^{+}} \to \mathbb{R} }\) takie, że
\(\displaystyle{ f(x+y)=f(x^2+y^2)}\) dla \(\displaystyle{ x, y \in \mathbb{R^{+}}}\)
gdzie \(\displaystyle{ \mathbb{R^{+}}}\) to zbiór liczb rzeczywistych dodatnich.
4. Udowodnić, że \(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \sqrt[3]{2} -1} = \sqrt[3]{\frac{1}{9}} - \sqrt[3]{\frac{2}{9}}+ \sqrt[3]{\frac{4}{9}}. }\)
5. Wykazać, że \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{+\infty} \frac{1}{2^n (1+ \sqrt[2^n]{2})} = \frac{1}{\ln(2)} – 1.}\)
6. W kwadracie \(\displaystyle{ ABCD }\) punkt \(\displaystyle{ K}\) jest środkiem boku \(\displaystyle{ CD}\), a w punkcie \(\displaystyle{ L}\) przecina się odcinek \(\displaystyle{ KB}\) z przekątną \(\displaystyle{ AC}\). Wyznaczyć kąt \(\displaystyle{ ALB}\).
7. Jakie liczby całkowite \(\displaystyle{ a }\) i \(\displaystyle{ b }\) są takie, że:
\(\displaystyle{ a^2 }\) dzieli \(\displaystyle{ b^3 }\) oraz \(\displaystyle{ b-1 }\) dzieli \(\displaystyle{ a-1 }\) ?
8. Wyznaczyć wszystkie liczby zespolone \(\displaystyle{ z }\) iż \(\displaystyle{ |z^2|= |z+1|}\) i określić \(\displaystyle{ \max_{z \in A} \ |\Re(z)|}\) i \(\displaystyle{ \min _{z \in A} \ |\Re(z)|}\)
gdzie \(\displaystyle{ A}\) jest zbiorem rozwiązań tego równania .
9. Rozwiązać układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^3-y^3-z^3=207 \\ x-2y+z= -2 \\ x^2-2z^2 -3y=2.\end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 8 gru 2024, o 00:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja.
-
arek1357
Re: [MIX] Mix matematyczny 48
zad. 5
Łatwo zauważyć, że:
\(\displaystyle{ \prod_{k=1}^{n} \left( 1+x^{ \frac{1}{2^k} }\right) = \frac{x-1}{x^{ \frac{1}{2^n} }-1} }\)
wystarczy nawiasy po kolei wymnażać i zostanie \(\displaystyle{ x-1}\)
zlogarytmujmy obustronnie:
i otrzymamy:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \ln\left( 1+x^{ \frac{1}{2^k} }\right) =\ln\left( x-1\right) -\ln\left( x^{ \frac{1}{2^n }}-1\right) /' }\)
zróżniczkujmy obustronnie i otrzymamy:
\(\displaystyle{ \frac{1}{x} \sum_{k=1}^{n} \frac{x^{ \frac{1}{2^k} }}{2^k\left( x^{ \frac{1}{x^k} }+1\right) } = \frac{1}{x-1} - \frac{1}{x} \frac{x^{ \frac{1}{2^n} }}{2^n\left( x^{ \frac{1}{2^n} }-1 \right) } / \cdot x}\)
po wymnożeniu przez \(\displaystyle{ x}\) otrzymamy:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \frac{x^{ \frac{1}{x^k} }}{2^k\left( x^{ \frac{1}{2^k} }+1\right) } = \frac{x}{x-1} - \frac{x^{ \frac{1}{2^n} }}{2^n \left( x^{ \frac{1}{x^n} }-1\right) } }\)
jest to wyrażenie podobne do naszego szeregu jakbyśmy chcieli przejść np. do nieskończoności, ale ma dwie wady:
1. Jest tylko podobne a nie takie samo
2. szereg z pewnością jest rozbieźny dla \(\displaystyle{ x>1}\)
zróbmy podstawienie:
\(\displaystyle{ x:= \frac{1}{x} }\)
i otrzymamy:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \frac{1}{2^k\left( 1+x^{ \frac{1}{2^k} }\right) } = \frac{1}{1-x} - \frac{1}{2^n \left( 1-x^{ \frac{1}{2^n} }\right) } }\)
lub:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \frac{1}{2^k\left( 1+x^{ \frac{1}{2^k} }\right) } = \frac{1}{1-x} + \frac{1}{2^n \left( x^{ \frac{1}{2^n} } -1\right) }= \frac{1}{1-x} + \frac{2^{-n}}{ x^{ 2^{-n} } -1 } , x>1 }\)
i teraz granica:
\(\displaystyle{ \lim_{n \rightarrow \infty } \frac{2^{-n}}{a^{2^{-n}}-1} = \lim_{t \rightarrow 0} \frac{t}{a^t-1} = \frac{1}{\ln a} }\)
przechodząc do granicy nieskończonej otrzymamy:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{2^k\left( 1+x^{ \frac{1}{2^k} }\right) } = \frac{1}{1-x} + \frac{1}{\ln x} , x>1 }\)
podstawiając:
\(\displaystyle{ x=2 }\)
otrzymamy:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{2^k\left( 1+2^{ \frac{1}{2^n} }\right) } = \frac{1}{\ln 2}-1 }\)
cnd...
zad. 3
\(\displaystyle{ f(x^2+y^2)=f(x+y)}\)
zróbmy podstawienie:
\(\displaystyle{ x=r\cos \varphi , y=r\sin \varphi}\)
otrzymamy:
\(\displaystyle{ f(r^2)=f\left[ r \sqrt{2}\sin\left( \varphi+ \frac{\pi}{4} \right) \right] }\)
z dowolności \(\displaystyle{ r}\) oraz \(\displaystyle{ \varphi}\) wynika, że funkcja musi być stała
\(\displaystyle{ f(x)=c , x>0}\)
Łatwo zauważyć, że:
\(\displaystyle{ \prod_{k=1}^{n} \left( 1+x^{ \frac{1}{2^k} }\right) = \frac{x-1}{x^{ \frac{1}{2^n} }-1} }\)
wystarczy nawiasy po kolei wymnażać i zostanie \(\displaystyle{ x-1}\)
zlogarytmujmy obustronnie:
i otrzymamy:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \ln\left( 1+x^{ \frac{1}{2^k} }\right) =\ln\left( x-1\right) -\ln\left( x^{ \frac{1}{2^n }}-1\right) /' }\)
zróżniczkujmy obustronnie i otrzymamy:
\(\displaystyle{ \frac{1}{x} \sum_{k=1}^{n} \frac{x^{ \frac{1}{2^k} }}{2^k\left( x^{ \frac{1}{x^k} }+1\right) } = \frac{1}{x-1} - \frac{1}{x} \frac{x^{ \frac{1}{2^n} }}{2^n\left( x^{ \frac{1}{2^n} }-1 \right) } / \cdot x}\)
po wymnożeniu przez \(\displaystyle{ x}\) otrzymamy:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \frac{x^{ \frac{1}{x^k} }}{2^k\left( x^{ \frac{1}{2^k} }+1\right) } = \frac{x}{x-1} - \frac{x^{ \frac{1}{2^n} }}{2^n \left( x^{ \frac{1}{x^n} }-1\right) } }\)
jest to wyrażenie podobne do naszego szeregu jakbyśmy chcieli przejść np. do nieskończoności, ale ma dwie wady:
1. Jest tylko podobne a nie takie samo
2. szereg z pewnością jest rozbieźny dla \(\displaystyle{ x>1}\)
zróbmy podstawienie:
\(\displaystyle{ x:= \frac{1}{x} }\)
i otrzymamy:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \frac{1}{2^k\left( 1+x^{ \frac{1}{2^k} }\right) } = \frac{1}{1-x} - \frac{1}{2^n \left( 1-x^{ \frac{1}{2^n} }\right) } }\)
lub:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \frac{1}{2^k\left( 1+x^{ \frac{1}{2^k} }\right) } = \frac{1}{1-x} + \frac{1}{2^n \left( x^{ \frac{1}{2^n} } -1\right) }= \frac{1}{1-x} + \frac{2^{-n}}{ x^{ 2^{-n} } -1 } , x>1 }\)
i teraz granica:
\(\displaystyle{ \lim_{n \rightarrow \infty } \frac{2^{-n}}{a^{2^{-n}}-1} = \lim_{t \rightarrow 0} \frac{t}{a^t-1} = \frac{1}{\ln a} }\)
przechodząc do granicy nieskończonej otrzymamy:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{1}{2^k\left( 1+x^{ \frac{1}{2^k} }\right) } = \frac{1}{1-x} + \frac{1}{\ln x} , x>1 }\)
podstawiając:
\(\displaystyle{ x=2 }\)
otrzymamy:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{2^k\left( 1+2^{ \frac{1}{2^n} }\right) } = \frac{1}{\ln 2}-1 }\)
cnd...
zad. 3
\(\displaystyle{ f(x^2+y^2)=f(x+y)}\)
zróbmy podstawienie:
\(\displaystyle{ x=r\cos \varphi , y=r\sin \varphi}\)
otrzymamy:
\(\displaystyle{ f(r^2)=f\left[ r \sqrt{2}\sin\left( \varphi+ \frac{\pi}{4} \right) \right] }\)
z dowolności \(\displaystyle{ r}\) oraz \(\displaystyle{ \varphi}\) wynika, że funkcja musi być stała
\(\displaystyle{ f(x)=c , x>0}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13384
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13384
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
-
arek1357
Re: [MIX] Mix matematyczny 48
w kwestii:
\(\displaystyle{ f(x+1)=f(x^2+1)}\)
lub wygodniej:
\(\displaystyle{ f(x)=f(x^2-2x+2) }\)
pokusiłbym się o rozbicie zbioru rzeczywistych na sumę rozłącznych \(\displaystyle{ A_{\alpha}}\)
gdzie jeżeli \(\displaystyle{ x \in A_{\alpha} \Rightarrow x^2-2x+2 \in A_{\alpha} }\)
\(\displaystyle{ \\R= \bigcup_{\alpha \in T}^{} A_{\alpha}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=a_{\alpha} , x \in A_{\alpha}}\)
np:
\(\displaystyle{ A_{i}=\left\{ 0 , 2 \right\} }\)
\(\displaystyle{ f(x+1)=f(x^2+1)}\)
lub wygodniej:
\(\displaystyle{ f(x)=f(x^2-2x+2) }\)
pokusiłbym się o rozbicie zbioru rzeczywistych na sumę rozłącznych \(\displaystyle{ A_{\alpha}}\)
gdzie jeżeli \(\displaystyle{ x \in A_{\alpha} \Rightarrow x^2-2x+2 \in A_{\alpha} }\)
\(\displaystyle{ \\R= \bigcup_{\alpha \in T}^{} A_{\alpha}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=a_{\alpha} , x \in A_{\alpha}}\)
np:
\(\displaystyle{ A_{i}=\left\{ 0 , 2 \right\} }\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13384
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Re: [MIX] Mix matematyczny 48
czyli na \(\displaystyle{ (0, 1) \cup \langle1, 2) \cup \langle2, 5) \cup .... }\) 
Ostatnio zmieniony 14 gru 2024, o 18:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
arek1357
Re: [MIX] Mix matematyczny 48
Czemu tak...
niech np:
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2} ,x^2-2x+2= \frac{5}{4} \in A_{j} ,.... \left( \frac{5}{4} \right)^2-2 \cdot \frac{5}{4}+2= \frac{17}{16} ,... \in A_{j} }\)
\(\displaystyle{ 0^2-2 \cdot 0+2=2 , 2^2-2 \cdot 2+2=0}\)
tu się sytuacja zapętla i dlatego:
\(\displaystyle{ A_{i}=\left\{ 0,2\right\} }\)
niech np:
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2} ,x^2-2x+2= \frac{5}{4} \in A_{j} ,.... \left( \frac{5}{4} \right)^2-2 \cdot \frac{5}{4}+2= \frac{17}{16} ,... \in A_{j} }\)
\(\displaystyle{ 0^2-2 \cdot 0+2=2 , 2^2-2 \cdot 2+2=0}\)
tu się sytuacja zapętla i dlatego:
\(\displaystyle{ A_{i}=\left\{ 0,2\right\} }\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13384
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
-
arek1357
Re: [MIX] Mix matematyczny 48
A w pierwszym to zawsze sprowadzi się raczej do kliki trójkąta...tak mi się widzi to...
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13384
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
-
arek1357
Re: [MIX] Mix matematyczny 48
jest chyba jeszcze jedno rozwiązanie
Za to drugie bo albo jest za proste albo treść pogmatwana...
I w trzecim a4Karo przechodzi zbyt śmiało ponad granicę dziedziny...
Co do 7 czekam aż Brombal wrzuci a jak nie to pokażę co skleciłem na brudno i szybko...
A co do ósmego wychodzi jakaś fasolka w której nietrudno poszukać kresów...
Zad.7
\(\displaystyle{ a^2|b^3}\)
Można z tego wywnioskować o ile a nie jest jedynką lub minus jedynką, że każdy pierwszy dzielnik z potęgą liczby a dzieli również b co oznacza:
\(\displaystyle{ a=\epsilon_{1} p_{1}^{r_{1}} \cdot ... \cdot p_{k}^{r_{k}} }\)
\(\displaystyle{ b=\epsilon_{2} \beta p_{1}^{s_{1}} \cdot ... \cdot p_{k}^{s_{k}} }\)
\(\displaystyle{ \epsilon_{1} , \epsilon_{2} = \pm 1 , (\beta , p_{i})=1 , 2r_{i} \le 3s_{i} , \beta>0}\)
te warunki w zupełności wystarczą na spełnienie tego, aby: \(\displaystyle{ a^2|b^3}\)
warunek drugi:
\(\displaystyle{ b-1|a-1}\)
implikuje aby:
\(\displaystyle{ \left| b-1\right| \le \left| a-1\right| }\)
lub:
\(\displaystyle{ \left| \epsilon_{2} \beta p_{1}^{s_{1}} \cdot ... \cdot p_{k}^{s_{k}}-1 \right| \le \left| \epsilon_{1} p_{1}^{r_{1}} \cdot ... \cdot p_{k}^{r_{k}} -1\right| }\)
połóżmy:
\(\displaystyle{ t= p_{1}^{r_{1}} \cdot ... \cdot p_{k}^{r_{k}} }\)
to się uzgrabni:
\(\displaystyle{ \left| \epsilon_{2} \beta t-1 \right| \le \left| \epsilon_{1}t -1\right| }\)
teraz nie będę wszystkiego pisał tak w skrócie mamy cztery przypadki:
1) \(\displaystyle{ \epsilon_{1} , \epsilon_{2} =1,1 }\)
2) \(\displaystyle{ \epsilon_{1} , \epsilon_{2} =1,-1 }\)
3) \(\displaystyle{ \epsilon_{1} , \epsilon_{2} =-1,1 }\)
4) \(\displaystyle{ \epsilon_{1} , \epsilon_{2} =-1,-1 }\)
zakładam najpierw, że: \(\displaystyle{ t \ge 2}\)
z tego już nie wdając się w obliczenia (tam trzeba tylko sprawdzić kilka prostych nierówności) otrzymałem, że:
\(\displaystyle{ \left( a=b \neq (0,0) , (1,1)\right) ; \left( a=-2 , b=4\right) ; \left( a=-2 , b=2\right) }\)
trzeba dołożyć jeszcze takie przypadki jak np:
\(\displaystyle{ a= \pm 1}\)
\(\displaystyle{ (1,b) , b \neq 0 ; \left( -1,2\right) }\)
oraz:
\(\displaystyle{ (a,0) , a \neq 0 }\)
może coś przeoczyłem...
