nierownosc logarytmiczna
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
nierownosc logarytmiczna
\(\displaystyle{ log_{\frac{1}{3}}[log_4(x^2-5)]>0 \\ log_4 (x^2-5)1\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x\in (-\infty;-\sqrt5)\cup (\sqrt5;\infty)\\x\in (-\infty;-\sqrt6)\cup (\sqrt6;\infty)\end{cases}}\)
Rozwiązania w dziedzinie:
\(\displaystyle{ (-3;-\sqrt6)\cup (\sqrt6;3)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x\in (-\infty;-\sqrt5)\cup (\sqrt5;\infty)\\x\in (-\infty;-\sqrt6)\cup (\sqrt6;\infty)\end{cases}}\)
Rozwiązania w dziedzinie:
\(\displaystyle{ (-3;-\sqrt6)\cup (\sqrt6;3)}\)
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
nierownosc logarytmiczna
\(\displaystyle{ \log_{\frac{1}{3}} 1=0}\), następnie korzystając z monotoniczności funkcji logarytmicznej opuszczamy logarytm i zmieniamy znak nierówności (w podstawie mamy \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)).