Topologia dopełnień skończonych
-
krasnoludek10
- Użytkownik

- Posty: 29
- Rejestracja: 4 lis 2020, o 00:58
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 4 razy
Topologia dopełnień skończonych
Mamy nieskończony zbiór \(\displaystyle{ X}\). Czy może ktoś mi wytłumaczyć o co chodzi z topologią dopełnień skończonych w kontekście przestrzeni \(\displaystyle{ T_1}\) oraz regularnej?? Ponieważ moim zdaniem jeżeli wybierzemy podzbiór skończony, to różnica nieskończonego ze skończonym da nieskończony a to już chyba samo w sobie jest dopełnieniem... Chyba, że coś źle rozumiem. Nie wspominając o tym, że nieskończony odjąć nieskończony na pewno da nieskończony. Chodzi głównie o zrozumienie idei topologii dopełnień skończonych, bo warunek na \(\displaystyle{ T_1}\) to wiem, że każdy zbiór \(\displaystyle{ \{x\}, x \in X}\) musi być domknięty czyli mieć dopełnienie otwarte. Warunek na regularność też znam.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36045
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Topologia dopełnień skończonych
No ja nie rozumiem, co ma znaczyć powyższe zdanie.krasnoludek10 pisze: 26 paź 2024, o 16:40Ponieważ moim zdaniem jeżeli wybierzemy podzbiór skończony, to różnica nieskończonego ze skończonym da nieskończony a to już chyba samo w sobie jest dopełnieniem... Chyba, że coś źle rozumiem.
Serio?krasnoludek10 pisze: 26 paź 2024, o 16:40Nie wspominając o tym, że nieskończony odjąć nieskończony na pewno da nieskończony.
Otwarte są zbiory o skończonych dopełnieniach (i zbiór pusty). Co masz na myśli pisząc o "idei topologii"?krasnoludek10 pisze: 26 paź 2024, o 16:40Chodzi głównie o zrozumienie idei topologii dopełnień skończonych,
Jeżeli chcesz dostać pomoc, to proponuję staranniej formułować pytania.
JK
-
krasnoludek10
- Użytkownik

