Uzasadnij, że zbiór nie jest ciałem

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3692
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1122 razy
Pomógł: 6 razy

Uzasadnij, że zbiór nie jest ciałem

Post autor: max123321 »

Uzasadnij, że zbiór \(\displaystyle{ a+b\sqrt{2}+c\sqrt{3}}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b,c\in \QQ}\), nie jest ciałem.

Proszę o sprawdzenie poniższego rozwiązania:
Wiemy, że \(\displaystyle{ \sqrt{2}\cdot\sqrt{3}=
\sqrt{6}}\)
. Wystarczy zatem pokazać, że \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\) nie da się przedstawić w postaci \(\displaystyle{ a+b\sqrt{2}+c\sqrt{3}}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b,c\in \QQ}\). Załóżmy nie wprost, że \(\displaystyle{ \sqrt{6}=a+b\sqrt{2}+c\sqrt{3}}\), dla pewnych \(\displaystyle{ a,b,c\in \QQ}\). Wówczas
\(\displaystyle{ \sqrt{6}-a=b\sqrt{2}+c\sqrt{3}}\). Podnosimy do kwadratu:
\(\displaystyle{ 6-2\sqrt{6}a+a^2=2b^2+2bc\sqrt{6}+3c^2}\), czyli
\(\displaystyle{ a^2-2b^2-3c^2+6=\sqrt{6}(2bc+2a)}\). Załóżmy, że \(\displaystyle{ 2bc+2a \neq 0}\). Wówczas
\(\displaystyle{ \sqrt{6}= \frac{a^2-2b^2-3c^2+6}{2bc+2a} }\) i teraz zauważmy, że liczba po prawej stronie jest złożeniem sumy, różnicy, iloczynu i ilorazu liczb wymiernych, a więc jest wymierna. Natomiast pierwiastek z 6 jest niewymierny i mamy sprzeczność. Pozostaje sprawdzić co w przypadku, gdy \(\displaystyle{ 2bc+2a=0}\). Wówczas \(\displaystyle{ a=-bc}\) i otrzymujemy
\(\displaystyle{ b^2c^2-2b^2-3c^2+6=0}\), czyli
\(\displaystyle{ db^2(c^2-2)-3(c^2-2)=0}\), więc
\(\displaystyle{ (b^2-2)(c^2-3)=0}\), ale to jest możliwe tylko, gdy \(\displaystyle{ b= \pm \sqrt{2}}\) lub \(\displaystyle{ c= \pm \sqrt{3}}\), a jak wiemy są to liczby niewymierne i mamy znowu sprzeczność.
To dowodzi, że pierwiastka z 6 nie da się przedstawić w danej postaci, stąd podany zbiór nie jest ciałem, gdyż nie jest zamknięty ze względu na mnożenie elementów.

Dobrze?
Ostatnio zmieniony 25 lis 2024, o 01:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36057
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5342 razy

Re: Uzasadnij, że zbiór nie jest ciałem

Post autor: Jan Kraszewski »

Dobrze.

JK
ODPOWIEDZ