Za to drugie bo albo jest za proste albo treść pogmatwana...
I w trzecim a4Karo przechodzi zbyt śmiało ponad granicę dziedziny...
Co do 7 czekam aż Brombal wrzuci a jak nie to pokażę co skleciłem na brudno i szybko...
A co do ósmego wychodzi jakaś fasolka w której nietrudno poszukać kresów...
Zad.7
\(\displaystyle{ a^2|b^3}\)
Można z tego wywnioskować o ile a nie jest jedynką lub minus jedynką, że każdy pierwszy dzielnik z potęgą liczby a dzieli również b co oznacza:
\(\displaystyle{ a=\epsilon_{1} p_{1}^{r_{1}} \cdot ... \cdot p_{k}^{r_{k}} }\)
\(\displaystyle{ b=\epsilon_{2} \beta p_{1}^{s_{1}} \cdot ... \cdot p_{k}^{s_{k}} }\)
\(\displaystyle{ \epsilon_{1} , \epsilon_{2} = \pm 1 , (\beta , p_{i})=1 , 2r_{i} \le 3s_{i} , \beta>0}\)
te warunki w zupełności wystarczą na spełnienie tego, aby: \(\displaystyle{ a^2|b^3}\)
warunek drugi:
\(\displaystyle{ b-1|a-1}\)
implikuje aby:
\(\displaystyle{ \left| b-1\right| \le \left| a-1\right| }\)
lub:
\(\displaystyle{ \left| \epsilon_{2} \beta p_{1}^{s_{1}} \cdot ... \cdot p_{k}^{s_{k}}-1 \right| \le \left| \epsilon_{1} p_{1}^{r_{1}} \cdot ... \cdot p_{k}^{r_{k}} -1\right| }\)
połóżmy:
\(\displaystyle{ t= p_{1}^{r_{1}} \cdot ... \cdot p_{k}^{r_{k}} }\)
to się uzgrabni:
\(\displaystyle{ \left| \epsilon_{2} \beta t-1 \right| \le \left| \epsilon_{1}t -1\right| }\)
teraz nie będę wszystkiego pisał tak w skrócie mamy cztery przypadki:
1) \(\displaystyle{ \epsilon_{1} , \epsilon_{2} =1,1 }\)
2) \(\displaystyle{ \epsilon_{1} , \epsilon_{2} =1,-1 }\)
3) \(\displaystyle{ \epsilon_{1} , \epsilon_{2} =-1,1 }\)
4) \(\displaystyle{ \epsilon_{1} , \epsilon_{2} =-1,-1 }\)
zakładam najpierw, że: \(\displaystyle{ t \ge 2}\)
z tego już nie wdając się w obliczenia (tam trzeba tylko sprawdzić kilka prostych nierówności) otrzymałem, że:
\(\displaystyle{ \left( a=b \neq (0,0) , (1,1)\right) ; \left( a=-2 , b=4\right) ; \left( a=-2 , b=2\right) }\)
trzeba dołożyć jeszcze takie przypadki jak np:
\(\displaystyle{ a= \pm 1}\)
\(\displaystyle{ (1,b) , b \neq 0 ; \left( -1,2\right) }\)
oraz:
\(\displaystyle{ (a,0) , a \neq 0 }\)
może coś przeoczyłem...
Ostatnio zmieniony 15 gru 2024, o 13:40 przez arek1357, łącznie zmieniany 1 raz.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13384
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy

