Ilu było zawodników z danej szkoły?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tczew
- Podziękował: 1 raz
Ilu było zawodników z danej szkoły?
W zawodach sportowych brało udział168 zawodników z trzech szkól.1 i 2 szkoła wystawiła łacznie 121 zawodników,a 2 i 3 szkoła mia la 115 zawodmików. ILu zawodników wystawiła każda szkoła ?
Ostatnio zmieniony 24 paź 2007, o 22:01 przez Waldek, łącznie zmieniany 1 raz.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Ilu było zawodników z danej szkoły?
Waldek, co kierowało Tobą by umieścić trzy zadania z treścią w dziale o ciągach?
Układzik:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=168\\a+b=121\\b+c=115\end{cases}}\)
Od pierwszego drugie:
c=47
Od pierwszego trzecie:
a=53
I wtedy mamy, że
b=68
Układzik:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=168\\a+b=121\\b+c=115\end{cases}}\)
Od pierwszego drugie:
c=47
Od pierwszego trzecie:
a=53
I wtedy mamy, że
b=68