Wyznacz pochodną
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Wyznacz pochodną
Niech \(\displaystyle{ x_0=1}\) należy do dziedziny \(\displaystyle{ f(x)}\). Jeśli \(\displaystyle{ \lim _{x \to 1}\frac{f(x)-3}{x-1}=3}\), wyznacz \(\displaystyle{ f'(1)}\).
Jak to zrobić? Może mi ktoś pomóc?
Jak to zrobić? Może mi ktoś pomóc?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
-
arek1357
Re: Wyznacz pochodną
\(\displaystyle{ \frac{f(x)-3}{x-1} =3+a(x) , a(1)=0}\)
Według mnie Mol dobrze to zinterpretował...
Dodano po 1 minucie 28 sekundach:
brakuje tam tylko prima...
Według mnie Mol dobrze to zinterpretował...
Dodano po 1 minucie 28 sekundach:
brakuje tam tylko prima...
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Wyznacz pochodną
A skąd wiesz, że \(\displaystyle{ \frac{f(x)-3}{x-1} =3+a(x)}\)?
Ja chyba wiem o co chodziło Molowi. Bo ta granica w jedynce jest skończona, a w mianowniku mamy zero, więc, żeby była w ogóle szansa, żeby ta granica była skończona, to licznik też musi być równy zero, żeby było wyrażenie nieoznaczone, stąd \(\displaystyle{ f(1)=3}\) i dalej to już wychodzi.
Dobrze mówię?
Ja chyba wiem o co chodziło Molowi. Bo ta granica w jedynce jest skończona, a w mianowniku mamy zero, więc, żeby była w ogóle szansa, żeby ta granica była skończona, to licznik też musi być równy zero, żeby było wyrażenie nieoznaczone, stąd \(\displaystyle{ f(1)=3}\) i dalej to już wychodzi.
Dobrze mówię?
-
arek1357
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Wyznacz pochodną
Czy rzeczywiście trzeba zgadywać wzór funkcji \(\displaystyle{ f(x) = 3x }\) "w najprostszej postaci ", jeśli popatrzymy na granicę tej funkcji w punkcie \(\displaystyle{ (1,0) }\) równą \(\displaystyle{ 3 ?}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Re: Wyznacz pochodną
\(\displaystyle{ f }\) może też nie być ciągła w \(\displaystyle{ x_0}\) i \(\displaystyle{ f'(1)}\) może nie istnieć....

Chyba z tego, które podał Arek..., tj.Z jakiego równania?
\(\displaystyle{ \frac{f(x)-3}{x-1} =3+a(x) , a(1)=0}\)
Nie trzeba, ale można...Czy rzeczywiście trzeba zgadywać wzór funkcji?
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22458
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Wyznacz pochodną
Pewnie rozczaruję mola (do pewnego stopnia), arka i janusza. Watpliwości maxa sa jak najbardziej uzasadnione.
Funkcja
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases}
3x & x\neq 1\\ 7 & x=1
\end{cases}}\)
spełnia warunki zadania, a w punkcie `x=1` nie jest nawet ciągła.
Bez założenie ciągłości w jedynce zadanie jest więc nie do zrobienia.
Funkcja
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases}
3x & x\neq 1\\ 7 & x=1
\end{cases}}\)
spełnia warunki zadania, a w punkcie `x=1` nie jest nawet ciągła.
Bez założenie ciągłości w jedynce zadanie jest więc nie do zrobienia.
-
arek1357
Re: Wyznacz pochodną
Ale mnie nikt nie rozczarował wręcz przeciwnie funkcja nieciągła nie ma pochodnej w jakimś punkcie więc licząc pochodną zakładam, że cały czas, że funkcja jest różniczkowalna więc po co wyważać drzwi, które już dawno są otwarte i wykazywać się nadgorliwością zresztą jak zwykle...
Twoim zadaniem było przekonać przekonanych, że funkcja nieróżniczkowalna nie ma pochodnej i zapewniam , że ci się udało...
Twoim zadaniem było przekonać przekonanych, że funkcja nieróżniczkowalna nie ma pochodnej i zapewniam , że ci się udało...
a tu to ci nie pomogę proponuję lepsze okulary...Z jakiego równania?