- Posty: 29
- Rejestracja: 4 lis 2020, o 00:58
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 4 razy
Topologia dopełnień skończonych
No dajmy na to, że \(\displaystyle{ X=\mathbb{R}}\). Podzbiorem skończonym może być np. \(\displaystyle{ U=\{0,1\}}\). Wtedy \(\displaystyle{ X \setminus U = \mathbb{R} \setminus \{0,1\}}\), czyli zbiór nieskończony. I to moim zdaniem już samo w sobie jest dopełnieniem zbioru \(\displaystyle{ U}\).Jan Kraszewski pisze: 26 paź 2024, o 17:31No ja nie rozumiem, co ma znaczyć powyższe zdanie.krasnoludek10 pisze: 26 paź 2024, o 16:40Ponieważ moim zdaniem jeżeli wybierzemy podzbiór skończony, to różnica nieskończonego ze skończonym da nieskończony a to już chyba samo w sobie jest dopełnieniem... Chyba, że coś źle rozumiem.
No tak, weźmy np. \(\displaystyle{ U = \mathbb{N}}\). Wówczas \(\displaystyle{ X \setminus U = \mathbb{R} \setminus \mathbb{N} = (-\infty, 0)}\), czyli zbiór nieskończony. I według mnie to również samo w sobie jest dopełnieniem zbioru \(\displaystyle{ U}\).Jan Kraszewski pisze: 26 paź 2024, o 17:31Serio?krasnoludek10 pisze: 26 paź 2024, o 16:40Nie wspominając o tym, że nieskończony odjąć nieskończony na pewno da nieskończony.
A ani to, ani powyższe nie są skończone.
Chodzi po prostu o zrozumienie topologii dopełnień skończonych w celu udowodnienia faktu, że każdy zbiór \(\displaystyle{ \{x\}}\) jest domknięty, co jest równoważne temu, że jego dopełnienie jest otwarte.Jan Kraszewski pisze: 26 paź 2024, o 17:31Otwarte są zbiory o skończonych dopełnieniach (i zbiór pusty). Co masz na myśli pisząc o "idei topologii"?krasnoludek10 pisze: 26 paź 2024, o 16:40Chodzi głównie o zrozumienie idei topologii dopełnień skończonych,
Ostatnio zmieniony 27 paź 2024, o 00:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Ten post był zupełnie nieczytelny. Następnym razem przyłóż się bardziej.
Powód: Ten post był zupełnie nieczytelny. Następnym razem przyłóż się bardziej.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36045
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Topologia dopełnień skończonych
Co to znaczy "samo w sobie jest dopełnieniem zbioru \(\displaystyle{ U}\)"? I co to ma w ogóle wspólnego z topologią dopełnień skończonych?!krasnoludek10 pisze: 26 paź 2024, o 21:30No dajmy na to, że \(\displaystyle{ X=\mathbb{R}}\). Podzbiorem skończonym może być np. \(\displaystyle{ U=\{0,1\}}\). Wtedy \(\displaystyle{ X \setminus U = \mathbb{R} \setminus \{0,1\}}\), czyli zbiór nieskończony. I to moim zdaniem już samo w sobie jest dopełnieniem zbioru \(\displaystyle{ U}\).
To, że dopełnienie jakiegoś zbioru nieskończonego jest nieskończone nie uprawnia Cię do wygłaszania stwierdzeń ogólnych w stylu "nieskończony odjąć nieskończony na pewno da nieskończony". Różnica zbiorów nieskończonych może być zarówno skończona, jak i nieskończona.krasnoludek10 pisze: 26 paź 2024, o 21:30 No tak, weźmy np. \(\displaystyle{ U = \mathbb{N}}\). Wówczas \(\displaystyle{ X \setminus U = \mathbb{R} \setminus \mathbb{N} = (-\infty, 0)}\), czyli zbiór nieskończony.
Oczywiście warto pamiętać, że równość \(\displaystyle{ \mathbb{R} \setminus \mathbb{N} = (-\infty, 0)}\) jest dramatycznie nieprawdziwa...
No i co z tego? I to samo pytanie: co to ma wspólnego z topologią dopełnień skończonych?
To, że w topologii dopełnień skończonych zbiór \(\displaystyle{ \{x\}}\) jest domknięty jest trywialne: jego dopełnieniem jest zbiór \(\displaystyle{ X \setminus \{x\}}\), który jest otwarty (czyli należy do topologii), bo jego dopełnienie \(\displaystyle{ X \setminus (X \setminus \{x\})=\{x\}}\) jest zbiorem skończonym. Jak nietrudno zauważyć, w topologii dopełnień skończonych zbiory domknięte to wyłącznie zbiory skończone i cały zbiór \(\displaystyle{ X.}\)krasnoludek10 pisze: 26 paź 2024, o 21:30Chodzi po prostu o zrozumienie topologii dopełnień skończonych w celu udowodnienia faktu, że każdy zbiór \(\displaystyle{ \{x\}}\) jest domknięty, co jest równoważne temu, że jego dopełnienie jest otwarte.
JK
-
krasnoludek10
- Użytkownik

- Posty: 29
- Rejestracja: 4 lis 2020, o 00:58
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 4 razy
Re: Topologia dopełnień skończonych
No i właśnie o ostatnie zdanie mi chodziło. Czyli dobrze myślałem, że w tym przypadku de facto chodzi o dopełnienie dopełnienia, żeby sprawdzić czy zbiór jest otwarty!!!
Ad 1 - być może niepotrzebnie dodałem zwrot "samo w sobie" i obeszłoby się bez niego. Drugie pytanie przemilczę, ponieważ chciałem właśnie, aby ktoś wytłumaczył mi o co chodzi z topologią dopełnień skończonych w kontekście pierwszej wiadomości z tego wątku.
Ad 2 - słuszna uwaga. Dowód nie polega na podaniu kontrprzykładu. Chyba, że to dowód nie wprost, to tam akurat jest fragment z jego podaniem. Co do ostatniego też się zgadzam - za bardzo uprościłem podczas, gdy NIESTETY, ALE NIE MOŻNA ZAPISAĆ TEGO JAKO RÓŻNICY PRZEDZIAŁÓW.
Ad 1 - być może niepotrzebnie dodałem zwrot "samo w sobie" i obeszłoby się bez niego. Drugie pytanie przemilczę, ponieważ chciałem właśnie, aby ktoś wytłumaczył mi o co chodzi z topologią dopełnień skończonych w kontekście pierwszej wiadomości z tego wątku.
Ad 2 - słuszna uwaga. Dowód nie polega na podaniu kontrprzykładu. Chyba, że to dowód nie wprost, to tam akurat jest fragment z jego podaniem. Co do ostatniego też się zgadzam - za bardzo uprościłem podczas, gdy NIESTETY, ALE NIE MOŻNA ZAPISAĆ TEGO JAKO RÓŻNICY PRZEDZIAŁÓW.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36045
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Topologia dopełnień skończonych
Tu chodziło akurat o sprawdzenie, czy zbiór jest domknięty...krasnoludek10 pisze: 27 paź 2024, o 10:24Czyli dobrze myślałem, że w tym przypadku de facto chodzi o dopełnienie dopełnienia, żeby sprawdzić czy zbiór jest otwarty!!!
Niezupełnie. To nie zależy od tego, czy dowód jest wprost czy nie wprost, tylko od tego, czy dowodzimy twierdzenie ogólne, czy egzystencjalne. Kontrprzykłady są używane do falsyfikowania twierdzeń ogólnych (dowód, że stwierdzenie ogólne jest fałszywe jest dowodem twierdzenia egzystencjalnego, mówiącego o istnieniu kontrprzykładu właśnie).krasnoludek10 pisze: 27 paź 2024, o 10:24Dowód nie polega na podaniu kontrprzykładu. Chyba, że to dowód nie wprost, to tam akurat jest fragment z jego podaniem.
Czego? Przecież tam nie występowała różnica przedziałów...krasnoludek10 pisze: 27 paź 2024, o 10:24Co do ostatniego też się zgadzam - za bardzo uprościłem podczas, gdy NIESTETY, ALE NIE MOŻNA ZAPISAĆ TEGO JAKO RÓŻNICY PRZEDZIAŁÓW.
JK
-
krasnoludek10
- Użytkownik

- Posty: 29
- Rejestracja: 4 lis 2020, o 00:58
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 4 razy
Re: Topologia dopełnień skończonych
Okej, a jakie mogą być przykłady przestrzeni topologicznych, które nie są regularne - odpowiednio NIE \(\displaystyle{ T_1}\) i regularna oraz NIE \(\displaystyle{ T_1}\) i NIEregularna? Czy w pierwszym przypadku może to być dowolny zbiór z topologią antydyskretną? Albo chociaż zbiór dwuelementowy?
-
krasnoludek10
- Użytkownik

- Posty: 29
- Rejestracja: 4 lis 2020, o 00:58
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Podziękował: 4 razy
Re: Topologia dopełnień skończonych
Okej, Engelking zgadza się z moją tezą o przestrzeni antydyskretnej, natomiast nigdzie nie mogę znaleźć przykładu do drugiego przypadku.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: Topologia dopełnień skończonych
Może tu:
Kod: Zaznacz cały
https://www.enbook.pl/catalog/product/view/id/1088207?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=Enbook%20PL%20-%20PMAX_All%20products&utm_id=21580476704&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwj4K5BhDYARIsAD1Ly2qPtznyRDFpEi64Ih9lkJPZJ-PJJVRZXyAhX-E1t2Zcvr8kZk_bD3UaArDREALw_wcB
Ostatnio zmieniony 29 paź 2024, o 21:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.