Zbieżność ciągu

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
hak13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 29 lut 2024, o 21:25
Płeć: Mężczyzna
wiek: 16
Podziękował: 6 razy

Zbieżność ciągu

Post autor: hak13 »

Jest dany ciąg \(\displaystyle{ b_n = \frac{n!}{2^n} }\). Czy mogę udowodnić, że nie jest zbieżny, korzystając z tego, że iloraz tego ciągu to \(\displaystyle{ \frac{n+1}{2} }\), a \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{n+1}{2} = \infty }\)? Czy to nie wystarczy?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13376
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Re: Zbieżność ciągu

Post autor: mol_ksiazkowy »

gdyż \(\displaystyle{ b_n > \frac{n}{2} }\) dla \(\displaystyle{ n>4}\)
hak13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 29 lut 2024, o 21:25
Płeć: Mężczyzna
wiek: 16
Podziękował: 6 razy

Re: Zbieżność ciągu

Post autor: hak13 »

Dziękuję serdecznie :)
ODPOWIEDZ