2 do potęgi x
-
Kera
- Użytkownik

- Posty: 140
- Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 4 razy
2 do potęgi x
Jak szybko obliczyć \(\displaystyle{ 2 ^{x}}\) z dowolnej liczby N.
np:
\(\displaystyle{ 1024 = 2^{10} }\)
proste, dla:
\(\displaystyle{ 90854840536950861318665475986000566794205170085914757535186274897579911014174740415773881339220445695095315200783272241691825203576832 = 2 ^{445} }\)
a co z coraz większymi liczbami.
Załóżmy że mamy liczę N mającą w zapisie dziesiętnym miliardy cyfr, dzielenie jej przez 2 trwałoby zbyt długo. Czy jest jakiś szybki sposób?
np:
\(\displaystyle{ 1024 = 2^{10} }\)
proste, dla:
\(\displaystyle{ 90854840536950861318665475986000566794205170085914757535186274897579911014174740415773881339220445695095315200783272241691825203576832 = 2 ^{445} }\)
a co z coraz większymi liczbami.
Załóżmy że mamy liczę N mającą w zapisie dziesiętnym miliardy cyfr, dzielenie jej przez 2 trwałoby zbyt długo. Czy jest jakiś szybki sposób?
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22486
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Re: 2 do potęgi x
Co to znaczy "obliczyć"? Wypisać wszystkie cyfry po kolei? Podejrzewam, że nie ma na świecie tyle przestrzeni dyskowej, żeby to zrobić.
-
Kera
- Użytkownik

- Posty: 140
- Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: 2 do potęgi x
"obliczyć" czyli obliczyć \(\displaystyle{ 2 ^{x} }\) jakąś szybką metodą o ile taka istnieje. Pytanie dotyczy, czy jest jakiś sposób?
Dodano po 2 minutach 50 sekundach:
podać wartość x
Dodano po 2 minutach 50 sekundach:
podać wartość x
-
Brombal
- Użytkownik

- Posty: 594
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 46 razy
Re: 2 do potęgi x
Chodzi ci o algorytm szybkiego potęgowania?
Bo jeżeli chodzi o zapis w systemie dwójkowym to podana liczba to
\(\displaystyle{ 1000.....0_{2} }\) z \(\displaystyle{ 445}\)-cioma zerami. dzielenie przez \(\displaystyle{ 2}\) to zwykłe ucięcie jednego zera.
Dodano po 2 minutach 15 sekundach:
Operacja na liczbach z miliardem cyfr dziesiętnych robiłem. Zwykłe dzielenie trwało godziny.
Bo jeżeli chodzi o zapis w systemie dwójkowym to podana liczba to
\(\displaystyle{ 1000.....0_{2} }\) z \(\displaystyle{ 445}\)-cioma zerami. dzielenie przez \(\displaystyle{ 2}\) to zwykłe ucięcie jednego zera.
Dodano po 2 minutach 15 sekundach:
Operacja na liczbach z miliardem cyfr dziesiętnych robiłem. Zwykłe dzielenie trwało godziny.
-
Kera
- Użytkownik

- Posty: 140
- Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: 2 do potęgi x
podam przykład:
\(\displaystyle{ 2 ^{777176}}\) mod 398563072 = \(\displaystyle{ 2 ^{8} }\) , więc \(\displaystyle{ x=8}\).
Jak obliczyć x gdy potęga i dzielnik modulo, ma miliard cyfr w zapisie \(\displaystyle{ _{10}}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{777176}}\) mod 398563072 = \(\displaystyle{ 2 ^{8} }\) , więc \(\displaystyle{ x=8}\).
Jak obliczyć x gdy potęga i dzielnik modulo, ma miliard cyfr w zapisie \(\displaystyle{ _{10}}\)
-
Brombal
- Użytkownik

- Posty: 594
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 46 razy
Re: 2 do potęgi x
\(\displaystyle{ 398563072_{10}=1100000111110011010010000000_{2}}\)
Jak widać ostatnia jedynka na ósmej pozycji.
Dodano po 3 godzinach 38 minutach 18 sekundach:
\(\displaystyle{ \frac{777176}{8} =97 147}\)
Dodano po 3 minutach 16 sekundach:
\(\displaystyle{ \frac{398563072}{2^8} =1 556 887}\)
Jak widać ostatnia jedynka na ósmej pozycji.
Dodano po 3 godzinach 38 minutach 18 sekundach:
\(\displaystyle{ \frac{777176}{8} =97 147}\)
Dodano po 3 minutach 16 sekundach:
\(\displaystyle{ \frac{398563072}{2^8} =1 556 887}\)
-
Kera
- Użytkownik

- Posty: 140
- Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: 2 do potęgi x
A co powiesz Brombal na taki przykład:
\(\displaystyle{ 2 ^{795343}}\) mod \(\displaystyle{ 1631448064 = 2 ^{31} }\) czyli \(\displaystyle{ x=31}\)
wtedy:
\(\displaystyle{ 1631448064 _{10} }\) \(\displaystyle{ = }\) \(\displaystyle{ 0110 0001 0011 1101 1110 1100 0000 0000 _{2}}\)
tutaj x= \(\displaystyle{ 10 \neq 31}\)
Dodano po 8 godzinach 4 minutach 23 sekundach:
błąd, zamiast mod \(\displaystyle{ 1631448064}\) powinno być mod \(\displaystyle{ 3262896128}\) ,wtedy \(\displaystyle{ x=11 \neq 31}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{795343}}\) mod \(\displaystyle{ 1631448064 = 2 ^{31} }\) czyli \(\displaystyle{ x=31}\)
wtedy:
\(\displaystyle{ 1631448064 _{10} }\) \(\displaystyle{ = }\) \(\displaystyle{ 0110 0001 0011 1101 1110 1100 0000 0000 _{2}}\)
tutaj x= \(\displaystyle{ 10 \neq 31}\)
Dodano po 8 godzinach 4 minutach 23 sekundach:
błąd, zamiast mod \(\displaystyle{ 1631448064}\) powinno być mod \(\displaystyle{ 3262896128}\) ,wtedy \(\displaystyle{ x=11 \neq 31}\)
-
Kera
- Użytkownik

- Posty: 140
- Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: 2 do potęgi x
podniosłeś faktycznie \(\displaystyle{ 2 ^{795343} }\) mod \(\displaystyle{ 3262896128}\) i obliczyłeś resztę? Jeżeli tak to moje założenie jest fałszywe 
-
Brombal
- Użytkownik

- Posty: 594
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 46 razy
Re: 2 do potęgi x
Sprawdzę jeszcze raz
Dodano po 4 godzinach 39 minutach 4 sekundach:
Sprawdziłem Twoje wyniki są prawidłowe.
Przeliczyłem bezpośrednio.
Pierwsza liczba ma \(\displaystyle{ 233954}\) cyfr i mod \(\displaystyle{ 256}\)
Druga liczba ma \(\displaystyle{ 239423}\) cyfr i mod \(\displaystyle{ 2147483648}\)
Pomyliłem się na szczęście.
Dodano po 12 godzinach 36 minutach 59 sekundach:
wynik to
\(\displaystyle{ 255023744}\) czyli \(\displaystyle{ 2^{7} \cdot 1992373 }\)
Poprawny wynik to \(\displaystyle{ 2147483648}\) czyli \(\displaystyle{ 2^{31}}\)
Dodano po 4 godzinach 39 minutach 4 sekundach:
Sprawdziłem Twoje wyniki są prawidłowe.
Przeliczyłem bezpośrednio.
Pierwsza liczba ma \(\displaystyle{ 233954}\) cyfr i mod \(\displaystyle{ 256}\)
Druga liczba ma \(\displaystyle{ 239423}\) cyfr i mod \(\displaystyle{ 2147483648}\)
Pomyliłem się na szczęście.
Dodano po 12 godzinach 36 minutach 59 sekundach:
Sprawdziłem bezpośrednio powyższe dane dla omyłkowego \(\displaystyle{ 326289612}\)Kera pisze: 5 gru 2024, o 16:39 podniosłeś faktycznie \(\displaystyle{ 2 ^{795343} }\) mod \(\displaystyle{ 3262896128}\) i obliczyłeś resztę? Jeżeli tak to moje założenie jest fałszywe![]()
wynik to
\(\displaystyle{ 255023744}\) czyli \(\displaystyle{ 2^{7} \cdot 1992373 }\)
Poprawny wynik to \(\displaystyle{ 2147483648}\) czyli \(\displaystyle{ 2^{31}}\)