Oblicz granicę ciągu:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[n]{n!} }\)
Proszę o sprawdzenie poniższego rozwiązania:
Najpierw zbadajmy zbieżność takiego oto szeregu \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{
\infty} \frac{n^n}{(n!)^2} }\). Z kryterium D'lamberta mamy \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty}\frac{(n+1)^{n+1}}{((n+1)!)^2}\cdot\frac{(n!)^2}{n^n}=0<1}\), a więc ten szereg jest zbieżny. To oznacza, że warunek konieczny zbieżności szeregu jest spełniony, czyli
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\frac{n^n}{(n!)^2}=0}\), a z tego wynika, że istnieje \(\displaystyle{ n_0\in\NN}\), że dla wszystkich \(\displaystyle{ n>n_0}\) mamy \(\displaystyle{
\frac{n^n}{(n!)^2}<1}\), co po przekształceniu daje nierówność \(\displaystyle{ \sqrt{n}<\sqrt[n]{n!}}\). Zatem z twierdzenia o trzech ciągach mamy \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \sqrt[n]{n!}=\infty}\), bo \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}
\sqrt{n}=\infty}\).
Dobrze?
Oblicz granicę ciągu
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Oblicz granicę ciągu
Twoja metoda angażowania szeregu do obliczenia prostej granicy ciągu jest dziwna.
Brakuje przejść: " co po przekształceniu daje nierówność ..." " zatem z twierdzenia o trzech ciągach ... "
Proponuję do obliczenia tej granicy wykorzystać twierdzenie:
" Jeżeli \(\displaystyle{ a_{n} >0 }\) oraz \(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \frac{a_{n+1}}{a_{n}} = g }\), to \(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \sqrt[n]{n} = g." }\)
dla ciągu \(\displaystyle{ a_{n} = n! }\)
albo nierówność:
\(\displaystyle{ \left(\frac{n}{e}\right)^{n} < n! < e\left(\frac{n}{2}\right)^{n}.}\)
Brakuje przejść: " co po przekształceniu daje nierówność ..." " zatem z twierdzenia o trzech ciągach ... "
Proponuję do obliczenia tej granicy wykorzystać twierdzenie:
" Jeżeli \(\displaystyle{ a_{n} >0 }\) oraz \(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \frac{a_{n+1}}{a_{n}} = g }\), to \(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \sqrt[n]{n} = g." }\)
dla ciągu \(\displaystyle{ a_{n} = n! }\)
albo nierówność:
\(\displaystyle{ \left(\frac{n}{e}\right)^{n} < n! < e\left(\frac{n}{2}\right)^{n}.}\)
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Oblicz granicę ciągu
No dobra, ale u Ciebie trzeba znać jakieś twierdzenia, które ciężko zapamiętać, a u mnie jest tylko kryterium D'lamberta, które jest proste.
Ok, ale jak rozumiem, tak jak zrobiłem jest dobrze, zgadza się?
Ok, ale jak rozumiem, tak jak zrobiłem jest dobrze, zgadza się?
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Oblicz granicę ciągu
Twierdzenie o granicy ilorazu dwóch kolejnych wyrazów, to ABC teorii granic ciągu - powinieneś znać. Dowód nie jest trudny.
Nierówność szacowania silni - dowód trudniejszy.
Uzupełnij swoją metodę - powinno być dobrze.
Nierówność szacowania silni - dowód trudniejszy.
Uzupełnij swoją metodę - powinno być dobrze.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36045
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Oblicz granicę ciągu
Po jakim przekształceniu?max123321 pisze: 24 lis 2024, o 03:32dla wszystkich \(\displaystyle{ n>n_0}\) mamy \(\displaystyle{
\frac{n^n}{(n!)^2}<1}\), co po przekształceniu daje nierówność \(\displaystyle{ \sqrt{n}<\sqrt[n]{n!}}\).
JK
-
max123321
- Użytkownik

- Posty: 3692
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1122 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Oblicz granicę ciągu
A coś źle przekształciłem? No mamy
\(\displaystyle{ \frac{n^n}{(n!)^2}<1 }\), a stąd
\(\displaystyle{ n^n<(n!)^2}\) pierwiastkujemy drugim stopniem i mamy
\(\displaystyle{ \sqrt{n}^n<n! }\) i pierwiastkujemy n-tym stopniem i mamy
\(\displaystyle{ \sqrt{n}<\sqrt[n]{n!}}\)
Dobrze?
\(\displaystyle{ \frac{n^n}{(n!)^2}<1 }\), a stąd
\(\displaystyle{ n^n<(n!)^2}\) pierwiastkujemy drugim stopniem i mamy
\(\displaystyle{ \sqrt{n}^n<n! }\) i pierwiastkujemy n-tym stopniem i mamy
\(\displaystyle{ \sqrt{n}<\sqrt[n]{n!}}\)
Dobrze?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36045
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy