Kwadratura koła według JAIN 108 Academy, a prawdziwa wartość liczby Pi.

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
sylvi91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 10 paź 2017, o 04:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 47
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 6 razy

Kwadratura koła według JAIN 108 Academy, a prawdziwa wartość liczby Pi.

Post autor: sylvi91 »

Witam.
Użytkownik o pseudonimie JAIN 108 to ceniony autor projektu edukacyjnego o nazwie JAIN 108 ACADEMY.
Na swoim kanale na YT opublikował całą playlistę dotyczącą nowej wartości liczby Pi według niego powiązanej ze Złotą Proporcją i złotą liczbą Phi= 1.618033....
Rozwiązał nawet problem zwany jako KWADRATURA KOŁA. Przypomnę tylko, że dość znany niemiecki matematyk Lindemann stwierdził, że problem ten jest nierozwiązywalny bo liczba Pi jest liczbą przestępną, niealgebraiczną, trascendentną - czyli jak mówią filozofowie poza granicami ludzkiego poznania.

Link do całej playlisty z filmikami to opisującymi:
PHI-PI as the TRUE VALUE OF PI = 3.144

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/playlist?list=PLC86GPii6Rb0O_HsAlRk5vDvjxZSMA6ao
Zobrazowałem to zagadnienie za pomocą prostego diagramu:

SQUARING THE CIRCLE NEW BY JAIN 108.png
Czy ta nowa wartość liczby Pi jest do przyjęcia?
Czy Archimedes się napewno nie pomylił? Jain 108 twierdzi, że Archimedes się pomylił i, że nie uwzględnił zakrzywienia koła, dzieląc go na wielokąty, a zaczynając od sześciokąta. Co z jego wzorami na obwody i pola wielokątów? Czy spełni się warunek nowej Pi z wpisanym i opisanym wielokątem?
Badam Pi od dłuższego czasu i napisałem kilka procedur do jej obliczania w języku C z użyciem biblioteki MPFR.

Prowadzę wątek o Pi na zagranicznym forum https://mathforums.com/t/calculating-the-value-of-pi-a-new-formula-using-fibonacci-numbers-and-the-golden-phi-number.367333 bo tutaj Panowie z administracji ucięłi mi swego czasu wszelką możliwość spekulacji nad wartością liczby Pi. Osobiście uważam, że JAIN 108 odkrywa nam coś czego matematycy powinni się nauczyć. Jego działania mają sens.
Widzę jednak problem z tą nową wartością, bo zrobiłem dokładne obliczenia wykonane metodą Archimedesa.
Obliczyłem Pi dla wielokąta z ilością boków równą n, gdzie n = 119703787012845503093024529761015105029409809913171547291120536991176632981331679791519770104217167587395986776539254745629338948096482686705562715592577943747134380280762767160591479307596359373123300521509159869255051650763708628113054449196537749328542939369028055523649799547103729409856843415341474328391350579863246646280559229761912719337211228970165894653777844577021284564393371210549848857103738288753816783396465045763217606926387728564000364219153393897183618856081409816402015605899908755786639677994653637035492188447965189077644269474102573680223817312923511405006787488727903347577608489003529694407528835542572278614715666804961746414046664738372112547017953016369942735624262242817198358188568799448409745174030143444368517926053947832807493136883831244591953557670777500785957161450250044845635593920967610953730977535047877064369220433708922685537890666538473085219882921217589845745578788536062435075049396432269777202099090371523786025118533655452025403447638507141711468736330409507502436045119053571388355422708326668728437438371455290035331896244426838974260565079678202672236238820479182800961927736203379019624733049450685836865899747886421431265148611059143661627558599329596399261319964850213027028165859696651033641945436468704673766338402865169644539519751848878721185625069691794184855388987187550604815759176704780769112437700859894532143126285485295694943771914620734442265983498455214235917627620429838939499252032635479805422516940493238472366386291544731743061273865683929664520848954444651643918089790990044541627733879831731247416995674099432622208186598814903285870748389337903075084006641625785097106030437566490187303471807006605117926874336843572197245006076952842263754713914890874675062861718192368788756902699212488849893031148068334427369505434960904617323464855528505922294126353689427497429954766171780489213499848780611926055137406061233732455053740405069325156975861411893001116782322263759440566737481539526102404068163643026532258440361391817446224948465800311342304554588601480739281069631555720287694531724169816556450693730088060010338187981317449817880258363420240734808445820451266266332305354436994661118809318179489908910782965334219686288578414932809306097257202176663546342688191989667180867684756016891323207791861964611309839163207613787229345107684311478216681538527365595689302048306721934192977729014214434728210030361550538512403103065821629683492637545949588927926504017869941616186733499627819995360690394148138671175867451794814549050049199035417707691499286533761393466173042629708518142092810904351733978757123253740919338643221775732113781426172874169405075260029819620174586011903411342945033100365113395164778268026140899497087891029264046371903439137344705521981111829082682909892443944319914230772504218530582223469303838734004457122033177685420867847199922810212775211481427713311774720484456917307907688945746689791110769058229328163648329448128789568502458392690482989142734820500961698722847896379264118349070090645828755580256256

Nie wiem czy nie ustanowiłem tym samym jakiegoś rekordu Polski przynajmniej, dla obliczeń tą metodą.
Oto wyniki mojego programu: (Uciałem wydruk wartości do 1000 miejsc, ale precyzja obliczęń była dużo większa)

Kod: Zaznacz cały

./cpiarch 10000 100000000 100000000

MPFR Canonical Pi      3.1415926535897932384626433832795028841971693993751058209749445923078164062862089986280348253421170679821480865132823066470938446095505822317253594081284811174502841027019385211055596446229489549303819644288109756659334461284756482337867831652712019091456485669234603486104543266482133936072602491412737245870066063155881748815209209628292540917153643678925903600113305305488204665213841469519415116094330572703657595919530921861173819326117931051185480744623799627495673518857527248912279381830119491298336733624406566430860213949463952247371907021798609437027705392171762931767523846748184676694051320005681271452635608277857713427577896091736371787214684409012249534301465495853710507922796892589235420199561121290219608640344181598136297747713099605187072113499999983729780499510597317328160963185950244594553469083026425223082533446850352619311881710100031378387528865875332083814206171776691473035982534904287554687311595628638823537875937519577818577805321712268066130019278766111959092164201989
Archimedes Pi (outer)  3.1415926535897932384626433832795028841971693993751058209749445923078164062862089986280348253421170679821480865132823066470938446095505822317253594081284811174502841027019385211055596446229489549303819644288109756659334461284756482337867831652712019091456485669234603486104543266482133936072602491412737245870066063155881748815209209628292540917153643678925903600113305305488204665213841469519415116094330572703657595919530921861173819326117931051185480744623799627495673518857527248912279381830119491298336733624406566430860213949463952247371907021798609437027705392171762931767523846748184676694051320005681271452635608277857713427577896091736371787214684409012249534301465495853710507922796892589235420199561121290219608640344181598136297747713099605187072113499999983729780499510597317328160963185950244594553469083026425223082533446850352619311881710100031378387528865875332083814206171776691473035982534904287554687311595628638823537875937519577818577805321712268066130019278766111959092164201989
Archimedes Pi (middle) 3.1415926535897932384626433832795028841971693993751058209749445923078164062862089986280348253421170679821480865132823066470938446095505822317253594081284811174502841027019385211055596446229489549303819644288109756659334461284756482337867831652712019091456485669234603486104543266482133936072602491412737245870066063155881748815209209628292540917153643678925903600113305305488204665213841469519415116094330572703657595919530921861173819326117931051185480744623799627495673518857527248912279381830119491298336733624406566430860213949463952247371907021798609437027705392171762931767523846748184676694051320005681271452635608277857713427577896091736371787214684409012249534301465495853710507922796892589235420199561121290219608640344181598136297747713099605187072113499999983729780499510597317328160963185950244594553469083026425223082533446850352619311881710100031378387528865875332083814206171776691473035982534904287554687311595628638823537875937519577818577805321712268066130019278766111959092164201989
Archimedes Pi (inner)  3.1415926535897932384626433832795028841971693993751058209749445923078164062862089986280348253421170679821480865132823066470938446095505822317253594081284811174502841027019385211055596446229489549303819644288109756659334461284756482337867831652712019091456485669234603486104543266482133936072602491412737245870066063155881748815209209628292540917153643678925903600113305305488204665213841469519415116094330572703657595919530921861173819326117931051185480744623799627495673518857527248912279381830119491298336733624406566430860213949463952247371907021798609437027705392171762931767523846748184676694051320005681271452635608277857713427577896091736371787214684409012249534301465495853710507922796892589235420199561121290219608640344181598136297747713099605187072113499999983729780499510597317328160963185950244594553469083026425223082533446850352619311881710100031378387528865875332083814206171776691473035982534904287554687311595628638823537875937519577818577805321712268066130019278766111959092164201989
MPFR Canonical Pi value higher or equal than (inner) Archimedes Pi derived from inner polygon. OK.
MPFR Canonical Pi value lower or equal than (outer) Archimedes Pi derived from outer polygon. OK.
MPFR Canonical Pi is equal to (middle) Archimedes Pi derived from 2 polygons - outer and inner. So this confirm that old Archimedes method and this result is very accurate and give the real value of Pi.
Your calculations took 94802.493 seconds to run.
MPFR Canonical Pi jest wartością Pi jest stałą wbudowaną w biblitekę MPFR, jest ona powszechnie przyjęta przez świat naukowy. (Obliczenia za pomocą metody Brent Salamin)
Wartość Archimedes Pi (inner) jest dla wewnetrznego wielokąta - wpisanego.
Wartość Archimedes Pi (outer) jest dla zewnętrznego wielokąta - opisanego.

Wątek o Pi na MATHFORUMS.COM stanął na tym zagadnieniu właśnie. Nie prezentowałem tam KWADRATURY KOŁA według JAIN 108.
Co o tym wszystkim sądzicie?
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3797
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 707 razy

Re: Kwadratura koła według JAIN 108 Academy, a prawdziwa wartość liczby Pi.

Post autor: AiDi »

sylvi91 pisze: 18 paź 2024, o 09:47 Czy ta nowa wartość liczby Pi jest do przyjęcia?
Pi ma jedną wartość ustaloną przez jej definicję, jako stosunek obwodu koła do jego średnicy. Nie ma nad czym debatować.
Przypomnę tylko, że dość znany niemiecki matematyk Lindemann stwierdził, że problem ten jest nierozwiązywalny
Nie stwerdził, tylko UDOWODNIŁ. To jest ta trudna rzecz, której grupa osób podważających matematykę nie rozumie i której sama nie umie zrobić.
że JAIN 108 odkrywa nam coś czego matematycy powinni się nauczyć.
Jak przestać trzymać się faktów i zacząć wierzyć we własne bajki? Przepraszam, ale nawet mimo iż na forum nic się nie dzieje, to pseudonauka to nie sposób jego rozkręcenia. Temat zamykam.

PS. Jakbyś chciał powiedzieć coś o "cenzurze" i "wolności słowa", to wiedz, że traktowanie pseudonauki na równi z resztą doprowadziło w USA do tego, że przy okazji huraganów meteorologom i pogodynkom ludzie grożą śmiercią, bo wierzą że rząd kontroluje pogodę za pomocą laserów i nie wiadomo czego jeszcze.
Zablokowany