NWD dla x

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13384
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

NWD dla x

Post autor: mol_ksiazkowy »

Wykaż lub obal: Jeśli \(\displaystyle{ x \ge 1}\) to istnieje liczba naturalna \(\displaystyle{ n}\) taka, że \(\displaystyle{ NWD(\lfloor x \rfloor, \lfloor nx \rfloor )=1}\).
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 485 razy

Re: NWD dla x

Post autor: timon92 »

\(x=2\)
arek1357

Re: NWD dla x

Post autor: arek1357 »

jemu prawdopodobnie chodzi o niewymierne...
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13384
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Re: NWD dla x

Post autor: mol_ksiazkowy »

Istotnie. np \(\displaystyle{ x= \pi}\) ; \(\displaystyle{ n=8}\) itd...
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 592
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 46 razy

Re: NWD dla x

Post autor: Brombal »

\(\displaystyle{ x=\lfloor x \rfloor+ \frac{1}{n-1} }\)
\(\displaystyle{ \lfloor nx \rfloor=n\lfloor x \rfloor+ \lfloor\frac{n}{n-1}\rfloor =n\lfloor x \rfloor+1}\)
ODPOWIEDZ